Forskere undersøker om røyking fører til psykose

Data fra 61 studier fra hele verden mellom 1980 og 2014 viser at 57 prosent som først ble diagnostisert med psykose, var røykere, ifølge en forskningsartikkel publisert i The Lancet Psychiatry fredag.
Data fra 61 studier fra hele verden mellom 1980 og 2014 viser at 57 prosent som først ble diagnostisert med psykose, var røykere, ifølge en forskningsartikkel publisert i The Lancet Psychiatry fredag. Foto: Frank May / NTB scanpix

Mennesker som sliter med psykose, har større sjanse for å være røykere, ifølge forskere. Men de vet ennå ikke hva som fører til hva.

Data fra 61 studier fra hele verden mellom 1980 og 2014 viser at 57 prosent som først ble diagnostisert med psykose, var røykere, ifølge en forskningsartikkel publisert i The Lancet Psychiatry fredag.

Forskere har samlet inn data fra nesten 15.000 røykere og 273.000 ikke-røykere. Noen av dem var også diagnostisert med psykotiske lidelser som schizofreni.

– Folk som hadde sine første episoder av psykose, hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å være røykere, heter det i en uttalelse fra King's College Londons Department of Psychosis Studies, som tok del i prosjektet.

– Forskere fant også ut av at folk som røykte daglig, utviklet psykotiske lidelser rundt et år tidligere enn ikke-røykere.

Det er blitt spekulert på om røyking blant dem som sliter med psykose, er selvmedisinering mot symptomer og bivirkninger av antipsykotiske medisiner.

Forskerne understreker at de ikke har bevist at røyking fører til psykose, men resultatene antyder at røyking «bør bli tatt på alvor som en mulig risikofaktor for å utvikle psykose og ikke bare bli avvist som en konsekvens av sykdommen». (©NTB)

Personvernpolicy