Ble du solbrent som barn har du større risiko for hudkreft

FØFLEKK-KREFT: Du kan se hvordan føflekk-kreft kan se ut her: www.euromelanoma.org/no. FOTO: Euromelanoma.org
FØFLEKK-KREFT: Du kan se hvordan føflekk-kreft kan se ut her: www.euromelanoma.org/no. FOTO: Euromelanoma.org

Her er tegnene du skal se etter.

Hudkreft i Norge

Årlig får 1750 nordmenn diagnosen (nokså likt fordelt mellom kvinner og menn) og det er cirka 350 dødsfall som skyldes føflekkreft per år, noen flere menn enn kvinner dør pga føflekkreft.

Kilde: Kreftregisteret

Hold øye med føflekkene dine

 • Føflekkkreft kan oppstå i en føflekk man har hatt lenge, men kan også oppstå i en nytilkommen flekk.
 • Se etter endringer: Føflekker som vokser eller endrer form eller farge, spesielt til svart. Forandringer som begynner å blø er også mistenkelige, eller sår som ikke vil gro.
 • En føflekk som skiller seg ut fra alle andre kan også være tegn på kreft.
 • Hvis du merker noen slike forandringer er det viktig å kontakte lege for undersøkelse. Symptomene behøver ikke være tegn på kreft, men de bør likevel tas på alvor.

Kilde: Ingrid Roscher, overlege ved Avdeling for revmatologi, hud -og infeksjonssykdommer, OUS-HF, Rikshospitalet

Dette kan du gjøre for å forebygge hudkreft

1. Sol deg forsiktig, unngå solforbrenninger, unngå solarium.

 • Følg Kreftforeningens Solvettregler
 • Ta pauser fra sola når den er som sterkest, mellom klokken 12-15 - unngå å bli solbrent
 • Bruk klær, solhatt og solbriller
 • Bruk solkrem med minst faktor 15
 • Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte.
 • Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft

2. Det er viktig å bli kjent med huden sin, og å holde et øye med de føflekkene du har.

Undersøk deg selv foran speil og med god belysning, cirka en gang per måned. Hjelp også dine nærmeste å sjekke huden på steder hvor det er vanskelig å se selv, for eksempel på ryggen.

Kilde: Ingrid Roscher, overlege ved Avdeling for revmatologi, hud -og infeksjonssykdommer, OUS-HF, Rikshospitalet

Nye krefttall av i år viser at vi har høy forekomst av føflekkreft i Norge. Dessuten har vi den høyeste dødeligheten av føflekkreft i Europa.

- Totalt sett ser vi ingen nedgang i antallet nye tilfeller av hudkreft. Men vi finner noen færre tilfeller hos yngre menn. Dette kan ha sammenheng med at barn og unge beskyttes bedre når de er ute i sola, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Dramatisk økning av hudkreft

Tidlig på 50-tallet var føflekkreft en sjelden sykdom i Norge. Da fikk omtrent 2 av 100.000 nordmenn denne kreftformen. Men fra årtusenskiftet og fram til i dag har det vært en dramatisk økning. Forekomsten av hudkreft øker med 3-4 prosent hvert år.

Hudkreft er den kreftformen som har økt mest av alle kreftformer vi overvåker, ifølge Robsahm.

- Vi kan ikke fastslå nøyaktig hvorfor økningen tok seg opp igjen fra år 2000, men endrede solingsvaner i besteforeldre-generasjonen, økende Syden-trafikk og solarie-bruk er faktorer av betydning. Brunfarge er trendy, til tross for at mange av oss har hud som ikke så lett lar seg bli brun. I tillegg har vi det travelt, da det er begrenset antall sol-dager i løpet av en sommer i Norge, og man har tilmålte antall dager på en charterferie - som skal utnyttes. Det er da lett å få med seg solbrent-episoder på veien. Kanskje har vi ikke høy forekomst på tross av vår geografiske plassering på verdenskartet, men på grunn av, sier hun.

Vanligste formen for kreft

Vanligvis forårsakes hudkreft av mye eksponering for UV-stråling fra solen, som trenger inn i huden og skader den over tid.

- Hudkreft utvikles typisk på hudområder som ofte eksponeres for solen (UVA og UVB), som for eksempel ansiktet, halsen, ryggen, armer og ben. Hudkreft er mest vanlig hos personer over 50 år, men kan ramme alle, sier Ingrid Roscher, overlege på hudavdelingen, Rikshospitalet og nasjonal koordinator for Euromelanoma Norge.

Antall diagnostiserte pasienter øker for alle former for hudkreft, ifølge Euromelanoma, som jobber med å styrke og dele informasjon om forebygging av hudkreft. Euromelanoma ledes av et nettverk av europeiske hudleger.

Enkelt å behandle

- Hudkreft er en av de kreftformene som er enklest å behandle og hvor en stor andel av de som rammes blir helt friske. En utfordring er imidlertid at kjennskap til symptomene på hudkreft blant befolkningen er mangelfull, og dette fører til at mange kan gå glipp av en viktig tidlig diagnose, sier Roscher.

