Derfor går tiden fortere med årene

TIDEN FLYR: Studier viser at oppfattelsen av hvor fort timer, uker og måneder går, er ganske lik uavhengig alder. Hvor raskt vi oppfatter at et tiår går, forandrer seg imidlertid mye med alderen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TIDEN FLYR: Studier viser at oppfattelsen av hvor fort timer, uker og måneder går, er ganske lik uavhengig alder. Hvor raskt vi oppfatter at et tiår går, forandrer seg imidlertid mye med alderen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Går tiden fortere som voksen enn da du var barn?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I barndommen var julaften lang som et vondt år, og sommerferien sneglet seg av sted.

De voksne sa det sikkert da du var liten, og da himlet du garantert med øynene.

«Tiden går så fort», sa de.

«Tenk at det er jul igjen allerede. Vi har jo akkurat kastet ut det forrige juletreet», fortsatte de, før de toppet det hele med: «Det føles som det var i går vi tok deg med hjem fra sykehuset».

Som barn tenker man at dette er tullete voksenprat.

Les også: Ikke gjør dette med hendene dine

Tiden går fortere

Etter å ha fått litt flere år på baken, ser man imidlertid at de voksne hadde helt rett.

Det tar faktisk ikke lang tid fra en jul til den neste, og det er helt ufattelig at barna går fra små spedbarn til ungdommer nesten før man får snudd seg.

Men hvorfor er det egentlig slik at tiden går fortere og fortere jo eldre man blir? Vi vet jo med sikkerhet at et minutt fortsatt er 60 sekunder og et år 365 dager...

Les også: – Skader på nervebunter gjør hjernen tregere i alderdommen

Mange nye inntrykk

– Tidens tempo er veldig fascinerende. Dette merker vi jo ikke bare ved aldring, men også i andre situasjoner. For eksempel merker vi at tiden farer av gårde når vi engasjerer oss i noe, mens den snegler seg av sted når vi kjeder oss, sier Truls Wyller.

Han er professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

I begge tilfellene mener Wyller tidsoppfattelsen blant annet har med gjentagelse å gjøre.

– Vår første sommer er ladet av nye inntrykk, og det samme kan en vei vi går for første gang være. Vi vet imidlertid at det fysiske forløpet er uforandret, og at jordens gang rundt solen er den samme hele tiden, sier han.

Les også: Derfor er du trøtt hele tiden

Vitenskapen kan ikke forklare alt

Likevel oppleves det ikke slik der og da.

– Når vi opplever forandringer i tidens tempo, er det som om hele tiden endrer seg. Det er som om tempoet i alt endres, ikke bare for eksempel forholdet mellom minuttviseren og andre ting, sier han.

Wyller forteller at man i naturvitenskapen teller og måler ting i forhold til hverandre.

Man ser derimot bort fra hvor lenge selve tidsenheten varer.

– Men det er innholdet av enhetene, altså årene, døgnene og minuttene, og ikke forholdet mellom dem som vi opplever så subjektivt. Selv om gjentagelsen også påvirker hjernen vår, er det derfor noe ved opplevelsen som vitenskapene aldri vil få tak på, sier han.

Les også: Ti tidlige tegn på demens

Stress får tiden til å fly

Mye tyder likevel på at det er lengre perioder barn og voksne opplever mest forskjellig.

– Studier viser at oppfattelsen av hvor fort timer, uker og måneder går, er ganske lik uavhengig alder. Hvor raskt vi oppfatter at et tiår går, forandrer seg imidlertid mye med alderen, sier Charlotte Alme.

Hun er stipendiat på Kavli instituttet og Senter for nevrale nettverk ved NTNU.

Alme mener at hvor opptatt vi er, også er med på å påvirke tidsoppfattelsen vår.

– Hvis vi har mye å gjøre, føles det fortere som om tiden ikke strekker til og at den flyr, sier hun.

Vil du ta tilbake kontrollen over tiden, bør du følge disse 11 tipsene.

Les også: Hjernetrening gir helsegevinst

Tid i forhold til livslengde

Siden stress og tidsklemme er noe som først og fremst påvirker voksne, er det dermed ganske naturlig at barn føler at de har mye bedre tid enn sine foreldre.

– En annen forklaring på dette er at det kan tenkes at vi måler tiden i forhold til hvor lenge vi har levd. For en femåring vil for eksempel ett år utgjøre 20 prosent av levetiden så langt, men det for en 50-åring kun tilsvarer to prosent, sier hun.

Les også: Testen skal fortelle deg hvordan huden din vil se ut om noen år

Vurderer episoder

Alme legger til at følelsen av at tiden går fortere når man er voksen, også kan ha sammenheng med at vi ikke har like mange minnerike opplevelser etter hvert som årene går.

Det første kysset, første skoledag og første ferie i utlandet er allerede opplevd.

Gjentagelsene blir flere, og de nye opplevelsene kommer stadig sjeldnere.

– Det kan være at vi på en måte måler tiden ved å vurdere episoder vi husker i en bestemt periode. Da vil det være stor forskjell på en voksen person som går til den samme jobben og lever det samme familielivet dag etter dag, og en ungdom som går på skolen, får sin første kjæreste, kjøper sin første bil og flytter hjemmefra i løpet av relativt kort tid, sier hun.

Les også: Det skumle ved å bli voksen

Hvor mye har du opplevd?

Selv om tid ikke er hans felt, kommer gjerne også psykolog og doktorgradstipendiat ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, Martin Aker, med litt kvalifisert synsing.

– Jeg tror tidsopplevelsen generelt avhenger mye av hukommelsen. Hvis man husker lite, vil man føle at det ikke har gått så lang tid, sier han.

Hvis klokken eller kalenderen viser at det faktisk har gått lang tid, kan dette så føre til at man opplever at tiden har gått fort.

– Nå mener jeg ikke med det å si at alderdommens gradvis sviktende hukommelse er grunnen til at man føler at tiden går fortere når man blir eldre. Det handler nok mer om hva man gjør og hvorvidt man gjør nye ting, understreker han.

Les også: Slik skader alkoholen deg

Rutinepreget høytid

Også Aker mener det at det meste etter hvert blir mer rutinepreget, har betydning for tidsoppfattelsen.

– Dette gjelder særlig hverdagen, men også hendelser som ikke er helt hverdagslige. For eksempel kan nok også ferier og feiring av høytider sies å bli mer rutinepreget med årene. De ligner kanskje mye på ferier og feiringer man har opplevd før, og man får sjeldnere helt nye opplevelser, sier han.

Les også: Mindre rus, mer stress

Ikke helt fokusert

Du legger dermed nesten ikke merke til hva som skjer og hva du gjør.

– Når man gjør rutinemessige ting, går det litt av seg selv. Man trenger ikke å være helt fokusert på det man gjør, og da fester det seg heller ikke så godt i hukommelsen, sier Aker.

Når du så ser tilbake, kan du da få følelsen av at tiden bare har glidd av sted.

– Man skjønner ikke helt hvor tiden ble av, rett og slett fordi man ikke husker det, sier han.

Les også: Slik bremser du hudens aldring

Her er noen av de vanligste teoriene på hvorfor tiden får fortere og fortere:

1. Vi måler tiden etter minnerike begivenheter

I 1890 presenterte psykolog William James sin hypotese om at fordi vi med alderen får færre og færre minnerike opplevelser, glir dagene i stadig større grad over i hverandre etter hvert som vi blir eldre.

2. Vi måler tiden som går i forhold til levealderen

For en femåring er ett år en mye større del av levealderen enn for en 50-åring.

Denne teorien, som ble presentert i 1877, tar utgangspunkt i at vi hele tiden sammenligner tiden som går med den totale tiden vi har levd.

3. Den biologiske klokken går saktere med alderen

Etter hvert som du blir eldre, går den biologiske klokken saktere og saktere. Da vil det føles som de vanlige klokkene går fortere.

4. Voksne bryr seg mindre om tid enn barn

Som barn venter man på julenissen hele desember, og da kan tiden føles lang. Voksne er derimot fokusert på jobb, hverdagsliv, juleforberedelser, gavehandel og annet som tar oppmerksomheten bort fra tiden.

5. Vi stresser

Det at du føler at du ikke har tid til alt, gjør at du føler at tiden går for fort.

Les også:

For full til å komme inn?

Slik kan musikk hente frem gamle minner

Derfor fryser kvinner fortere enn menn

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy