Meny

Når på dagen bør du trene?

Derfor bør du vurdere å droppe morgentreningen

BEST: Hva er egentlig best, trening tidlig eller sent? Ekspertene er enige. FOTO: Hanna Sundquist

Sjekk når på døgnet ekspertene råder deg til å trene.

Noen hopper lett i joggeskoene før jobb, mens andre vil spy av tanken på å trene før kroppen har våknet ordentlig. Hva gir egentlig mest effekt, morgentrening eller ettermiddagstrening? Og bør A- og B-mennesker ta forskjellige hensyn?

Søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, sier at selve ytelsen og prestasjonen generelt sett er best på ettermiddagen eller tidlig på kvelden.

– De fleste studier indikerer best ytelse senere på dagen. Dette har med kroppens døgnrytme å gjøre. Det er vanskelig å si hvor mye effekt treningen gir på ulike tider av døgnet, men jevnt over er det mest effektivt å trene på ettermiddagen, sier han til Kvinneguiden.

TORTUR: For mange kan morgentrening være ren tortur. Ofte kan det være smart å utsette økta til senere på dagen. FOTO: Thinkstock TORTUR: For mange kan morgentrening være ren tortur. Ofte kan det være smart å utsette økta til senere på dagen. FOTO: Thinkstock

Er det slik at A-mennesker får bedre utbytte av morgentreningen enn B-mennesker?– Ikke nødvendigvis. Døgnrytmen er mer fremskyndet hos A- enn hos B-menneskene, så morgenfuglene vil normalt ha peak i prestasjon tidligere enn de kveldsglade.

Likevel vil nok også A-menneskene i gjennomsnitt prestere bedre om ettermiddagen enn om morgenen fordi kroppstemperaturen stiger utover dagen, sier søvneksperten.

Unntaket til morgentrening

Det eneste tilfellet han virkelig anbefaler morgentrening er hvis du deltar i en konkurranseidrett der konkurransene pleier å være på morgenen. Da må du trene opp kroppen til å trene hardt tidlig.

Likevel hevder Pallesen at treningstidspunktet på dagen ikke er veldig avgjørende for den vanlige mosjonist.

– Det beste er uansett å trene på det tidspunktet av døgnet du har mest lyst og motivasjon til å trene. Det eneste vi pleier å advare mot er trening for tett inn på leggetidspunktet. Dette kan gjøre nattesøvnen dårlig og forlenge innsovningen, sier han.

For mange er morgenen eneste tidspunktet på dagen det er tid til trening. Hvis øynene svir og kroppen skriker nei, er det en ting som funker:

– Drikk litt kaffe 15 minutter før trening. Det hjelper, råder Pallesen.

TIDLIG: Synes du det er tungt å trene tidlig? Da kan det være en idé å utsette treningen til senere på dagen. FOTO: Hanna Sundquist © Hanna Sundquist

Det beste tidspunktet

Den danske søvneksperten, Mikael Rasmussen, har svaret på når det optimale treningstidspunktet er.

– Hvis man ser bort ifra døgnrytmetype vil det optimale treningstidspunktet være mellom klokken 16.00 til 19.00. Her vil kroppstemperatur, adrenalin, kortisol samt koordinasjonsevne være på det høyeste, sier han til Kvinneguiden.

Videre forteller han at det å kalle folk for A- og B-mennesker ofte kan være en feilbetegnelse.

– Det er bare rundt 30 prosent av oss som kan falle inn under døgnrytmekategorien som kalles A og B. De resterende 70 prosent av oss er litt av hvert, forklarer Rasmussen.

Videre påpeker søvneksperten at vi har forskjellige tidspunkter for når vi foretrekker å stå opp, men at det ikke er noen fysiologisk forskjell på når det er best å trene, uavhengig om du kaller deg selv A –eller B-menneske.

– Noen er mer motivert til å trene på morgenen og formiddagen, mens andre først er motivert tidlig på kvelden. Utbyttemessig er det ingen store forskjeller rent fysiologisk, men psykologisk er det derimot stor forskjell, noe som kan være avgjørende av resultatet, sier han.

Søvneksperten er ikke i tvil om hva som må til for å få god søvnkvalitet.

– En av de mest fantastiske måtene å få sin gode nattesøvn på er at du sørger for å få nok mosjon. Men dessverre er det slik at treningsøkten nesten alltid blir nedprioritert hvis du er trøtt eller utmattet. Da blir dette en negativ sirkel, sier Rasmussen og råder:

– Si til deg selv at hvis du vil sove godt og ha en god livskvalitet er det nødvendig at du kommer deg ut og får pulsen opp tre til fem ganger i uken.

Krever lenger oppvarming

Personlig trener og sportslig leder ved Stamina Arendal, Astrid Saxi, sier det er noen andre hensyn du må ta dersom du trener tidlig på morgenen.

TRENER: Personlig trener og sportslig leder hos Stamina Arendal, Astrid Saxi. FOTO: Privat

– Rett etter at du har stått opp har kroppen lavere temperatur. Derfor er det viktig at du prioriterer en god oppvarming. Kroppen trenger lenger tid på å komme i gang tidlig på morgenen, sier hun til Kvinneguiden.

Generell oppvarming bør vare i ti til tolv minutter med gradvis økende intensitet. På morgentreningen bør du legge inn fem til ti minutter ekstra oppvarming.

– Vi ønsker å oppnå temperatur i musklene til cirka 39 grader. På morgenen når kroppstemperaturen er lavere er det nødvendig å nesten doble lengden på oppvarmingen, sier treneren.

Hun anbefaler å gjøre øvelser der beinene og hoften jobber mest.

– Ved å bruke de største muskelgruppen i kroppen oppnår vi best puls og varme. Eksempler på dette kan være rolig jogg eller gange, knebøy, lett sykling eller roing, sier Saxi.

Hver av oss har forskjellig opplevelse av når det er best å trene. Treneren er klar på hva som er mest vesentlig.

– Det viktigste valget du gjør er å prioritere trening. Om du gjør det tidlig eller sent på dagen har lite å si for det helhetlige bildet. Kjenn etter på kroppen din når det oppleves mest givende og finn ut når det passer med trening i hverdagen din, sier hun.

Slik kommer du deg opp

Mange strever med å finne tid til trening i hverdagen, og for mange er det kun tidlig på morgenen det er rom for mosjon. Hovedtrener hos Oslo Kettlebell Gym, Karl Kristian Indreeide, har lang erfaring med morgentrening, og vet hva som skal til for å motivere seg opp fra den varme og behagelige senga. Her er hans tips:

* Forbered:Ha alt treningsutstyr klart før du legger deg og sørg for at alt som kan forsinke eller rote til morgenen er ryddet av veien.
* Belønning: Belønn deg selv for å stå opp og for å være på vei til trening. Kaffe er en bra belønning for mange, men vær ærlig og kreativ. Se deg selv fra utsiden. Hva er det beste lokkemiddelet for å få deg opp? – Jo flinkere du blir til å belønne deg selv for å være på vei til trening, jo mer kommer du til å trene, sier Indreeide.
* Ikke fokuser på prestasjoner:
Fokuser på det å møte opp, ikke på prestasjoner. Før du vet ordet av det har du overtalt deg selv til at du er for trøtt til å prestere optimalt, og at det derfor er like greit å droppe hele greia.
* Avtal med deg selv: Gi deg selv en ”vei ut”. Avtal med deg selv at det eneste du MÅ gjennomføre er oppvarmingen. Hvis du ikke føler deg opplagt etter oppvarmingen bør du avbryte. * Vær generøs: Følg et fast belønningsritual etter morgentrening. Ritualet kan godt bestå av velsmakende karbohydrater og proteiner. Vær ekstra generøs med deg selv når du har trent.

Les også:

Syv grunner til at du er trøtt og sliten

Slik blir du et A-menneske

Du kan få økt puls og blodtrykk, nedsatt stoffskifte og reduserte idrettsprestasjoner

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 – Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land
Siste nytt
09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55NorgePensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06VerdenHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01VerdenUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13VerdenMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47Verden– Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus