Meny

Venstrehendt:

Derfor er det flere venstrehendte nå enn før

VENSTREHENDTE: Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg frem til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre hånd fra oppveksten av. Mange antatt høyrehendte var nemlig egentlig venstrehendte! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VENSTREHENDTE: Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg frem til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre hånd fra oppveksten av. Mange antatt høyrehendte var nemlig egentlig venstrehendte! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Eller, er det egentlig det?

Er du venstrehendt og sliter med å trimme hekken? Eller å åpne hermetikkboksen? Du er ikke alene. Én av ti sliter med det samme.

Vinåpneren er heller ikke lett å håndtere. Den går motsatt vei, og noen ganger kan man få lyst til å knuse hele flasken.

Det å være venstrehendt i et «høyrehendt» samfunn, kan være en utfordring.

– Alt er tilrettelagt høyrehendte, så det er ikke rart at venstrehendte kan føle seg frustrerte. Forsøk å gå inn i en butikk for å kjøpe saks, for eksempel. Det skal mye til å finne en som venstrehendte kan bruke, sier professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen, Kenneth Hugdahl.

Les også: Derfor oppstår mytene om venstrehendte

Traumer i svangerskapet

Professoren er selv høyrehendt, men har forsket mye på venstrehendthet.

Hos omkring hver tiende person havner finmotorikksenteret på motsatt side, og vi blir venstrehendte som følge av dette.

Ifølge Hugdahl er arv vanligste årsak, men det finnes også dem som i tidlig alder får en hjerneskade i hjernehalvdelen hvor finmotorikken styres.

– Dersom det skjer mens vi er unge nok, kan funksjonene for finmotorikk bli flyttet over til den andre hjernehalvdelen, forklarer Hugdahl.

Enkelte studier har også vist at gravide kvinner som har hatt traumatiske opplevelser, som å miste jobben eller noen de er glad i, har større sjanse for å få barn som ikke er høyrehendte.

Likevel er Hugdahl påpasselig med å understreke følgende:

– Å være venstrehendt er ingen sykdom og ikke en skade, selv om det kan være et lite handikap i vårt samfunn der alt er tilrettelagt for høyrehendte.

Mange kan ha stor nytte av å sove på venstre side - uansett hvilken hånd man bruker mest.

Les også: Derfor blir barn venstrehendte

Forskere tok feil

Tatt i betraktning mengden forskning som er gjort på venstrehendthet, er det overraskende lite vi vet helt sikkert om fenomenet.

Dét som er sikkert, er at deler av forskningen tegner et negativt bilde.

Mer og mindre troverdige studier har påstått at mennesker som ikke er høyrehendte, har større sjanse for blant annet dysleksi, schizofreni, ADHD, posttraumatisk stress og et kortere liv.

ADHD er ikke noe man nødvendigvis vokser av seg.

– En undersøkelse blant amerikanske baseballspillere vekket oppsikt på 90-tallet. Kanadiske forskere så levealder opp mot venstrehendthet og kalkulerte seg frem til at levetiden var kortere i denne gruppen. Forskerne tok imidlertid ikke i betraktning alle de spillerne som ble tvunget til å bruke høyre fra oppveksten av. Dermed sto man igjen med en rekke tilfeller med venstrehendte som levde «forkledd» som høyrehendte, sier Hugdahl.

I dag viser statistikkene at det er flere venstrehendte, fordi man faktisk teller alle venstrehendte som, ja nettopp, venstrehendte!

Les også: Genet for venstrehendte er avslørt

En fordel i tennis

I dag er det heldigvis ingen som tvinges til å skrive med høyre i skolevesenet. Det er heller ikke lenger forbundet med skam å være venstrehendt. I flere tilfeller kan det faktisk være en fordel.

– På 70-tallet var nesten alle profesjonelle tennisspillere, med unntak av Björn Borg, venstrehendte.

De oppfattet ting raskere og hadde en fantastisk evne til å koordinere. Venstrehendte holder racketen annerledes, og det at ballen kommer fra «feil» side, kan jo også være med på forvirre motstanderen, sier Hugdahl.

En amerikansk studie fra 2006 viste at et utvalg universitetsutdannede menn som brukte venstrehånden, i snitt tjente mellom 10 og 15 prosent mer enn sine høyrehendte likemenn.

Dessuten har hele syv av de ni siste amerikanske presidentene, inkludert Barack Obama, vært venstrehendte.

Les også: Dette skjer med barnet år for år

Kunstnere

Det finnes også forskning som kan tyde på at den kreative venstrehendte er mer enn bare en myte. Blant annet var Leonardo da Vinci, Isaac Newton og Picasso venstrehendte, samt Gandhi.

– Ja! Det kan virke som om venstrehendte er overrepresenterte blant musikere, kunstnere og matematiske talenter. Samtidig finnes det ingen sterk nok vitenskapelig evidens til å hevde at venstrehendte har høyere IQ eller er smartere enn høyrehendte, sier Hugdahl.

– Det vi imidlertid kan konkludere med, er at venstrehendthet bør være sidestilt med det å være høyrehendt. Nå er det heldigvis like stor aksept for begge deler, og det finnes ikke lenger noen «feil» hånd, avslutter forskeren.

Les også: Kan barnets tegninger si noe om fremtidig intelligens?

Flere venstrehendte

På begynnelsen av 1900-tallet var kun to prosent venstrehendte, mens tallet er ca. 10 prosent i dag.

– At tallene har økt kommer av at det var sosialt stigmatiserende å være venstrehendt. Man tvang barna til å skrive med høyre, sier Kjell Å. Salvesen, professor ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Fem prosent av befolkningen bruker begge hendene like mye og kalles «ikke høyrehendte», mens 85 prosent er høyrehendte.

Salvesen har i mange år forsket på om ultralyd i svangerskapet kan ha sammenheng med det å være venstrehendt.

– Resultatene viser at ultralyd før uke 18 gir økt forekomst av venstrehendte barn, forteller han. Det er også interessant å se at flere gutter enn jenter blir venstrehendte. Hvorfor vet vi ikke.

– Én teori er at nervecellene i guttenes hjerner er mer påvirkelige på grunn av kjønnshormoner fra mor, forteller Salvesen.

Les også: Trenddiettene kan ha uheldige konsekvenser

Hjelp å få!

Haakon Overvaag var grundig lei av ødelagte brødskiver. Derfor åpnet han nettbutikk for venstrehendte.

– Brødene så ikke ut! Både kona og jeg er venstrehendte, og hver gang vi skar brød, moste vi i stykker brødskivene, sier en lattermild Overvaag.

Hverdagslige sysler som å skrelle poteter, åpne hermetikkbokser og klippe ut bilder, var også vanskelig.

Løsningen på problemet ble at oslomannen åpnet nettbutikken lefthandshop.no som spesialiserer seg på redskaper og hjelpemidler for venstrehendte.

– Vi tilbyr et titalls produkter. Blant bestselgerne kan jeg nevne linjaler, boksåpnere og ringpermer. Det handler rett og slett om å gjøre hverdagen enklere, sier Overvaag.

Les også:

Slik kan musikk hente frem gamle minner

De ti vanligste drømmene, og hva de betyr

Åtte ting ved kroppen du egentlig ikke trenger

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis
Siste nytt
10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus