Slik vet du at tannlegen gjør en god jobb

GOD NOK FOR DEG?: Det finnes et par ting du bør være oppmerksom på før du lar tannlegen behandle deg. Illustrasjonsfoto: Colourbox
GOD NOK FOR DEG?: Det finnes et par ting du bør være oppmerksom på før du lar tannlegen behandle deg. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vet du egentlig at tannlegen din gjør alt riktig?

Det kan være vanskelig å vite om tannlegen din gjør en god jobb. På samme måte som det kan være vanskelig å vite noe om kvaliteten på andre tjenester.

For hvor faglig dyktig er egentlig elektrikeren, frisøren, bilmekanikeren, kirurgen, psykologen eller advokaten du velger til å utføre tjenester du har behov for – og betaler for?

Her er vi nødt til å støtte oss på en kjede av faktorer som til sammen kan gi oss et inntrykk av kvalitet, men som egentlig ikke sier så mye om selve jobben som er gjort.

Egentlig vet du ikke det før mange år senere, men ifølge tannlege Erik Svendsrud er det fire ting du bør legge merke til så tidlig som mulig:

1. Tilbud om tannpleier

Tannlegen bør ha en tannpleier knyttet til tannlegepraksisen. Forskning viser at det er bedre å forebygge skader enn å vente til skader har oppstått. Det er få tannleger som klarer å følge opp den forebyggende behandlingen like godt som en tannpleier er i stand til. Det er også viktig at tannlegen og tannpleieren kommuniserer godt om din tannhelse.

2. Stemningen på tannlegekontoret

Legg merke til hvordan forholdet mellom tannhelsesekretær og tannlege er. Du bør føle at de har det bra sammen og at det er en god stemning på tannklinikken. Dårlig kommunikasjon mellom de som jobber der lover ikke bra for de resultater som produseres.

3. Henvisning til spesialist

Ikke vær urolig om du blir henvist til en spesialist eller annen tannlege. Dette betyr at tannlegen du har valgt ønsker det beste for deg. Han eller hun vet at det finnes andre tannleger som kan utføre enkelte arbeider bedre enn tannlegen kan. Det kan være at det koster noe mer, men kvaliteten på det som blir gjort er langt høyere og det er mindre risiko for komplikasjoner i ettertid.

4. Spørsmål og dokumentasjon

Om tannlegen dokumenterer mer enn det du er vant til fra andre tannleger som for eksempel å ta mange kliniske bilder, tar avtrykk for å lage gipsmodeller av tennene dine, spør deg mange spørsmål om din tidligere tannhistorie eller dine tanker om din egen tannhelse; ikke bli urolig! Det betyr bare at tannlegen er svært opptatt av at den tannbehandling du får skal være så optimal som mulig med best mulig holdbarhet.

Svendsrud mener også at det er seks spørsmål du bør stille til tannlegen i forbindelse med et behandlingsforslag:

1. Hva slags erfaring har du med denne type behandling som du foreslår? Hvilken holdbarhet kan jeg forvente når behandlingen utføres av deg?

2. Hvilke negative konsekvenser kan behandlingen få for meg?

3. Om det er en estetisk behandling som skal utføres; hvordan vil dette se ut om 10 eller 20 år?

4. Om tannkjøttet trekker seg tilbake etter behandling med for eksempel en krone i et estetisk viktig område i munnen, vil det området som tidligere var dekket av tannkjøtt, se mørkt ut?

5. Er det fare for at nerven i tannen skades av behandlingen? Hvilke konsekvenser vil dette få for fremtiden til tannen?

6. Om du mangler tenner: Spør tannlegen om hvilke alternativer som finnes og langtidsprognosen for behandlinger som kjeveortopedi, implantat, tradisjonell bro, etsebro eller ingen behandling i det hele tatt. Om det er barn som har mistet en eller flere tenner: Ikke aksepter automatisk at «det er bare å vente til barnet blir over 18 så kan det settes inn implantater». Det finnes andre alternativer som også bør vurderes som for eksempel autotransplantasjon. Implantater er en mulighet, men ikke den eneste!

Analyser tannlegebesøket

Det du som pasient først og fremst har mulighet til å vurdere hos tannlegen, er hvilken opplevelse du har av selve tannlegebesøket.

- Trives du med lokalene? Noen vil ha det hvitt og sterilt, andre trives mer med litt enklere forhold.

- Hvordan blir du møtt; er personalet hyggelige og imøtekommende?

- Overholdes timeavtalen, eller må du stadig vente fordi tannlegen er forsinket?

- Får du god informasjon av tannlegen om tannhelsen din, om hvordan du kan sørge for å unngå sykdom i munnhulen, om hvilken behandling du trenger og hvilke alternativer som finnes?

- Alt dette er viktig for at du som pasient skal kunne være med på å ta ansvar både for din egen tannhelse og være med på å ta beslutninger om hvilken behandling du ønsker. Tannlegen skal gi deg den informasjonen du trenger for å kunne foreta et såkalt «informert samtykke», sier kommunikasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad.

- Det er en viktig del av det å sette pasienten i sentrum, og gi han/henne medansvar for egen helse. Dette er slik politikerne ønsker å utvikle helsetjenesten, og da er det slik vi tannleger må innrette oss.

Sørg for å få all informasjon

Du skal også få god og nødvendig prisinformasjon fra tannlegen for den behandlingen som tilbys.

- Dette er egentlig en selvfølge, men det er også nedfelt i den generelle prisopplysningsforskriften. Det er viktig at du som pasient faktisk vet hva kostnaden er ved det du velger å si ja eller nei til, sier Rolstad.

Du skal også ha oppdatert informasjon underveis i en behandling dersom tannlegen oppdager at ting må gjøres på en annen måte, eller at det er mer som må gjøres enn først antatt.

- I tillegg skal du få vite hvilke problemer som kan oppstå etter en behandling og hva som i så fall må gjøres. Og alt dette er det selvsagt tannlegen som har ansvar for å formidle – og dessuten forsikre seg om at du som pasient har forstått det, sier Rolstad.

Snakk med hverandre!

Kommunikasjon med tannhelsepersonalet er svært viktig for at du skal føle deg trygg og få en behandling som sikrer deg en god tannhelse. Ikke minst for å unngå misforståelser.

- Har du god kommunikasjon med en tannlege du synes er hyggelig og grei, så er sjansen stor for at du også synes at tannlegen din er flink, selv om du faktisk ikke aner noe om den faglige kvaliteten på det tannlegearbeidet som blir utført, sier Rolstad.

- En viktig del av kommunikasjonen er at tannlegen lytter til det du har å si. Om du føler at du ikke blir lyttet til så gi beskjed om dette. Om dette ikke hjelper er kanskje ikke dette den rette tannlegen for deg, sier tannlege Erik Svendsrud.

Tenk langsiktig

Det er viktig å huske på at all behandling som utføres krever vedlikehold i ettertid.

- Selv om en behandling i utgangspunktet kan være billig på kort sikt, kan dette bli dyrt på lengre sikt om kvaliteten på behandlingen ikke er bra. Det finnes eksempler på at det har vært utført langt mer behandling enn det som har vært nødvendig.

- Derfor er det viktig å være kritisk til den foreslåtte behandlingen, og be om å få skriftlig både begrunnelse for behandling av den enkelte tann samt hvilken behandling som er foreslått og hvilke konsekvenser dette vil medføre. Be også om å se de langtidsresultater klinikken har med den foreslåtte behandling, sier Svendsrud.

- Kommunikasjon skal gå begge veier, fra tannlege til pasient, men også i motsatt retning. Det lønner seg alltid å snakke med hverandre, og pasienten både kan og bør benytte anledningen til å spørre om alt man lurer på, bekymrer seg eller er misfornøyd over, sier Rolstad.

Anbefaler årlig tannlegebesøk

- Den vanligste undersøkelsen pleier som regel å innebære en tannhelseundersøkelse, røntgenbilder, puss og rens samt en instruksjon i tanntråd og fluorbruk, sier Kjetil Strøm, leder i Oslo Tannlegeforening.

- Men pasienter er svært forskjellige. Noen må kanskje inn hver tredje måned for puss og rens, mens andre kan gå over ett år uten noen problemer. Intervallene og oppfølgingen må derfor settes individuelt for hver enkelt pasient, og bestemmes som oftest etter både pasientens og tannlegens ønsker, sier han.

Strøm vil allikevel ikke anbefale pasienter å vente lengre enn over 18 måneder mellom hver tannhelseundersøkelse.

- Det trenger ikke å ha skjedd noe på 18 måneder, men jo lengre du venter, desto verre kan det bli. Et lite hull som kunne ha blitt fikset med en vanlig fylling etter 18 måneder, kan ende opp med rotfylling etter to-tre år. Tannleger i den private tannhelsetjenesten i Norge pleier derfor som regel å ha pasienten inne cirka en gang i året.

Sjekk om du bør trekke eller rotfylle tanna

- Behold tannlegen din!

- Konklusjonen blir at det ikke er mulig for en pasient å vite så mye om den faglige kvaliteten på tannlegers arbeid. Men det er mulig å mene mye om alle opplevelsene som ligger omkring, sier Rolstad.

- Det er veldig viktig med et gjensidig tillitsforhold mellom pasient og tannlege, og dette bygges gjerne over tid og med god kommunikasjon som et avgjørende element.

Fordi tannsykdom i de aller fleste tilfeller utvikler seg ganske sakte, samtidig som skadene oftest er irreversible, det vil si at for eksempel et kariesangrep (hull) ikke gror igjen, så er det fornuftig å la den samme tannlegen få følge med på tannhelsen din over tid.

- Det er altså ikke veldig smart å bytte tannlege ofte, fordi du da hver gang starter fra begynnelsen igjen med registrering av sykdom, vurdering av sykdomsutvikling, valg mellom ulike behandlingsalternativer og prognose.

- Det kan være gunstig både for pasient og tannlege hvis samarbeidet foregår over en viss tid. Hvis vi tannleger har tidligere journal og røntgenbilder lett tilgjengelig, kan vi gi deg mer tilpassete råd enn vi kan på en førstegangskonsultasjon, sier Strøm.

- Vårt generelle råd til pasienter som spør om valg av tannlege er derfor følgende: Finn en tannlege du trives hos, og bli der - i hvert fall en god stund. Det er lite å tjene, både økonomisk og ikke minst tannhelsemessig, på å skifte tannlege ofte, sier Rolstad.

Men selvsagt skal du bytte dersom du begynner å føle seg usikker eller ubekvem, eller er i tvil om du får god nok behandling.

- Det behøver jo ikke å dreie seg om et livslangt forhold, selv om vi bruker å si at «folk skiller seg oftere enn de bytter tannlege»!

Les også:

Sjekk om du kan få dekket tannlegebesøket

Denne grønnsaken gir deg hvitere tenner

Slik kan tannlegen berge hjertet ditt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA
Siste nytt
21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA