Gnagsår

Unngå slike i morgen

GNAGSÅR: - Først og fremst bør man ta hensyn til de tidligste signalene som forteller at noe er galt, anbefaler hudlege Jon Langeland. © FOTO: Jenny Mina Rødahl
GNAGSÅR: - Først og fremst bør man ta hensyn til de tidligste signalene som forteller at noe er galt, anbefaler hudlege Jon Langeland. © FOTO: Jenny Mina Rødahl

Og slik lindrer du gnagsår om uhellet skulle være ute

Er det en dag i året mange av oss opplever å få gnagsår, er det på 17.mai. Nye bunad- eller pensko kan ødelegge marsjeringsgleden til selv den mest ivrige 17.mai-entusiast. Men også en god treningsøkt, eller en lang fjelltur kan ødelegges av sko som gnager og dermed gir deg gnagsår.

Visste du at for trange sko og høye hæler også kan gi inngrodd tånegl , haglunds hæl eller Hallux Valgus?

Huden blir utsatt for traumer

Ifølge hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo oppstår gnagsår når huden blir utsatt for mange, gjentatte småtraumer og trykk.

- Det fører til en underliggende skade i vevet, og en væskeansamling under overhuden. Hvis man fortsetter å utsette området for de samme traumene, for eksempel fordi man skal fullføre en idrettsøvelse, eller en langtur som ikke kan avbrytes, vil etter hvert overhuden, blemmen, sprekke, og man kan få en mer omfattende skade i vevet som tar mye lengre tid å hele, sier hudlegen.

Lytt til kroppen

At gnagsår kan være svært ubehagelig, er noe de fleste har opplevd, og av og til kan det gjøre så vondt at man må avbryte den aktiviteten man holder på med.

- I enkelte tilfeller kan skaden bli såpass omfattende at det kan være vanskelig å bevege seg i dager til uker etterpå, sier Langeland.

GNAGSÅR: Følg med på gnagsårene for å se etter tegn på infeksjon. Denne pasienten har hatt en betennelse i sine gnagsår, og da tar det lengre tid før de heles. © FOTO: Jenny Mina Rødahl GNAGSÅR: Følg med på gnagsårene for å se etter tegn på infeksjon. Denne pasienten har hatt en betennelse i sine gnagsår, og da tar det lengre tid før de heles. © FOTO: Jenny Mina Rødahl

Dersom det blir riktig ille, risikerer du også betennelse i såret.

- Det skjer spesielt de som ikke «lytter» til kroppens signaler om at ting ikke fungerer. Skaden kan bli større, og dypere, og når blemmen sprekker kan ubeskyttet vev bli infisert med bakterier, sier Langeland.

Slik forebygger du gnagsår

Farmasøyt Inger Johanne Ø. Kjelsen ved Boots apotek på Storo i Oslo, mener det beste man kan gjøre er å gå inn nye sko i god tid før de skal brukes, ved å bruke dem litt hver dag slik at skoene tilpasser seg foten.

- Dersom du ikke har tid til det, anbefaler vi enten å bruke en antignagsårstift, eller sette på et gnagsårplaster. Det vil gi et ekstra «hudlag», slik at skoen gnisser mot det i stedet for huden din. Pass på at huden er helt tørr når du setter på plasteret, da sitter det mye bedre, sier Kjelsen.

- Først og fremst bør man ta hensyn til de tidligste signalene som forteller at noe er galt. De som har nye bunadsko, fjellstøvler eller lignende, kan forebygge ved å sette striper av beskyttende sportstape over, og på begge sider av hælen spesielt. I tillegg kan en tynn nylonstrømpe utenpå motvirke friksjonen som skaper gnagsår, sier hudlege Langeland.

Viktig å behandle gnagsårene riktig

Er du først så uheldig å få gnagsår, er det viktig at du behandler dem riktig.

Langeland anbefaler å ha compeed, tynn duoderm eller annet lignende plaster som kan settes på med en gang man merker noe.

- Dessuten er det viktig å ta av de skoene som trykker, stanse aktiviteten, eller ta på andre sko eller sandaler for at skaden skal bli så liten som mulig, sier han.

- Og dersom blemmen ikke er veldig stor, forsøk å bevare den hel. Da er risikoen for infeksjon minst, sier han.

- Huden har veldig god evne til å reparere seg selv, og vannblemmer vil normalt sett tørke opp innenfra og huden under vil heles, sier Kjelsen, som oppfordrer til å bruke gnagsårplastre du kan dusje med.

Trenger ikke luft

- Plasteret kan sitte på til det faller av, og da må du vurdere om det er behov for et nytt. Akutte sår, som gnagsår, heles godt i fuktig miljø slik at man fint kan beholde plasteret på om natten, sier Kjelsen.

Om blemmen brister, anbefaler Langeland at man rengjør med for eksempel Pyrisept, før man setter på plaster eller sårmembran med sårsalve som for eksempel Fucidin.

Kjelsen anbefaler å følge med på såret om det blir tegn til infeksjon.

- Dersom det blir betennelse og du kjenner smerter oppover benet utover selve sårstedet, kan det være en dypere betennelse som krever antibiotika og legehjelp, sier hudlege Langeland.

Her er sannheten om hvite flekker på neglene Frysepinn? Dette kan være årsaken

Kribler det i beina når du skal sove?

Denne saken er opprinnelig publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden