Derfor skal du ta drømmene dine på alvor

HJELPER DEG: Drømmer kan brukes til å finne ut hva du ubevisst grunner på, og viktige veivalg å ta. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
HJELPER DEG: Drømmer kan brukes til å finne ut hva du ubevisst grunner på, og viktige veivalg å ta. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen drømmer er ubetydelige. De kan lære deg å gjøre viktige valg og endringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver eneste en av oss drømmer - hele livet gjennom. Men er alle drømmer like viktige? Og hvordan kan vi lære oss å forstå og tolke dem riktig?

Drømmene dine bærer med seg budskap fra det underbevisste.

Ved å lære å tolke egne drømmer kan du bli bedre kjent med deg selv – og gjøre viktige valg og endringer.

Gjentakende drømmer

– Hvis du drømmer den samme drømmen flere ganger, kan det tyde på at det er et tema du trenger å gå mer i dybden på, sier gestaltpsykoterapeut Linda Klem, medeier og drifter av HEL samtaleterapi og coaching på Bekkestua i Bærum.

Hun sier drømmer kan være veien til en uferdig situasjon, som er fortrengt eller glemt.

– Spesielt mareritt er drømmer som preger oss følelsesmessig, og kanskje i lang tid etter at vi har drømt. Det er en viktig indikator på at “her kan det ligge noe som bør bearbeides”. Det kan derfor være lurt å skrive drømmen ned mens du husker den, råder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningen kommer etter hvert

Det er ikke sikkert drømmen gir mening med en gang etterpå. Nettopp derfor er det lett å vifte den vekk når dagens gjøremål er i gang. Men du kan få mye ut av å skrive ned drømmen og jobbe med den i ettertid.

– I de aller fleste tilfeller gir drømmen mening når du begynner å jobbe med den, på en helt annen måte enn når du våknet opp og spilte den av i hodet. Da kan du se helheten, og få et større bilde av hva du egentlig sliter med. I noen tilfeller viser det seg at det er opplevelser og følelser tilbake i tid, for eksempel barndommen, som ligger til grunn for gjentakende drømmer. Det kan være alt fra overgrep, foreldres samlivsbrudd eller en sårende kommentar fra en venn, sier Klem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen fasit

Klem bruker ofte drømmer når hun arbeider med klienter, og sier det er en verdifull metode for selvinnsikt og endring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klienten begrenses ikke av de rammene som virkeligheten setter, og kan dermed utfolde seg fritt i drømmearbeidet - og inkludere alle tanker og følelser. Det kan føre til at hun kommer i kontakt med tanker, følelser og problemstillinger som hun ikke var klar over, sier hun.

Det finnes ikke noe fasit på nøyaktig hvordan man skal forstå drømmen, sier Klem, det viktigste er at drømmearbeidet gir mening for drømmeren selv.

Hvordan jobbe med en drøm?

Det finnes flere metoder å jobbe med egne drømmer på. Du kan for eksempel drømme videre på drømmen - alene eller sammen med en terapeut.

– Da kan du selv bestemme hva som skal skje. Dette kan bidra til å avslutte en uferdig situasjon eller du ender opp med å ta noen valg som du har slitt med lenge. Hvis en drøm ikke slipper taket kan det være hensiktsmessig å drømme drømmen på nytt, i våken tilstand, og se om det dukker opp nye elementer. Du kan også tegne elementer fra en drøm, spille ut personer eller gjenstander i drømmen, og utforske følelsen du sitter igjen med etterpå, sier psykoterapeuten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Penn og papir på nattbordet

Klem sier det kan være spennende og betydningsfullt å arbeide med drømmene sine over en periode. Hun råder deg derfor til alltid å ha penn og papir på nattbordet.

Sosial fobi kan bli ganske alvorlig - men det finnes mestringsmetoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med en gang du våkner etter en drøm – skriv ned stikkord på personer, steder, følelser og gjenstander. Poenget er å gjøre det før du begynner å tenke for mye – da har det en tendens til å forsvinne eller du fortolker det inn i noe annet. Det er ikke sikkert at drømmen gir mening med en gang, men over tid kan du se et mønster i temaene og følelsene som går igjen.

Terapeuten mener at ingen drømmer er ubetydelige, og du derfor bør ta dem på alvor.

– Drømmer er produktet av dine egne tanker, følelser og opplevelser, som skapes av underbevisstheten og gir deg et budskap i løpet av natten. Bruk dem som de viktige veiviserne de er, sier Klem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Hva tenker de om meg?

Hjelper deg til å se sammenhenger

– Drømmer kaster ikke bare lys over problemene dine, men også på ressurser og mulig utvikling, sier Astri Hognestad, jungiansk analytiker (jungiansk psykologi er en form for psykologi som ifølge Wikipedia i stor grad fokuserer på det underbevisste, red.anm), psykoterapeut og fagbokforfatter.

– Drømmene kan gjøre deg oppmerksom på mønstre og bindinger du sitter fast i. Når du for eksempel drømmer om en person som er negativ overfor deg, kan det tenkes at det er et bilde på negative tanker du har om deg selv, sier Hognestad.

For Hognestad åpnet det seg en helt ny verden, som ga livet dybde og mening, da hun begynte å legge merke til og forstå sine egne drømmer.

– Jeg forsto ikke hvorfor ting skjedde med meg og hvorfor jeg havnet i bestemte situasjoner. Man møter gjerne det samme igjen og igjen inntil man forstår hvilke ubevisste mekanismer som er i virksomhet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik trener du opp intuisjonen

Trenger hjelp til å forstå

Arbeid med drømmer kan altså hjelpe deg med å forstå mer, og til å endre noen mønstre. Men det holder ikke bare å lytte, for drømmer er ikke alltid så lette å forstå. Du trenger gjerne litt hjelp og veiledning.

– Det er et eget språk med ulike drømmesymboler. Symbolene er som regel uttrykk for følelser. For eksempel kan en drøm der man synker ned i en myr være et bilde på følelser i en krise fylt av kaotiske følelser og kanskje en depresjon. Jeg forsto ikke den koblingen i begynnelsen. Jeg skjønte det intellektuelt, men jeg forsto ikke at arbeidet måtte foregå på et følelsesmessig plan. Hvis du ikke kobler drømmesymbolene til følelser, blir tolkningen en intellektuell lek som ikke får noen betydning. Følelsene er helt avgjørende for å forstå din egen drøm og få noe ut av den, sier Hognestad.

Les også:

10 råd for deg som er høysensitiv

De liker jobb bedre enn sex og mat

Er det greit å være sint på en som er død?