Klokka som skal styre humøret ditt

Vil du bli mer årvåken trykker du på klokka, og stryker den om du vil roe deg ned.

Doppel er en ny type bærbar enhet, som utviklerne sier kan endre brukerens humør ved å sende ut pulsslag til håndleddet.
Skaperne av Doppel kaller det den neste generasjonen av bærbare enheter. De sier at enheten påvirker kroppens naturlige rytme, og gir brukeren kontroll over hvor oppjaget eller avslappet man er.

Virker som musikk

På samme måte som «upbeat» musikk kan motivere kroppen, og rolig musikk får en til å slappe av, gir Doppel pulsslag til brukerens håndledd, slik at man kan justere for om man vil føle seg mer våken eller avslappet.
– Doppel, sender ut to separate rytmer: En rask og en langsom. Den raske rytmen er i hovedsak høyere enn hvilepulsen din, og den langsomme lavere. Så på samme måte som «upbeat» musikk kan gjøre deg mer våken, gjør Doppel det samme. Den kan også roe deg ned og hjelpe deg med å sove, sier Andreas Bilicki en av skaperne av Doppel.

Inspirert av psykofysiologi

Bilicki er en del av et team av forskere, ingeniører og designere som møttes på et kurs hos Imperial College London og Royal College of Art. Deres forskning innen psykofysiologi - måten en persons kropp og sinn påvirker hverandre - inspirerte dem til å designe en ny teknologi som kan påvirke kroppens medfødte reaksjoner på rytme.

Mer enn å overvåke

Nell Bennett forklarer hvordan Doppel representerer virkelig «empatisk» bærbar teknologi, i stedet for dagens teknologi som ofte bare overvåke kroppens aktivitet.
– Bærbar teknologi er for det meste sentrert rundt overvåking og gir statistikk om hvordan du gjennomfører dagen. Så vi ønsket å lage en bærbar enhet som endrer hvordan du føler deg, sier Bennett.

Tilpasses via telefonen

Doppel er tilpasses hver enkelt via en app på smarttelefonen som måler hvilepulsen. Dette er all informasjon som trengs for at enheten skal kunne påvirke kroppens naturlige reaksjon på ytre rytmer.
– Du måler hvilepulsen gjennom telefonen, og deretter settes pulsnivåene tilpasset deg. Det er ikke mye data, men vi bruker det vi får veldig smart, sier Jack Hooper.

Trykk og stryk

For å justere Doppels puls trykker man for å få den til å gå fortere, og stryker for å få den til å roe seg ned.

Den er like i størrelse og form som et armbåndsur, mens mekanikken er plassert på innsiden, på den følsomme delen av håndleddet. Dette var avgjørende for at enheten skulle fungere effektivt, sier Hooper:

– Vi ville bruke den på innsiden av håndleddet i stedet for utsiden av håndleddet. Dette er en psykologisk mekanisme. Det er her du forventer å føle din egen puls, og det vil forsterke effekten.

Populært kroppsområde

Bennett innrømmer at å overbevise folk om å bære Doppel på håndleddet, i stedet for en klokke, en pulsklokke eller en Apple-watch, var noe de måtte vurdere.

– Håndleddet er et konkurransepreget området, men det er samtidig det mest passende stedet å ha det. Om du tenker «jeg trenger å roe meg ned litt» kommer du ikke til å begynne å stryke deg på ankelen eller trykke på knapper bak hodet. Så det måtte også være et sted som var veldig lett å nå, sier han.

Testet av uavhengige

Prototypen har blitt testet på flere hundre mennesker. Doppel er også uavhengig testet av psykologer ved Royal Holloway University of London. Testene viser at enheten kan forbedre årvåkenhet når den er riktig innstilt brukeren. Teamet planlegger ytterligere uavhengige tester som tar sikte på å validere Doppels evne til å roe folk ned og redusere angst.

Personvernpolicy