Hudkreft refererer til flere ulike tilstander, hver som kjennetegnes av ulike symptomer, behandlingsalternativer og alvorlighet.

Ulike former for hudkreft

Det er fire hovedtyper for hudkreft du skal være oppmerksom på:

Basalcellekreft

Dette er den vanligste formen for hudkreft, men også den minst alvorlige. Den viser seg vanligvis som en forhøyet klump i huden med glinsende overflate. Det fremstår som et sår med skorpe på som ikke vil gro, og som vokser sakte. Hvis disse lesjonene forblir ubehandlet, kan de utvikle seg til større sår som går dypere i hudvevet.

Aktinisk keratose

Disse lesjonene kan være forstadier til kreft; i 10-15 prosent av tilfellene kan de utvikle seg til plateepitelkarsinom, og derfor bør de behandles. De forekommer oftest hos middelaldrende og eldre personer, og på de områdene av kroppen som utsettes mest for sol, som ansikt, hals, ører, hender og hodebunn. De viser seg som rødlige eller brune skjellete og ru hudflekker.

Plateepitelkreft

Dette er den nest vanligste formen for hudkreft, og forekommer også på områder av huden som utsettes for mye sol, som ansikt og hodebunn. Den viser seg som forhøyet og ru hud som kan vokse raskt til et sår som væsker. Den kan spre seg raskt, særlig hvis den rammer lepper, ører, fingre eller tær, eller hos immunsvekkede pasienter. Her er kirurgisk fjerning av lesjonene helt essensielt.

Melanom (føflekkreft)

Dette er den sjeldneste formen for hudkreft, men også den mest alvorlige. Den kan ramme personer i alle aldre, til forskjell fra andre kreftformer, som er vanligst hos eldre mennesker. Et melanom kan ha veldig ulikt utseende; det kan se ut som en mørk pigmentflekk med uregelmessige kanter eller fargeforandring over tid. Men den kan også se ut som en hurtigvoksende rosa eller rød klump i huden. Den kan spre seg til indre organer, så her er umiddelbar behandling avgjørende.

Kilde: Hudlege Veronique de Marmol

Årsaker til hudkreft

- Selv om det finnes flere risikofaktorer, skyldes hudkreft som regel overdreven eksponering av UV-stråler fra sola. Langvarig og overdreven eksponering av denne strålingen er den vanligste årsaken til alle former for hudkreft, sier Roscher.

De to ulike hovedformene for UV-stråler trenger inn i huden i ulik dybde. Hvis du tilbringer for mye tid i solen, kan strålene skade DNA-material og vevet i huden.

- I beste fall fører dette kun til tidlige aldringstegn og rynker. I verste fall fører det til permanente skader på huden, og i siste instans hudkreft, forteller hun.

Litt sol er sunt

- Begrenset eksponering for sol er sunt. UV-B-stråler stimulerer kroppens produksjon av D3-vitamin, og dette vitaminet er viktig for god helse, vekst og et sterkt skjelett. Men det trengs bare en kort eksponering av sol hver dag, ifølge Roscher.

Selv om flere timers soling på stranda kan gjøre at vi føler oss solbrune og vel, er de langsiktige skadene på huden og kroppen mye viktigere enn de kortvarige fordelene.

- For skadene som solen påfører huden, er permanente. Selv om brunfargen i huden gradvis forsvinner, forblir endringene i huden der. For hver gang vi utsetter oss for soling, påføres huden og det svekkede lokale immunsystemet for ytterligere skade. Dermed skades også genmaterialet i huden, sier hun.

Er du i faresonen?

Hvem som helst kan utvikle hudkreft, uansett alder. Men det forekommer oftest hos personer over 50 år og hos personer som har vært mye utsatt for sol, men det kan også ramme personer med lavere risiko. Spesielt skal man være oppmerksom på at den farligste formen for hudkreft, føflekkreft, rammer også yngre personer.

Du har høyere risiko for å utvikle hudkreft hvis du:

 • Har lys hudtype og har lett for å bli solbrent
 • Har blitt solbrent i løpet av barndommen eller senere i livet
 • Tilbringer mye tid ute i sola (enten på jobb eller i fritiden)
 • Bruker solarium
 • Har mer enn 50 føflekker på kroppen totalt
 • Har andre i familien som har eller har hatt hudkreft
 • Er over 50 år
 • Har vært gjennom en organtransplantasjon

- Selv om du ikke er i risikogruppen for å utvikle hudkreft, er det viktig at du er klar over hva som er årsaken til kreftformen og symptomer. Valgene du tar tidlig i livet, vil påvirke risikoen for å utvikle kreft senere i livet. Hvis du er klar over hva som er risikofaktorene og symptomene, kan du beskytte deg bedre mot skadene, og også bidra til å oppdage hudkreft hos dine nærmeste, sier hudlege Veronique de Marmol.

De fire viktigste grepene du kan gjøre for å minske risikoen for å få kreft Kan du skyggetesten?

Menn får det oftest på ryggen, kvinner på leggene

Denne saken er først publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering
Siste nytt
16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering