– Økt seksuell nytelse er mulig etter overgangsalderen

BEDRE SEXLIV: Åtte prosent av kvinnene som var ferdig med overgangsalderen rapporterte om bedre seksuell helse, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
BEDRE SEXLIV: Åtte prosent av kvinnene som var ferdig med overgangsalderen rapporterte om bedre seksuell helse, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Selv om flere kvinner rapporterer om et dårligere sexliv i etterkant av overgangsalderen, opplever flere å få en bedre seksuell helse, ifølge en ny studie.

Tre forskere fra USA, Storbritannia og Sveits har fulgt en gruppe på 507 britiske kvinner over en periode på fire år for å kartlegge deres seksuelle behov og aktivitet. 178 av kvinnene som deltok i studien hadde ikke kommet i overgangsalderen ennå, mens 239 av deltakerne var ferdig med overgangsalderen.

Kvinnene skulle fylle ut et standardisert skjema med jevne mellomrom som inneholdt 19 spørsmål om blant annet hvor fornøyde de var med partneren og sexlivet sitt, hvor ofte de hadde lyst på eller tenkte på sex, og hvor ofte de hadde sex, alt på en skala fra 0-5.

Les også: – Eldre har mer og bedre sex enn før

– Mangler gode studier fra før

Resultatene er publisert i The Journal of Sexual Medicine, og kan tyde på at det ikke er så stor forskjell på den seksuelle helsen til kvinner før og etter de har gått gjennom overgangsalderen som man tidligere har trodd.

Forskerne bak studien kommenterer i rapporten at tidligere studier har vist «en nedgang i alle faser av seksuell respons som en konsekvens av aldring og/eller menopause(overgangsalder)». De påpeker imidlertid at det er få gode studier om sex og aldring blant kvinner som følger kvinner over lengre tid.

Les også: Kvinner kan plages av helsetokter i opptil 14 år

Ikke så stor forskjell på gruppene

Resultatene fra undersøkelsen som gikk over fire år viser at 23 prosent av kvinnene som var ferdig med overgangsalderen utviklet et problem knyttet til sin seksualitet og sitt sexliv i løpet av de fire årene studien pågikk. Andelen var imidlertid like høy blant kvinnene som ikke hadde kommet i overgangsalderen ennå, der 22 prosent utviklet en seksuell dysfunksjon.

Åtte prosent av kvinnene som var ferdig med overgangsalderen fikk en bedre seksuell helse i løpet av de fire årene, mens syv prosent av kvinnene i den andre gruppen opplevde det samme.

Les også: Slik vet du at du er i overgangsalderen

– Økt seksuell nytelse er fortsatt mulig

I overgangsalderen kan symptomer som nedsatt seksuallyst og tørrere skjede forekomme, samt hetetokter, nattesvette og tap av menstruasjon. Det var også en høyere andel av kvinnene som var ferdig med overgangsalderen som rapporterte om et dårligere sexliv ved starten av fireårsperioden enn i den andre gruppen.

Utviklingen av kvinnenes seksuelle helse var imidlertid svært jevn i begge gruppene, og det kan tyde på at sexlivet ditt ikke nødvendigvis blir dårligere etter overgangsalderen.

«For de som driver klinisk praksis er det viktig å legge merke til at økt seksuell nytelse fortsatt er mulig på et senere tidspunkt i livet, på tross av mulige biologiske hindringer», konkluderer Andrea Burri, som har ledet undersøkelsen, i forskningsartikkelen.

Burri er professor i psykologi ved universitet i Zurich.

Les også: – Sex er mer tilgjengelig for eldre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden