Meny

HVORDAN BLI LYKKELIG

Syv ting lykkelige mennesker gjør

LYKKELIG: Dette gjør lykkelige mennesker annerledes enn alle andre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Vil du blir mer lykkelig? Det er heldigvis ikke så vanskelig.

Tidsklemme. Stress på jobben. Trassalder, vintermørke og middagsmas.

Vi har alle vært der, når hverdagens kjas og kaos synes å ta all tilgjengelig tid og det er vanskelig kjenne at du får gjort annet enn å bare holde hodet over vannet.

Det er lett å føle at at du halvsover deg gjennom dagene noen ganger, mer opptatt av å få gjort alt som trengs enn av å kjenne etter hvor bra du egentlig har det.

Men de fleste av oss kjenner også noen som alltid er i godt humør. Som helt fin-fint klarer å se det gode og morsomme i enhver situasjon. Som aldri synes å la seg overvelde eller kjede av hverdagens trivialiteter og grå monotonitet. Fellesnevneren? De velger å være lykkelige.

Lykke kan læres

Hva er hemmeligheten, tenker du kanskje? Er noen født mer lykkelige enn andre?

POSITIVE TANKER: Det krevet litt jobb å kjenne seg lykkelig hele tiden. Men jommen er det verdt det. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Eksperter har ifølge nettavisen Sparkpeople funnet flere faktorer lykkelige mennesker synes å ha til felles.

Den gode nyheten? Lykke handler slett ikke bare om gener eller innstillinger du var født med.

- Forskning på lykke har i løpet av de siste 20 årene blitt en ekstremt populær gren innen psykologi, og Positive Psychology er den av de mest populære klassene ved Harvard University, forklarer nettavisen.

- Ekspertene er enige om at lykkelige mennesker har mange fellestrekk, og at mange av disse rett og slett er gode vaner - som du også enkelt kan begynne å leve etter.

LYKKE-EKSPERT: Psykolog Gunvor Marie Dyrdal tror at man kan lære seg å satse på ting som gjør en lykkelig. Foto: UiOLYKKE-EKSPERT: Psykolog Gunvor Marie Dyrdal tror at man kan lære seg å satse på ting som gjør en lykkelig. Foto: UiO

Psykolog Gunvor Marie Dyrdal, som har doktorgrad i positiv psykologi, tror også at man absolutt kan påvirke egen lykkefølelse.

- Det er ulike faktorer som må være til stede gjennom livet for at du skal kunne oppnå et høyt nivå av velvære, eller lykke, over tid, forklarer Dyrdal til Kvinneguiden.

- Å kjenne seg selv og vite hva nettopp du trives med, er viktig for lykkefølelsen. Finn ut hva som gjør deg glad, og gjør mer av det.

Psykologen tror at du bør være bevisst på hva du selv trenger for å kjenne lykke og velvære.

- Vær klar overfor deg selv på hvordan du vil leve ditt liv og hva du trenger for å ha det bra, og ta valg basert på dette.

Så hva venter du på? Her er det som gjør lykkelige mennesker så lykkelige:

1. De velger å være lykkelige

Mennesker som klassifiserer seg selv om lykkelige har som ofte til felles at de tror på egen lykke.

EKSPERT: Lene Fjellheim er PCMC Meta -Coach og partner i CoachTeam as - House of Leadership. Foto: PrivatEKSPERT: Lene Fjellheim er PCMC Meta -Coach og partner i CoachTeam as - House of Leadership. Foto: Privat

- Dette stemmer nok absolutt, mener PCMC Meta-Coach Lene Fjellheim, partner i CoachTeam as - House of Leadership.

- Husk på at vi faktisk er født lykkelige. Vi bare glemmer å være det med tiden. Og de lykkeligste blant oss vet at lykke ikke er knyttet opp til verken midjemål eller hvor dyre klær du går i eller hvilken bil du kjører.

Fjellheim forklarer at mye av jobben her ligger i å bli flinkere til å leve i nuet.

- Kjenn etter hvor bra du har det akkurat nå, og ta deg tid til å glede deg over de små tingene. Nyt den kaffekoppen, ring mamma for en prat, eller bare slapp av. Du trenger ikke gjøre noe for å være lykkelig.

2. De er sammen med andre

Vi mennesker er ikke skapt til å være alene, og de aller fleste av oss synes det er godt å være sammen med andre.

- Vi trenger å være en del av flokken, forklarer Fjellheim.

- Samhør og selskap gir oss energi og glede - selv om det selvsagt også er viktig å kunne være litt alene også.

Coachen påpeker at det mange ganger i en hektisk hverdag ikke blir så god tid til å møtes og være sosial med venner og storfamilie.

- Ta deg tid til å treffe venner, gå på en date med mannen eller hva det måtte være du liker å gjøre når du sosialiserer. Det å ha venner og å møte dem er absolutt med på å gi dagene positivt innhold og gjør at du har noe å glede deg til. Det er viktig.

3. De trener

I en bitteliten studie viste det en klar sammenheng mellom trening og lykke. Foto: Colourbox.I en bitteliten studie viste det en klar sammenheng mellom trening og lykke. Foto: Colourbox.

Det er ikke bare snakk at du blir sunnere av å trene - du blir faktisk lykkeligere også. Så snør på deg joggeskoene og kom deg ut av døren.

Ifølge det amerikanske tidsskiftet Health Psychology ble det i en studie funnet frem til en klar sammenheng mellom hvor mye man trener og hvor glad man er.

I undersøkelsen - som inkluderte 250 studenter i alderen 18 til 25 år - så forskerne at de som trente mye, også var gladere. Andre undersøkelser det siste året konkluderer på samme måte.

ICF MCC coach og daglig leder hos Erickson Coaching Nordic AS, Jan Georg Kristiansen, er enig.

- Absolutt. Ikke bare fordi du blir fysisk sterkere av å trene, noe du trenger for både din fysiske og mentale helse, men også fordi du med trening øker selvtilliten og følelsen av at du kan gjøre det du ønsker, eller kanskje til og med komme tilbake til å bli den du egentlig er.

4. De sover nok

EKSPERT: Kanskje ikke overraskende, men forskere, som søvnforsker Serena Chen ved University of California, sier man blir lykkeligere av nok søvn. Foto: PrivatEKSPERT: Kanskje ikke overraskende, men forskere, som søvnforsker Serena Chen ved University of California, sier man blir lykkeligere av nok søvn. Foto: Privat

At søvn er viktig for helsen din hersker det nok ingen tvil om, men visste du at å ikke få mange nok timer på øyet hver natt også har en stor innvirkning på lykkefølelse og velvære?

- Søvn er svært viktig for hvor lykkelige vi føler oss, forklarer psykolog og søvnforsker Serena Chen ved University of California til Kvinneguiden.

- Det henger litt sammen med takknemlighet - som også er sterkt lenket opp mot lykke. Forskning peker på at mennesker som kjenner takknemlighet er både lykkeligere og friskere enn andre. Og søvn påvirker i sterk grad denne følelsen.

Chen forklarer at i eksperimenter utført av henne og hennes team opplevde de at folk som hadde sovet dårlig om natta var mindre takknemlige for positive elementer i tilværelsen sin, sammenlignet med de som hadde sovet godt.

- Flertallet ble mer egoistiske også etter en natt med lite eller dårlig søvn, forklarer forskeren.

- Den manglende takknemligheten så også ut til å smitte over på kjæresten. Hvis en av partnerne generelt sov dårlig, følte begge parter mindre takknemlighet overfor hverandre.

OSS OG ANDRE: Lykkelige mennesker er snille både med seg selv og andre. Foto: Colourbox.OSS OG ANDRE: Lykkelige mennesker er snille både med seg selv og andre. Foto: Colourbox.

5. De lar seg ikke knekke av at noe går galt

Selv for de mest organiserte, strukturerte og perfeksjonistiske går det galt i blant. Ikke alt her i livet kan planlegges og noen ganger blir ting slett ikke som vi hadde sett for oss at de skulle.

Men; verden trenger ikke rase sammen av den grunn. Det gjør det nemlig ikke for lykkelige mennesker.

- Ikke se på tilbakeslag som at du har feilet, se på det som en læringskurve, litt research, forklarer magasinet Marie Claire.

- Om noe ikke går som du ville, ja så bare prøv igjen, da.

Fjellheim er enig:

- Ofte lager vi så mye drama i vårt eget hode at det totalt blokkerer for vår lykke og lykkefølelse, forklarer coachen.

- Vi tenker destruktive tanker om hvordan det vil gå fremover, tror helt sikkert at det kommer til å gå galt igjen og henger oss så opp i det som ikke ble som vi ville, at vi glemmer å se fremover eller å bare prøve på nytt.

6. De gir til andre

Jo da, å ha nok materielle ting og penger kan faktisk gjøre deg gladere - men bare om du bruker det på riktig måte, mener forskere.

"Den største glede du kan ha, er å gjøre andre glad." Nå har det gamle ordtaket fått bekreftelse fra forskning også.

- For første gang viser vi at det å gi bort penger eller å bruke dem på andre har den ironiske, psykologiske effekten at den øker giverens følelse av rikdom, forklarer forsker og professor Michael Norton ved Harvard Business School i en pressemelding fra Society for Personality and Social Psychology.

- Kanskje det er grunnen til at fattige mennesker ofte gir bort en større andel av inntekta enn middelklassen? Vår forskning antyder nemlig at når fattige gir bort penger, så kan denne handlingen i seg selv dempe følelsen av fattigdom.

7. De er snille med seg selv

Det er fantastisk at det gjør oss glad å være god mot andre, så klart. Men det hjelper faktisk ikke bare å være snill med alle rundt oss om vi skal være så lykkelige som mulig.

- Vær flinkere til å sjekke med deg selv om du har det bra, råder Fjellheim.

- Spør deg selv når du trives best. Hvem trives du best sammen med? Tar du deg nok tid til å legge merke til alt det som er fantastisk rundt deg?

Kristiansen er enig.

- Det er viktig å ha fokus på seg selv og at du skal ha det bra - du må lære deg hvordan du skal være snillere med deg selv.

Eksperten bruker en av sine klienter som eksempel.

- En av mine kunder kom til meg i 2002 med et ønske om å skape Norges beste skole. Han hadde overtatt en nedleggings-vedtatt osloskole to år tidligere, og hadde allerede gjort mye for å bedre resultatene. I denne perioden hadde han utfordret de ansatte og var selv blitt ganske sliten.

Kristiansen forklarer at hans jobb som coach ble å hjelpe klienten til å finne tilbake til sin egen lykkefølelse.

- Uten tilstrekkelig følelse av egen lykke og tilstedeværelse vil jeg påstå det ikke er mulig eller etisk forsvarlig å skape ekstraordinære resultater over tid. Så fokuset hans gikk fra å "bli beste skole i Norge" til selv å ha det godt som rektor.

Og resultatet lot, ifølge Kristiansen, ikke vente på seg.

- Skolen hans ble på tre år en toppskole, og er det den dag i dag.

Les også:

Slik blir du et A-menneske

Bekjemp rynkene med sex og sitron

Det skjer hver gang du åpner krukken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad taler til KrFs landsmøte11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Offiser tilstår drap på sju kvinner og jenter på Kypros06:00 Kriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene
Siste nytt
12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad taler til KrFs landsmøte11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenOffiser tilstår drap på sju kvinner og jenter på Kypros06:00VerdenKriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene
Populært