Derfor tar vi treningsselfies

For Ingrid Avelsgaard (@ingridha) er det naturlig å legge ut treningsbilder. Cathrine Strand (@shapeup33) og Camilla Strand (@snuppa32) begynte å legge ut treningsselfies for et år siden. Foto: Privat
For Ingrid Avelsgaard (@ingridha) er det naturlig å legge ut treningsbilder. Cathrine Strand (@shapeup33) og Camilla Strand (@snuppa32) begynte å legge ut treningsselfies for et år siden. Foto: Privat

Undersøkelser viser at det nordmenn irriterer seg mest over i sosiale medier er svette treningsselfies. Likevel legger vi ut flere tusen hver dag.

Det er mildt sagt klamt i feeden på sosiale medier for tiden. Det poseres i treningstøy og sjekkes inn på treningssentre på Facebook, flekses skamløst på Snapchat og strutter av sprettrumper og topptrente kropper på Instagram. For folk løfter ikke lenger bare vektene foran speilet eller beina på joggetur – de løfter også mobilen.

Armen ut. Finstilling av vinkel og uttrykk. En liten touch. Og vips, så er en svett selfie ekspedert i cyberspace.

Ikke for å skryte, men ...

«På 80-tallet var mosjonistene mye sprekere enn i dag. Da løp folk, nå er mange mer opptatt av å formidle at de løper. Det er ikke så farlig hvor ofte du trener, bare folk ser deg når du gjør det», sa løpedronning Ingrid Kristiansen til Aftenposten forleden.

Det er selvfølgelig ikke for å skryte. Eller … er det egentlig nettopp det? Har vi blitt en narsissistisk gjeng med skrytepaver?

- Begrepet «skryt» har en negativ klang, men det er vel ingen tvil om at en del av det vi legger ut på sosiale medier er skryt eller selvhevdelse i større eller mindre grad, sier Christine Thune, treningsekspert og fagsjef i helse- og treningskjeden Stamina.

Det er riktignok ikke noe nytt at mennesker er selvopptatte. (Selv kunstner Edvard Munch tok selfies etter at han skaffet seg sitt eget kamera i 1902.) Men det som er nytt, er at vi ikke lenger legger skjul på det.

- Å dele fysiske prestasjoner og kroppsidealer på sosiale medier er en del av den nye generelle delingskulturen. Dette er ting som gir sosial status i dagens samfunn, og sosiale medier gir jo nettopp muligheten for å få bekreftelse og anerkjennelse fra en stor heiagjeng, påpeker Thune.

Berit Skog, førsteamanuensis ved NTNU som forsker mye på sosiale medier, påpeker at normene for å fronte og vise fram seg selv er blitt endret. I dag oppleves det ikke flaut å forevige seg selv med rødflammede kinn og svett hår klistret til panna. (Selv om mange gjerne tar bilde før økta har begynt, for å se best mulig ut.) Skog er enig i at trenden med å legge ut treningsbilder i sosiale medier henger sammen med tendensene i samfunnet generelt.

- Normene for å fronte og vise fram seg selv er endret. Fokuset på helse, kropp og trening er generelt stort i mediene, og mange har rollemodeller som fronter disse tingene. Det alminneliggjør at man legger ut treningsselfies, forklarer hun, og legger til:

- Disse treningsbildene er ikke nødvendigvis rene skrytebilder, men kan også være bilder man deler for å ha det gøy, påpeker Skog.

Et kjempestort speil

Vi lever i en verden der individualismen og selvdyrkelsen står sterkt, og teknologien gjør det enkelt å dyrke og dele seg selv med omverden. I sosiale medier kan vi regissere og skape et ønsket bilde av oss selv: man kan velge en gunstig vinkel, legge på et filter for å dekke over en blussende rød kvise eller andre ting vi skulle ønske å tone ned og ha full kontroll. Og de fleste av oss må vel innrømme at dette er ganske så beleilig.

Christine Thue kaller sosiale medier for «et kjempestort speil», der vi kan speile oss i andre mennesker for å få bekreftelse og forstå hvem vi er i fellesskapet.

- Vi er alle avhengige av å speile oss i andre mennesker. Men speiler vi oss for mye, kan det slå negativt ut. For mye bekreftelse og avhengighet av den, kan gi selvtillit uten forankring i god selvfølelse – noe som gjør oss sårbare og utrygge, påpeker Thune.

- Samtidig er det mye god helse i støtten og bekreftelsen fra en bra heiagjeng – enten det er på sosiale medier, på jobben eller hjemme. Sosial støtte er viktig for å lykkes med å legge om livsstilen og for å holde motivasjonen oppe, og sånn sett kan likes og kommentarer bidra til at man holder koken når motivasjonen butter.

Til beundring og irritasjon

- Men hva med mottagerne, da? Tror du de fleste blir inspirert eller irritert av å se andres svette selfies?

- Begge deler. Jeg tror man både blir inspirert og irritert, avhengig av eget ståsted. Mangler du tid eller motivasjon til å trene, kan det være demotiverende og gi en følelse av mislykkethet å se at «alle andre» får det til og ikke du. Det er det samme med ferier, høytider osv., der mange deler at de har det fantastisk, mens andre føler sitt utenforskap enda tyngre, , sier Christine Thune, og fortsetter:

Men treningsbildene fungerer også som verdifull inspirasjon og drahjelp, og kan derfor være en positiv bidragsyter til bedre folkehelse. Det hender jeg selv har halt meg ut på en løpetur etter å ha blitt inspirert av noen som har postet bilder av det. Det er en balanse her: avstanden mellom det vi får til og interesserer oss for og det vi blir matet med på sosiale medier, må ikke være for stor om det skal fenge. Sånn sett er jo Instagram veldig fint, fordi vi selv kan velge hvem vi vil følge.

Mye tyder på at hun rett i at treningsbilder kan få ulik mottagelse. Samtidig som denne type bilder gjerne genererer mange positive kommentarer og tomler som peker opp, viser en spørreundersøkelse gjennomført av Novus for mobilprodusenten Nokia at treningsbilder er noe av det nordmenn irriterer seg mest over i sosiale medier. For det kan jo faktisk være sabla irriterende å se friskuser som sprudler og spretter rundt i treningstights, når en selv purker på sofaen.

Belfies og andre buskevekster

Selfie ble i fjor kåret til årets nyord i Storbritannia, etter at bruken av ordet økte med 17 000 % på ett år. Og som alle buzzord har det begynt å få avgreininger. En trend som vokste fram tidligere i år, er såkalte «belfies» (også kalt «buttfies» og «buttselfies»), som rett og slett er en selfie av rumpa.

Amerikanske Jen Selter var blant dem som fyrte opp trenden. Hun er i dag verdenskjent for sin veldreide bakdel, og har 4,5 millioner følgere på Instagram (@jenselter). Det tok ikke lang tid før kjendiser som Kim Kardashian og andre sprekinger fulgte etter.

Les også:

Du gjetter aldri hva denne pizzabunnen er laget av

Du kommer til å bli overrasket over hvor mye du forbrenner

Vi ble med Sandra Lyng på yoga - se øvelsene bilde for bilde

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:55 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita og Loco06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 Siktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre
Siste nytt
06:55NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33NorgeRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28NorgeNye eiere overtar Vita og Loco06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeSiktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus