Derfor går tiden fortere med årene

TIDEN FLYR: Studier viser at oppfattelsen av hvor fort timer, uker og måneder går, er ganske lik uavhengig alder. Hvor raskt vi oppfatter at et tiår går, forandrer seg imidlertid mye med alderen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TIDEN FLYR: Studier viser at oppfattelsen av hvor fort timer, uker og måneder går, er ganske lik uavhengig alder. Hvor raskt vi oppfatter at et tiår går, forandrer seg imidlertid mye med alderen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Går tiden fortere som voksen enn da du var barn?

I barndommen var julaften lang som et vondt år, og sommerferien sneglet seg av sted.

De voksne sa det sikkert da du var liten, og da himlet du garantert med øynene.

«Tiden går så fort», sa de.

«Tenk at det er jul igjen allerede. Vi har jo akkurat kastet ut det forrige juletreet», fortsatte de, før de toppet det hele med: «Det føles som det var i går vi tok deg med hjem fra sykehuset».

Som barn tenker man at dette er tullete voksenprat.

Les også: Ikke gjør dette med hendene dine

Tiden går fortere

Etter å ha fått litt flere år på baken, ser man imidlertid at de voksne hadde helt rett.

Det tar faktisk ikke lang tid fra en jul til den neste, og det er helt ufattelig at barna går fra små spedbarn til ungdommer nesten før man får snudd seg.

Men hvorfor er det egentlig slik at tiden går fortere og fortere jo eldre man blir? Vi vet jo med sikkerhet at et minutt fortsatt er 60 sekunder og et år 365 dager...

Les også: – Skader på nervebunter gjør hjernen tregere i alderdommen

Mange nye inntrykk

– Tidens tempo er veldig fascinerende. Dette merker vi jo ikke bare ved aldring, men også i andre situasjoner. For eksempel merker vi at tiden farer av gårde når vi engasjerer oss i noe, mens den snegler seg av sted når vi kjeder oss, sier Truls Wyller.

Han er professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

I begge tilfellene mener Wyller tidsoppfattelsen blant annet har med gjentagelse å gjøre.

– Vår første sommer er ladet av nye inntrykk, og det samme kan en vei vi går for første gang være. Vi vet imidlertid at det fysiske forløpet er uforandret, og at jordens gang rundt solen er den samme hele tiden, sier han.

Les også: Derfor er du trøtt hele tiden

Vitenskapen kan ikke forklare alt

Likevel oppleves det ikke slik der og da.

– Når vi opplever forandringer i tidens tempo, er det som om hele tiden endrer seg. Det er som om tempoet i alt endres, ikke bare for eksempel forholdet mellom minuttviseren og andre ting, sier han.

Wyller forteller at man i naturvitenskapen teller og måler ting i forhold til hverandre.

Man ser derimot bort fra hvor lenge selve tidsenheten varer.

– Men det er innholdet av enhetene, altså årene, døgnene og minuttene, og ikke forholdet mellom dem som vi opplever så subjektivt. Selv om gjentagelsen også påvirker hjernen vår, er det derfor noe ved opplevelsen som vitenskapene aldri vil få tak på, sier han.

Les også: Ti tidlige tegn på demens

Stress får tiden til å fly

Mye tyder likevel på at det er lengre perioder barn og voksne opplever mest forskjellig.

– Studier viser at oppfattelsen av hvor fort timer, uker og måneder går, er ganske lik uavhengig alder. Hvor raskt vi oppfatter at et tiår går, forandrer seg imidlertid mye med alderen, sier Charlotte Alme.

Hun er stipendiat på Kavli instituttet og Senter for nevrale nettverk ved NTNU.

Alme mener at hvor opptatt vi er, også er med på å påvirke tidsoppfattelsen vår.

– Hvis vi har mye å gjøre, føles det fortere som om tiden ikke strekker til og at den flyr, sier hun.

Vil du ta tilbake kontrollen over tiden, bør du følge disse 11 tipsene.

Les også: Hjernetrening gir helsegevinst

Tid i forhold til livslengde

Siden stress og tidsklemme er noe som først og fremst påvirker voksne, er det dermed ganske naturlig at barn føler at de har mye bedre tid enn sine foreldre.

– En annen forklaring på dette er at det kan tenkes at vi måler tiden i forhold til hvor lenge vi har levd. For en femåring vil for eksempel ett år utgjøre 20 prosent av levetiden så langt, men det for en 50-åring kun tilsvarer to prosent, sier hun.

Les også: Testen skal fortelle deg hvordan huden din vil se ut om noen år

Vurderer episoder

Alme legger til at følelsen av at tiden går fortere når man er voksen, også kan ha sammenheng med at vi ikke har like mange minnerike opplevelser etter hvert som årene går.

Det første kysset, første skoledag og første ferie i utlandet er allerede opplevd.

Gjentagelsene blir flere, og de nye opplevelsene kommer stadig sjeldnere.

– Det kan være at vi på en måte måler tiden ved å vurdere episoder vi husker i en bestemt periode. Da vil det være stor forskjell på en voksen person som går til den samme jobben og lever det samme familielivet dag etter dag, og en ungdom som går på skolen, får sin første kjæreste, kjøper sin første bil og flytter hjemmefra i løpet av relativt kort tid, sier hun.

Les også: Det skumle ved å bli voksen

Hvor mye har du opplevd?

Selv om tid ikke er hans felt, kommer gjerne også psykolog og doktorgradstipendiat ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, Martin Aker, med litt kvalifisert synsing.

– Jeg tror tidsopplevelsen generelt avhenger mye av hukommelsen. Hvis man husker lite, vil man føle at det ikke har gått så lang tid, sier han.

Hvis klokken eller kalenderen viser at det faktisk har gått lang tid, kan dette så føre til at man opplever at tiden har gått fort.

– Nå mener jeg ikke med det å si at alderdommens gradvis sviktende hukommelse er grunnen til at man føler at tiden går fortere når man blir eldre. Det handler nok mer om hva man gjør og hvorvidt man gjør nye ting, understreker han.

Les også: Slik skader alkoholen deg

Rutinepreget høytid

Også Aker mener det at det meste etter hvert blir mer rutinepreget, har betydning for tidsoppfattelsen.

– Dette gjelder særlig hverdagen, men også hendelser som ikke er helt hverdagslige. For eksempel kan nok også ferier og feiring av høytider sies å bli mer rutinepreget med årene. De ligner kanskje mye på ferier og feiringer man har opplevd før, og man får sjeldnere helt nye opplevelser, sier han.

Les også: Mindre rus, mer stress

Ikke helt fokusert

Du legger dermed nesten ikke merke til hva som skjer og hva du gjør.

– Når man gjør rutinemessige ting, går det litt av seg selv. Man trenger ikke å være helt fokusert på det man gjør, og da fester det seg heller ikke så godt i hukommelsen, sier Aker.

Når du så ser tilbake, kan du da få følelsen av at tiden bare har glidd av sted.

– Man skjønner ikke helt hvor tiden ble av, rett og slett fordi man ikke husker det, sier han.

Les også: Slik bremser du hudens aldring

Her er noen av de vanligste teoriene på hvorfor tiden får fortere og fortere:

1. Vi måler tiden etter minnerike begivenheter

I 1890 presenterte psykolog William James sin hypotese om at fordi vi med alderen får færre og færre minnerike opplevelser, glir dagene i stadig større grad over i hverandre etter hvert som vi blir eldre.

2. Vi måler tiden som går i forhold til levealderen

For en femåring er ett år en mye større del av levealderen enn for en 50-åring.

Denne teorien, som ble presentert i 1877, tar utgangspunkt i at vi hele tiden sammenligner tiden som går med den totale tiden vi har levd.

3. Den biologiske klokken går saktere med alderen

Etter hvert som du blir eldre, går den biologiske klokken saktere og saktere. Da vil det føles som de vanlige klokkene går fortere.

4. Voksne bryr seg mindre om tid enn barn

Som barn venter man på julenissen hele desember, og da kan tiden føles lang. Voksne er derimot fokusert på jobb, hverdagsliv, juleforberedelser, gavehandel og annet som tar oppmerksomheten bort fra tiden.

5. Vi stresser

Det at du føler at du ikke har tid til alt, gjør at du føler at tiden går for fort.

Les også:

For full til å komme inn?

Slik kan musikk hente frem gamle minner

Derfor fryser kvinner fortere enn menn

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:12 29 år gammel kvinne døde etter søndagens ulykke i Volda10:00 Nytt krigsfunn: Japansk hangarskip lokalisert på havbunnen ved Midway09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits
Siste nytt
10:12Norge29 år gammel kvinne døde etter søndagens ulykke i Volda10:00VerdenNytt krigsfunn: Japansk hangarskip lokalisert på havbunnen ved Midway09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus