Meny

Fem tegn som avslører at det er på tide å bytte BH

PÅ TIDE Å BYTTE?: Det er fem sikre tegn som avgjør om du trenger å bytte BH eller ikke. Illustrasjonsfoto

Det er fem sikre tegn som avgjør om det er på tide å bytte ut undertøyet.

En god BH kan i teorien vare i mange år, dersom du tar godt vare på den og vasker, tørker og oppbevarer den riktig.

Men det kommer en dag hvor det faktisk er på tide å gå til innkjøp av en ny BH.

For selv om du hører på rådene om størrelser og legger gode penger i en dyr BH, så varer verken denne eller størrelsen din evig.

- Noen ganger er det fordi BH-en din faktisk begynner å se både slitt og stygg ut, men enda viktigere er det å kjøpe en ny om du begynner å merke noe til at stroppene siger ned eller strikken virker for løs, påpeker stylingekspert hos Primadonna, Isabelle Conan, på deres nettsider.

Hun forteller at hvis dette skjer, er nemlig faren stor for at BH-en din ikke lenger gir deg den støtten brystene dine trenger.

Jessica Simonsen hos Triumph er enig:

- Det er selvsagt viktig å både få hjelp til å finne riktig størrelse på BH-en, men det er også viktig å innimellom få sjekket at dette faktisk fortsatt er den BH-størrelsen som er riktig for deg.

Under finner du fem sikre tegn på at det er på tide å bytte ut BH-en:

1. Strikken er for løs

Noe av det første som skjer når en BH begynner å bli velbrukt, er at strikken rundt ikke sitter så stramt som den en gang gjorde – til tross for at du har flyttet krokene inn på det innerste hakket.

- En løsere strikk gir ikke lenger den samme støtten som BH-en gjorde da den var ny, utdyper Conan videre på Primadonna.eu, og legger til:

- Strikken skal sitte nokså stramt rundt kroppen, og ikke vri seg verken innover eller utover.

Eier og daglig leder ved undertøysbutikken "Det lille under" på Paleet i Oslo, Wenche Skjellnan, forklarer at mange som har en strikk som er for løs, opplever at denne sklir oppover og ender langt oppe mellom skulderbladene.

- Dette er ikke riktig, stroppen skal sitte vannrett på kroppen, like under bysten forklarer, sier Skjellnan.

Hun forteller at et annet problem er at mange, ofte av frykt for en stropp som «klemmer» for mye og skaper såkalte valker på ryggen, velger en BH som ikke sitter stramt nok rundt brystet.

- Da får vi to problemer. BH-en støtter ikke bysten slik den skal, og i tillegg vil du oppleve at strikken kryper oppover. Da fungerer heller ikke BH-en slik den skal gjøre, sier eksperten.

Conan mener det er viktig å investere i ny BH når man merker at stroppen begynner å bli løs og slitt.

- Dette er den viktigste delen av BH-en når det gjelder å holde bysten på plass.

2. Du har doble pupper

Om du har gått opp eller ned i vekt, vil dette føre til at cup-størrelsen du bruker nok mest sannsynligvis har forandret seg.

- Strikken rundt og cupen er det man måler bystestørrelse i, forklarer Simonsen hos Triumph.

- Her er det mange som bommer, og særlig er det mange kvinner som bruker for liten cup-størrelse.

Et kjennetegn på at du må vurdere å gå ned i størrelse på cupen, er at puppene dine ramler ut av BH-en om du bøyer deg fremover. Er cupen derimot for liten, vil du heller oppleve at du får såkalte «dobbel-pupper».

- Om cupen på BH-en din har blitt for liten, vil du naturlig nok ikke få plass til hele brystet i cupen, forteller Conan.

- Da «dyttes» ofte den øverste delen utenfor kanten av BH-en, og utenpå klærne ser det litt ut som om man har doble pupper, legger hun til.

Løsningen er å innse at du bør la deg måle for en ny størrelse.

- At cup-størrelsen stemmer er svært viktig i forhold til både at du skal ha nok støtte til bysten, men også fordi BH-en ser mye bedre ut på og også under klær, om du har en helt korrekt størrelse på cupen, forklarer eksperten.

3. Sitter ikke stramt nok i front

Også den lille biten av tøy på BH-en som sitter mellom brystene er viktig for at BH-en skal sitte som støpt og gi bysten støtte.

- Denne delen skal sitte stramt inn mot brystbeinet. Er denne for løs, vil heller ikke cupen sitte riktig, forklarer Conan videre på Primadonna sine nettsider.

- Som strikken, vil også denne bli «slakkere» med bruk. Merker du at denne ikke lenger sitter riktig, så er det nok et tegn på at du bør gå til innkjøp av nytt undertøy.

Har du gått opp i vekt, kan denne delen av BH-en fort blir for stram.

- Da er det viktig at du kjøper en BH som er litt større i strikkstørrelsen, forteller Skjellnan.

Eller du kan prøver deg litt frem, kanskje er det cup-størrelsen du faktisk må litt opp i.

- Spør alltid om assistanse av betjeningen, de kan hjelpe deg med å finne en ny BH som er helt riktig i størrelse til deg, råder hun.

4. Stroppene sklir ned

Mange av oss justerer stroppene på BH-en hver gang vi tar den på oss, men visste du at dette faktisk kan være et tegn på at det er på tide å kjøpe ny BH?

- Faktisk skal man bare behøve å stille stroppene riktig den ene gangen, gjerne da når BH-en er ny, påpeker Conan.

- Om du merker at stroppene er blitt såpass løse at de sklir ned fra skuldrene, eller at festet på stroppen er såpass løst at du må stille på det hver gang du skal ta på BH-en, da er det nok på tide å kjøpe ny BH.

Skjellnan forklarer at det er viktig å stille stroppen riktig.

- BH-en skal sitte vannrett på ryggen og stroppene skal stilles inn slik at du får plass til en pekefinger under hver stropp.

Eksperten forklarer også at stroppene skal være stramme nok til å holde på og løfte bysten din.

- Jo større bysten din er, desto bredere bør stroppene være. Da fordeler du vekten litt, og stroppene gnager seg ikke inn i skuldrene.

Elastisiteten i stroppene blir slakkere med bruk, og selv om en BH i bedre kvalitet vil vare lengre enn en billigere versjon, så holder ingenting for evig.

- Merker du at stroppene er blitt slakkere, kan du også være sikker på at bysten din ikke lenger får den støtten den trenger.

At stroppene ikke vil holde seg på plass kan også være et tegn på at BH-en din er for vid i strikken rundt.

- Det som kan skje da, er at stroppene kommer såpass langt ut på kanten av skuldrene at de begynner å skli nedover armen, forklarer Skjellnan.

5. Spilene kommer ut

Hvem har vel ikke opplevd at spilene på BH-en plutselig kommer stikkende ut?

Det kan være vondt om BH-en er på deg når det skjer, og ille for vaskemaskinen din om det skjer når BH-en er til vask.

- Her er det absolutt forskjeller på dyrere og billige BH-er, mener Conan.

- Billigere varianter har ofte ikke samme forsterkninger i stoffet på de stedene hvor spilene ofte kommer ut. Da vil de ikke tåle belastningen på samme måte, enten det dreier seg om belastning fra vask eller fra at BH-en er i bruk.

At spilene begynner å stikke ut eller vri seg rundt inne i stoffet, er også sikre tegn på du burde innse at det er på tide å kaste BH-en og kjøpe en ny.

- Det er ikke nok med at det kjennes ubehagelig når spilene begynner å vri på, men det betyr også at cupen på BH-en ikke støtter bysten slik den skal, forklarer Skjellnan.

- Dette skal ikke skje i en BH av god kvalitet, men uansett bør man absolutt kassere den og kjøpe ny om man opplever at spilene kommer ut eller vrir seg.

Vær også oppmerksom på at om du går rundt med en BH av feil størrelse, som for eksempel er for trang rundt, så øker også belastningen på bøylen, slik at sjansen er større for at denne får en skade.

Les også:

Denne plakaten fikk kvinner til å se rødt

Putt undertøyet i salatspinneren

Har du C-cup eller større? Da bør du lese dette

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Ny pågripelse i cyanid-saken13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55 Pogba vil at Solskjær blir i klubben15:47 KappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27 HRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23 Italiensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14 Karadzic må sone resten av livet i fengsel15:09 Frikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05 PFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet
Siste nytt
15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeNy pågripelse i cyanid-saken13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55SportPogba vil at Solskjær blir i klubben15:47PengerKappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27NorgeHRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23VerdenItaliensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14VerdenKaradzic må sone resten av livet i fengsel15:09NorgeFrikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05KulturPFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus