Venstrehendt:

Derfor er det flere venstrehendte nå enn før

VENSTREHENDTE: Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg frem til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre hånd fra oppveksten av. Mange antatt høyrehendte var nemlig egentlig venstrehendte! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VENSTREHENDTE: Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg frem til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre hånd fra oppveksten av. Mange antatt høyrehendte var nemlig egentlig venstrehendte! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Eller, er det egentlig det?

Er du venstrehendt og sliter med å trimme hekken? Eller å åpne hermetikkboksen? Du er ikke alene. Én av ti sliter med det samme.

Vinåpneren er heller ikke lett å håndtere. Den går motsatt vei, og noen ganger kan man få lyst til å knuse hele flasken.

Det å være venstrehendt i et «høyrehendt» samfunn, kan være en utfordring.

– Alt er tilrettelagt høyrehendte, så det er ikke rart at venstrehendte kan føle seg frustrerte. Forsøk å gå inn i en butikk for å kjøpe saks, for eksempel. Det skal mye til å finne en som venstrehendte kan bruke, sier professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen, Kenneth Hugdahl.

Les også: Derfor oppstår mytene om venstrehendte

Traumer i svangerskapet

Professoren er selv høyrehendt, men har forsket mye på venstrehendthet.

Hos omkring hver tiende person havner finmotorikksenteret på motsatt side, og vi blir venstrehendte som følge av dette.

Ifølge Hugdahl er arv vanligste årsak, men det finnes også dem som i tidlig alder får en hjerneskade i hjernehalvdelen hvor finmotorikken styres.

– Dersom det skjer mens vi er unge nok, kan funksjonene for finmotorikk bli flyttet over til den andre hjernehalvdelen, forklarer Hugdahl.

Enkelte studier har også vist at gravide kvinner som har hatt traumatiske opplevelser, som å miste jobben eller noen de er glad i, har større sjanse for å få barn som ikke er høyrehendte.

Likevel er Hugdahl påpasselig med å understreke følgende:

– Å være venstrehendt er ingen sykdom og ikke en skade, selv om det kan være et lite handikap i vårt samfunn der alt er tilrettelagt for høyrehendte.

Mange kan ha stor nytte av å sove på venstre side - uansett hvilken hånd man bruker mest.

Les også: Derfor blir barn venstrehendte

Forskere tok feil

Tatt i betraktning mengden forskning som er gjort på venstrehendthet, er det overraskende lite vi vet helt sikkert om fenomenet.

Dét som er sikkert, er at deler av forskningen tegner et negativt bilde.

Mer og mindre troverdige studier har påstått at mennesker som ikke er høyrehendte, har større sjanse for blant annet dysleksi, schizofreni, ADHD, posttraumatisk stress og et kortere liv.

ADHD er ikke noe man nødvendigvis vokser av seg.

– En undersøkelse blant amerikanske baseballspillere vekket oppsikt på 90-tallet. Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg frem til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre fra oppveksten av. Dermed sto man igjen med en rekke tilfeller med venstrehendte som levde «forkledd» som høyrehendte, sier Hugdahl.

I dag viser statistikkene at det er flere venstrehendte, fordi man faktisk teller alle venstrehendte som, ja nettopp, venstrehendte!

Les også: Genet for venstrehendte er avslørt

En fordel i tennis

I dag er det heldigvis ingen som tvinges til å skrive med høyre i skolevesenet. Det er heller ikke lenger forbundet med skam å være venstrehendt. I flere tilfeller kan det faktisk være en fordel.

– På 70-tallet var nesten alle profesjonelle tennisspillere, med unntak av Björn Borg, venstrehendte.

De oppfattet ting raskere og hadde en fantastisk evne til å koordinere. Venstrehendte holder racketen annerledes, og det at ballen kommer fra «feil» side, kan jo også være med på forvirre motstanderen, sier Hugdahl.

En amerikansk studie fra 2006 viste at et utvalg universitetsutdannede menn som brukte venstrehånden, i snitt tjente mellom 10 og 15 prosent mer enn sine høyrehendte likemenn.

Dessuten har hele syv av de ni siste amerikanske presidentene, inkludert Barack Obama, vært venstrehendte.

Les også: Dette skjer med barnet år for år

Kunstnere

Det finnes også forskning som kan tyde på at den kreative venstrehendte er mer enn bare en myte. Blant annet var Leonardo da Vinci, Isaac Newton og Picasso venstrehendte, samt Gandhi.

– Ja! Det kan virke som om venstrehendte er overrepresenterte blant musikere, kunstnere og matematiske talenter. Samtidig finnes det ingen sterk nok vitenskapelig evidens til å hevde at venstrehendte har høyere IQ eller er smartere enn høyrehendte, sier Hugdahl.

– Det vi imidlertid kan konkludere med, er at venstrehendthet bør være sidestilt med det å være høyrehendt. Nå er det heldigvis like stor aksept for begge deler, og det finnes ikke lenger noen «feil» hånd, avslutter forskeren.

Les også: Kan barnets tegninger si noe om fremtidig intelligens?

Flere venstrehendte

På begynnelsen av 1900-tallet var kun to prosent venstrehendte, mens tallet er ca. 10 prosent i dag.

– At tallene har økt kommer av at det var sosialt stigmatiserende å være venstrehendt. Man tvang barna til å skrive med høyre, sier Kjell Å. Salvesen, professor ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Fem prosent av befolkningen bruker begge hendene like mye og kalles «ikke høyrehendte», mens 85 prosent er høyrehendte.

Salvesen har i mange år forsket på om ultralyd i svangerskapet kan ha sammenheng med det å være venstrehendt.

– Resultatene viser at ultralyd før uke 18 gir økt forekomst av venstrehendte barn, forteller han. Det er også interessant å se at flere gutter enn jenter blir venstrehendte. Hvorfor vet vi ikke.

– Én teori er at nervecellene i guttenes hjerner er mer påvirkelige på grunn av kjønnshormoner fra mor, forteller Salvesen.

Les også: Trenddiettene kan ha uheldige konsekvenser

Hjelp å få!

Haakon Overvaag var grundig lei av ødelagte brødskiver. Derfor åpnet han nettbutikk for venstrehendte.

– Brødene så ikke ut! Både kona og jeg er venstrehendte, og hver gang vi skar brød, moste vi i stykker brødskivene, sier en lattermild Overvaag.

Hverdagslige sysler som å skrelle poteter, åpne hermetikkbokser og klippe ut bilder, var også vanskelig.

Løsningen på problemet ble at oslomannen åpnet nettbutikken lefthandshop.no som spesialiserer seg på redskaper og hjelpemidler for venstrehendte.

– Vi tilbyr et titalls produkter. Blant bestselgerne kan jeg nevne linjaler, boksåpnere og ringpermer. Det handler rett og slett om å gjøre hverdagen enklere, sier Overvaag.

Les også:

Slik kan musikk hente frem gamle minner

De ti vanligste drømmene, og hva de betyr

Åtte ting ved kroppen du egentlig ikke trenger

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 Mann til sykehus etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd
Siste nytt
07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeMann til sykehus etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus