Meny

RS-syke Even (3 mndr) har vært innlagt på sykehus i over en uke

PUSTEVANSKER: Even Kjellbakk Halvorsen (snart 4 måneder) måtta ligge med CPAP som pustehjelp i fire dager. (Alle foto: Rrivat)

Forkjølet, tett i brystet og pipete i pusten. Forkjølelsessesongen er her for fullt. Men for de minste barna kan forkjølelsesviruset RS være farlig, og kreve sykehusopphold. – Håper Even får reise hjem fra sykehuset i dag, sier mamma Barbro.

7 av 10 babyer får RS-viruset

De fleste barn har hatt RS. Ved ettårsalder har sju av ti barn hatt viruset i kroppen, og de aller fleste var under seks måneder gamle da de ble smittet. Men ikke alle blir like syke. Sykdommen kan variere fra forkjølelse til mer alvorlige tilfeller.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Det er høy aktivitet av RS-virus nå. Det har det vært siden årsskiftet, sier overlege Dagfinn Skaare ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold.

Han sier det er slik det pleier å være på vinteren.

Mer enn tredobling fra i fjor

På barneavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus er nå fem barn lagt inn med RS-virus. Til nå i år er tallet på innlagte 37. I tillegg har seks barn vært behandlet poliklinisk.

– I fjor hadde vi en roligere RS-periode og hadde kun 11 innlagte i samme tidsperiode. Vi forventer at vi er i toppen nå, men tallene kan holde seg høye den neste måneden også, sier seksjonsoverlege Ann Marit Gilje.

Nesten alle innlagte er under ett år, og de fleste er yngre enn seks måneder.

Les også:

To uker gamle Magnus ble alvorlig syk av RS-viruset

Sigrid (5 måneder) sluttet å puste

Even ble veldig syk av RS-viruset

Lørdag for halvannen uke siden fikk vesle Even Kjellbakk Halvorsen (3 ½ måned) forkjølelsessymptomer. I begynnelsen av uken etter var familien innom både fastlege og legevakt, men fikk beskjed om at sykdommen ville gå over av seg selv. Storebrødrene på to og sju år hadde også vært syke, og det var nok de som smittet lillebroren.

Even innlagt på sykehuset i Bodø.Even innlagt på sykehuset i Bodø.

– Natt til onsdag ble han kjempedårlig. Vi løp mellom soverommet og trappen for å gi ham kulde og frisk luft. Han hadde pustefrekvens på over 60, og hadde ikke tisset siden formiddagen, forteller Barbro.

Onsdag tok de igjen turen til fastlegen, men Barbro lot seg ikke berolige av svaret derfra. Hun ringte til barneavdelingen på Nordlandssykehuset. Hun fikk snakke med overlegen, og ble bedt om å dra til legevakten. Derfra gikk turen videre til sykehuset i Bodø.

Måtte ha pustehjelp

På sykehuset ble det tatt prøver av Even, han fikk sonde til mating, og tett oppfølging med saltvannsinhalasjoner hver andre time. Det ble tatt røntgen av lungene og blodprøver for å bekrefte viruset. I tillegg fjernet de slim fra luftveiene hans.

Even ble matet med sonde mens han var på det dårligste.Even ble matet med sonde mens han var på det dårligste.

– Torsdag var han så utslitt at han fikk CPAP. Den lå han med til søndag formiddag, sier Barbro.

Even trengte fortsatt litt oksygen og annen hjelp, men kunne flyttes fra overvåkningen til eget rom.

Les også:

Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?

Mulig å forhindre at barnehagebarn blir syke?

– Vi ser bare toppen av isfjellet

De aller fleste som får RS-viruset vet ikke at det er nettopp dette viruset som har gjort dem forkjølet. RS-viruset smitter ved dråpesmitte, og starter som regel som en vanlig forkjølelse med snue og hoste.

Der er de sykeste det tas prøve av, ofte de som blir innlagt på sykehuset eller besøker legevakt eller fastlege. Det er et høyt påvist antall barn med RS-virus nå, men vi ser bare toppen av isfjellet. Det er mange der hjemme som er syke også, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

Siden RS-virus ikke er meldepliktig, finnes det ingen oversikt over hvor mange barn som er innlagt på sykehus med RS-virus for tiden. Rapportene Rønning har sett fra ulike sykehus tyder imidlertid på at det er mange.

– RS-virustoppen er fra jul til påske, men det er noen tilfeller hele året, sier hun.

Farligst for barn under tre måneder

RS-viruset er farligst for de minste og svakeste barna. Fram til babyen er cirka tre måneder gammel er ikke luftveiene så stive og sterke, og dermed ekstra sårbare for luftveisvirus. I tillegg er ikke barna særlig motstandsdyktige mot virus, fordi immunsystemet ikke er godt nok utviklet enda.

– Det er slimet som er problemet, og kan medføre store pustevansker, sier Rønning.

Vær obs på hvordan babyen puster

Det typiske tegnet på RS-virus er at babyen bruker store deler av kroppen for å puste. Du kan se inndragningene mellom ribbeina og under ribbeinsbuen, og barnet bruker også skuldrene – særlig når det puster inn. Du kan høre at det piper eller hveser i pusten.

– Uansett hva som er årsaken til slike pustevansker, trenger de medisinsk hjelp til å åpne luftveiene. Barn blir fort slitne av å puste på denne måten. Avhengig av hvor sykt barnet er, tar du kontakt med fastlege, legevakt eller nødtelefon. Har barnet store pustevansker, kan det være fornuftig å ringe 113, sier Rønning.

Det er kjipt å være forkjølet, og de fleste barn blir sure og gretne når de er syke. Men ved RS-virus er barnet utilpass, og må jobbe for å puste.

Slik behandles barna

Noen av barna som er innlagt ved SUS med RS-virus nå, er alvorlig syke. Til nå i år har også flere barn vært innlagt på intensivavdelingen.

– Barn som blir lagt inn med RS-virus blir isolert i avdelingen for å unngå smitteoverføring til friske barn. De blir overvåket med tanke på oksygenmetning, puls og pustefrekvens, og det vil i en del tilfeller bli tatt blodprøver – og noen ganger røntgen av lungene. Behandling er støttebehandling, for det finnes ikke behandling rettet spesifikt mot viruset, sier Gilje.

Støttebehandlingen inkluderer hjelp med ernæring, saltvannsinhalasjoner, febernedsettende og oksygenbehandling. De sykeste får høyluftstrømskanyle i nesen for å sørge for en kontinuerlig fuktet og oppvarmet luftstrøm iblandet oksygen. Enkelte barn kan ha behov for mer pustehjelp som CPAP, eller i de alvorligste tilfellene respirator.

– I beste fall kan RS-viruset gi en mild forkjølelse, gjerne med litt hoste. Og sykdommen går over av seg selv. I verste fall kan barnet utvikle akutt lungesvikt og trenge respiratorbehandling, forklarer Gilje.

Sjelden varige skader

De fleste barn hoster i to-tre uker, noen lenger. Men det er sjelden varige skader som følge av RS-sykdom.

– Det er generelt litt økt risiko for utvikling av astma etter å ha hatt alvorlig sykdom av RS-virus i spedbarnsalder, men denne sammenhengen skyldes ulike årsaker som bare delvis er kjent, sier Gilje.

Les også:

Var redde vi skulle miste Leo Nikolai

– Lillebror kommer til å dø!

Even på bedringens vei

Snart fire måneder gamle Even har klart seg uten ekstra oksygen siden tirsdag, men appetitten er ikke mye å skryte av.

– Vi håper å få reise hjem i dag. Det har vært en tung uke med mange bekymringer og mye styr, sier mamma Barbro.

Hun har fått beskjed om at slimet kan vedvare en stund, og at slimhinnene er såre etter sykdommen, og dermed også sårbare for ny sykdom.

– Jeg håper vi slipper det, sier hun.

Smitten kan være vanskelig å unngå

Har du en baby som er tre måneder eller yngre, kan det være lurt å begrense besøket litt i disse tider. Det som er en lett forkjølelse for en voksen kan nemlig bli alvorlig for den vesle babyen.

– Men har babyen eldre søsken, kan smitten være vanskelig å unngå, sier Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Ann Marit Gilje ved SUS råder foreldre til å unngå å ta med bayen på steder med høyt smittepress nå midt i RS-sesongen.

– Altså steder hvor mange mennesker er samlet på liten plass, sier hun.

Er det mor eller far som er forkjølet, går det an å bruke munnbind ved nærkontakt med babyen – for eksempel ved amming og bleieskift.

– Og som med all annen smitteforebygging, er håndhygiene viktig, avslutter Rønning.

Disse barna er mest utsatte for RS-viruset:

Premature barn og barn med kronisk hjerte- eller lungesykdom samt immunsvikt er ekstra utsatt for å få alvorlig sykdom som følge av RS-viruset. Enkelte barn i risikogrupper får forebyggende behandling med antistoffsprøyter i RS-sesongen, nettopp for å unngå sykdom.

Kilde: Ann Marit Gilje, SUS

Mye omgangssyke nå:

Ifølge Folkehelseinstituttet og Sykehuset i Vestfold er det også mye omgangssyke for tiden. Særlig er det noroviruset som herjer. Små barn blir lettere dehydrert, og enkelte må derfor innom legevakt eller sykehus for å rette opp væskebalansen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt
Siste nytt
15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt