Derfor svekker medisiner tennene dine

SVAKE TENNER: Det er ikke kun søtsaker som skader tennene, også medisiner kan gjøre dem svakere. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SVAKE TENNER: Det er ikke kun søtsaker som skader tennene, også medisiner kan gjøre dem svakere. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Medisiner du tar hver dag, kan være med på å svekke tannhelsen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ulike typer medikamenter kan påvirke munnhelse og tennene. Det er derfor veldig viktig å informere tannlegen om hvilke medikamenter du bruker, sier tannlege og president i Norsk Tannlegeforening, Camilla Steinum.

Hun understreker at dette også gjelder naturmedisin.

Steinum forteller at sukkerholdige medisiner kan angripe tannemaljen direkte, men at det ofte er bivirkningene medikamentene gir som har betydning for munnhelsen.

– Munntørrhet er da den vanligste bivirkningen, sier hun.

Reseptfrie produkter kan inneholde virkestoffer som er skadelige over lang tid og i store doser.

500 medikamenter

Spyttet beskytter til vanlig tennene, og når mengden spytt reduseres disponerer det for blant annet karies, altså tannråte og hull i tennene, og soppinfeksjon i munnen.

– Man regner med at omtrent 500 medikamenter kan ha munntørrhet som bivirkning, sier hun.

Munntørrhet er dermed et problem som angår svært mange, og som de aller fleste av oss kan risikere å komme borti på ett eller annet tidspunkt i livet.

Det finnes en rekke mulige forklaringer på hva tungetilstander og forandringer på tungen kan skyldes.

Påvirkes av dosen

Tannlege Erik Svendsrud bekrefter dette.

– Mange medisiner påvirker utskillelsen av spytt fra spyttkjertlene, og dette kan gi forandringer i sammensetninger av spyttet, sier Svendsrud.

Dette gjelder blant annet en del beroligende midler, allergimedisiner og vanndrivende medisiner.

– Hvor mye spyttproduksjonen endres, avhenger gjerne av dosen man tar, og som regel vil problemet avta når man slutter med medisinene, sier han.

Snakk med legen

– For å motvirke de negative effektene medisinene gir, kan legen vurdere om det finnes alternative medisiner som kan gi behandlingseffekt uten å gi munntørrhet, sier Steinum.

Bruker man flere faste medisiner, kan legen eventuelt vurdere den samlede effekten og kanskje endre medisineringen.

– Kanskje kan også doseringsskjemaet endres, slik at konsentrasjonen av medikamentet blir lavere på den tiden av døgnet da munntørrhetsplagene er størst, sier hun.

Puss godt

Medisiner kan imidlertid også føre til andre plager enn munntørrhet.

– Noen medisiner kan føre til unormal blødning og hevelser i tannkjøttet. Eksempler på dette er epilepsimedisiner og medisiner som hemmer immunforsvaret, sier Steinum.

Også enkelte hjertemedisiner kan ha denne virkningen.

– Riktig utført renhold er svært viktig når dette oppstår, og det finnes flere typer skyllevann som kan bedre situasjonen. Tannlegen kan gi råd om dette, sier hun.

Medisiner er langt fra det eneste som kan svekke tennene dine. Her er sju andre faktorer som spiller inn:

1. Bulimi

Oppkast og sure oppstøt som passerer tennene kan gi etseskader på emaljen.

For de fleste av oss er ikke dette noe problem, men for dem som lider av spiseforstyrrelser kan det å kaste opp være noe som skjer flere ganger om dagen.

– Omfanget av skadene kan variere fra svært små til mer omfattende, og som oftest er det baksiden av fortennene oppe som er mest utsatt. Det er nemlig disse flatene som først treffes av magesyren, sier tannlege Erik Svendsrud.

For å unngå slike skader, er det lurt å vente med å børste tennene til en stund etter at du har kastet opp.

Magesyrene løser nemlig opp emaljen, og det å børste mens tannoverflaten er bløt av magesyre, kan føre til skader.

– Da er det bedre å skylle munnen med vann eller eventuelt fluorskylling. Deretter kan du pusse tennene etter en halvtime når emaljen er blitt hard igjen, sier han.

2. Sykdommer

En del sykdommer, som blant annet revmatiske sykdommer, sykdommer i lever og bukspyttkjertel og visse hormonelle forandringer, kan i likhet med medisiner gi munntørrhet.

– Man kan også oppleve at utskillelsen av spytt påvirkes av høy feber og faste. I tillegg vil strålebehandling i hode- og halsregion kunne skade vevet i spyttkjertlene, sier tannlege Svendsrud.

Det ødelagte vevet kan gå tilbake, men mange vil være plaget med munntørrhet i flere år.

3. Droppe tannsjekken

Det aller viktigste er helt klart at du har god, daglig munnhygiene, men det er også viktig med regelmessige undersøkelser hos tannlegen slik at tennene får en profesjonell rengjøring omtrent en gang i året.

Det er ikke bare godteri og brus som skader tennene.

4. Bruke tennene som verktøy

Det ser sikkert tøft ut å åpne flasker med tennene, men særlig smart er det ikke.

Det ser nemlig alt annet enn tøft ut når du står der med en halv fortann i munnen og en åpen flaske i hånden.

Det å bruke tennene som verktøy er altså en dårlig idé, enten det dreier seg om flaskeåpning eller å rive opp motstridige potetgullposer.

5. Tanngnissing

Tennene slites sakte, men sikkert, men for dem som skjærer tenner går denne prosessen raskere enn for andre.

– Tanngnissing kan føre til at tannhalsene blottlegges, at tennene slites ned og fyllingene går i stykket. Det kan til og med bli så ille at benet rundt tennene løses opp, sier Svendsrud.

Som regel skjer tanngnissingen om natten, og uten at man er klar over det.

Symptomene kan være ganske plagsomme og ikke alltid like lette å koble til et tannproblem.

– I tillegg til ømhet i tenner og kjeveledd, kan det dreie seg om smerter i rygg, skulder, hode, øre og muskler, sier han.

– Hvis man skjærer tenner i søvne eller våken tilstand, kan tannlegen tilpasse en bittskinne som kan hjelpe med å bryte vanen, legger Steinum til.

6. Bleking av tenner

– For at bleking skal kunne gjennomføres effektivt og trygt, er det viktig at man får undersøkt både tenner og tannkjøtt hos tannlege før behandling iverksettes. Man må dessuten ha fylt 18 år for å kunne få slik behandling, sier Steinum.

Hun forteller at det økte omfanget av hjemmebleking har ført til bekymring for helseskade.

Det er nemlig svært sterke stoffer involvert.

Faktisk bruker man ved tannbleking det samme stoffet, hydrogenperoksid (H2O2), som man bruker ved bleking av hår.

– All bleking av tenner kan medføre økt fare for hypersensitivitet, det vil si ising, under og etter bleking. Dette opphører vanligvis etter 24-48 timer når behandlingen er utført på riktig måte, sier Steinum.

Hun forteller at fluorskylling vil lindre disse plagene.

– I noen tilfeller vil emaljen bli bløtere slik at det lettere kan oppstå skader ved tannbørsting, drikking av sure drikker og lignende. Tannkjøttet kan også ta skade av blekemidlene, og dette er ubehagelig de tre til fem dagene det tar før skaden er grodd, sier hun.

Husk at kun tannleger har anledning til å bruke blekeprodukter som inneholder eller frigir mellom 0,1 og seks prosent H2O2 i Norge og resten av EØS.

Produkter med høyere konsentrasjon enn seks prosent er per i dag ikke tillatt brukt til vanlig tannbleking.

Konsentrasjon over omtrent 10 prosent kan gi etseskader på hud og slimhinner, og etseskader på øyet kan også oppstå ved lavere konsentrasjon enn dette.

7. Piercing på tungen

Har du piercing på tungen, kan det være greit å være klar over at dette kan være med på å ødelegge tennene dine.

– Piercing på tungen kan skade tennene ved at man gnisser piercingen mot tennene. Man kan ofte se at det har blitt slått av små biter av tennene hos dem som har piercing i tungen, sier Steinum.

Les også:

Kjenner du syklusen din kan du trene mer effektivt

Unødvendig barnetannkrem

Sunn livsstil skader tennene

Saken er opprinnelig publisert av Klikk.no.

Personvernpolicy