Meny

Ikke gjør dette med hendene dine

IKKE GLEM HENDENE: Hender og negler trenger også omsorg, slik som resten av kroppen. Her er 9 ting du ikke bør utsette dem for. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.
IKKE GLEM HENDENE: Hender og negler trenger også omsorg, slik som resten av kroppen. Her er 9 ting du ikke bør utsette dem for. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.

9 ting som skader både negler og hender.

Hver eneste dag er fingrene og neglene noe av det viktigste og mest avgjørende for en fungerende hverdag. Neglene avslører helsen din og kan fortelle mer om helsetilstanden din enn du tror.

Du bruker hendene til det meste, gjør du ikke? Du tekster, skjærer brød, kler på barna og vasker opp.

- Hendene eksponeres daglig for ytre påkjenninger i form av vær og vind, sollys, harde såper og kjemiske vaskemidler. Huden på hendene vil derfor ofte vise tegn på slitasje og aldring før andre kroppsdeler, sier Rolah Lønning, hudlege og forfatter av boken «Frisk Hud».

- Man glemmer også ofte at hender trenger omsorg, pleie og solbeskyttelse, sier hudlegen.

Bruk hansker

Hudterapeut Eline Christensen er enig med Lønning.

- Vi bruker hendene til alt, og de blir dermed veldig utsatt. Bruk hansker når du vasker og er i vann, og når det er kaldt ute. Hendene er et av stedene hvor alderen gjerne avsløres grunnet solskader, vær og vind i løpet av et langt liv, sier hun.

Slik pleier du tørre hender.

Det kan dessverre være enkelt å skade 10 fingre, enten ved å støpe kunstige negler, eller når du vasker med sterke vaskemidler.

Her får du en pekepinn på hva du ikke bør utsette hendene dine for:

Ikke gjør dette med hendene dine

1) Gelénegler

Grunnen til slitasje på neglene dine kan også være måten gelèneglene blir fjernet på.

Ved å ha kunstige negler over lengre tid, vil din naturlige negl være dårlig utrustet mot daglig slitasje etter at du har hatt disse neglene.

Dette gjør du feil når du vasker hender

- Det skjer en midlertidig slitasje ved å ha forsterkning eller forlenging av dine egne negler. Her er det flere faktorer som spiller inn i forhold til hvor sterke negler man har i utgangspunktet. Jo sterkere, desto mindre slitasje, sier Eline Christiansen, hudterapeut og negledesigner ved Kjøita Laserklinikk.

- En annen ting som avgjør hvor mye det sliter, er om geléen er mulig å løse opp eller må files av. Hvis den må files av, sliter dette mer enn ved å løse den opp i innpakning av en mild og ikke skadelig acetonblanding. Dette er forskjellig fra merke til merke, og det er en stor fordel at geléen kan løses opp, sier hun.

Les også:

Advarer mot støping av akrylnegler

Dette sier neglene dine om deg

Slik får du vakre negler

2) Akrylnegler

Dette er også en form for kunstige negler, men er et mye sterkere og mer "skadelig" stoff enn gelé og shellac. Negledesigneren behøver et spesielt «utsug» for å suge bort støv som ikke bør pustes inn. I tillegg må de files av.

Hudlege Jon Langeland anbefaler ikke akrylnegler.

- For det første kan du påføre neglesengen og negleroten samt huden i området mekaniske traumer under selve påføringsprosedyren. I tillegg benyttes limstoffer som inneholder allergifremkallende og/eller lokalirriterende stoffer som kan gi kraftige eksemreaksjoner og som umuliggjør fortsettelsen med akrylnegler, sier han.

Sånn skal du tørke hendene dine

Bruk av falske negler som er lengre enn normalt, kan ifølge hudlege Langeland også føre til «mekanisk traume», som gir en kronisk skade på neglesengen, slik at neglene løsner fra underlaget og du får luft imellom.

- Hele prosessen gjør også neglesengen mottakelig for kroniske infeksjoner med bakterien pseudomonas og soppen Candida, som begge kan være vanskelige å bli kvitt, og som fører til ytterligere skader. Totalt sett kan det i enkelttilfeller bli en vedvarende skade på neglene med kronisk irritasjonstilstand og deformerte negler.

Langeland understreker at dette er ikke vanlig, og forekommer om du ikke har tatt faresignalene på alvor, men bare fortsatt. For de som rammes kan det bli et stort problem.

Les også:

Advarer mot støping av akrylnegler

Dette sier neglene dine om deg

Slik får du vakre negler

3) UV-lys

Ifølge en amerikansk forskingsrapport publisert på JAMA Dermatology, utført av to amerikanske leger, brukes det samme UVA-lyset i neglesalonger, som i solarium. Rapporten følger to kvinner som begge har utviklet hudkreft på hendene etter å ha benyttet seg av gelélakk over tid.

Hudlege Rolah Lønning forklarer at UV-lys kan deles opp i to typer stråling, UVB og UVA. UVB strålene er forbundet med solbrenthet, formasjonen av vitamin D, og direkte DNA skade som kan føre til hudkreft.

- UVA-strålene bidrar også til utviklingen av hudkreft, men er mest kjent som "aldrings-strålene", da disse når dypt ned i lærhuden og medfører skade der. Denne skaden vil etter hvert vise seg som rynker, slapp hud, og ujevnheter, sier Lønning.

UV-strålene som brukes ved støping av negler består av UVA-lyset.

- For å redusere aldringsprosessen og rynkete hender, bør du bruke solkrem på hendene dine daglig, og spesielt om du støper akryl-, shellac eller gelénegler.

Les også:

Hendene avslører alderen din

Hold øye med føflekkene dine

Dette sier neglene dine om deg

4) Neglelakk og neglelakkfjerner

- Om neglelakk eller fjerner er skadelig kommer an på produktet. I utlandet kan disse produktene inneholde noen sterkere stoffer som vi ikke har i produktene her i Norge. De produktene vi her er trygge å bruke, men husk at neglelakk kan misfarge neglene til en gulere nyanse, hvis du ikke bruker en blank basecoat under fargen hver gang du lakker neglene, sier Christiansen.

Ifølge Christiansen kan det være en fordel og bruke neglelakkfjerner uten aceton. Det er nemlig ikke nødvendig med aceton for å få fjernet all lakken.

- Aceton har en neutral pH, men virker som et løsemiddel i kontakt med fett, og kan dermed virker irriterende og utørkende på huden, sier hudlege Lønning.

Les også:

Dette sier neglene dine om deg

Advarer mot støping av akrylnegler

Slik får du vakre negler

5) Neglebiting

Å bite negler over lang tid kan føre til ødelagte og traumatiserte negler. Neglebåndet kan også bli ødelagt i form av ujevn negl, liten vekst, flisete neglebånd, sår og rifter.

- Du får naturligvis penere negler hvis du slutter å bite og pelle. Denne uvanen er dessverre veldig vanlig, men ved hjelp av gelénegler over tid kan det bli bedre, sier Christiansen.

Da hindrer geléneglene deg i å kunne bite ned neglene. Det finnes også neglelakk med en bitter, men harmløs smak, og ser ut som en fargeløs neglelakk.

Les også:

Derfor biter du negler

Helseplagene du ikke tør å snakke om

Få fin manikyr - hjemme

6) Feil filing og klipping

Å klippe neglen for langt ned kan ødelegge neglens barriere helt ytterst, som beskytter mot bakterier og mikroorganismer. Dette går som regel greit, men det er ikke å anbefale. Neglen kan vokse ned i huden og i kantene.

- Det samme gjelder filing av lengde på neglen for langt ned mot fingeren. Overdreven og grov filing oppå neglene kan gjøre de tykkere og mer ujevne. Ikke fil neglene for ofte, sier Christiansen.

Les også:

Det viktigste verktøyet for flotte negler

Dette sier neglene dine om deg

Slik får du vakre negler

7) Hennatatovering

Mattilsynet advarer voksne og barn på ferietur i utlandet mot å bli dekorert med svart hennafarge på huden. Hvert år blir en god del mennesker skadet på grunn av dette. I de alvorligste tilfellene er det nødvendig med akutt legehjelp og sykehusinnleggelse, skriver Mattilsynet.no.

- Faren ved bruk av Hennatatovering er at en andel vil utvikle PPD-allergi, som igjen kan gi kontakteksem. Reaksjonene kan ses som små blemmer, rødhet, kløe og i hissige tilfeller som hudforandringer med arr, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter i Oslo.

De fleste allergiske reaksjoner på Hennatatovering er mot stoffet som kalles P-phenylenediamine (PPD). Mellom fire og 16 prosent av befolkningen er allergiske mot PPD. PPD er den vanligste årsaken til allergi mot Hennatatovering.

- Kjemikalet som brukes i Hennatatovering finnes i flere produkter til hårfarging. De som har utviklet allergi mot PPD har også en tendens til å utvikle kontakteksem mot andre fargestoffer, som Azofarger, Parabener og Para-aminobenzoic acid, informerer Guldbakke.

Den svarte er farlig, ikke den rødbrune

Det er den svarte hennafargen som er farlig, ikke den rødbrune. Den opprinnelige hennafargen er rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen på tatoveringen og for at den skal vare lenger tilsettes høye konsentrasjoner av fargestoffer, som for eksempel PPD (paraphenylenediamine). Disse høye konsentrasjonene av fargestoffer framkaller allergiske reaksjoner.

- Man kan heller ikke utelukke lysallergiske reaksjoner. Det sies ofte at hennatatoveringer forsvinner etter uker til måneder, men det er ikke nødvendigvis riktig. Dessuten kan eventuelle reaksjoner og økt pigmentering som aldri forsvinner i det samme området, tilføyer hudlege Langeland.

Han har følgende råd: hvis man ikke vil risikere å få ødelagt ferien, huden og eller ha langvarige problemer etterpå, så si nei til hennatatoveringer både for barn og voksne.

Les også:

Du vet ikke at dette faktisk gjør deg vakrere

Testen skal fortelle deg hvordan huden din vil se ut om noen år

Ansiktet til Vidar hovnet opp

8) Vaskemidler

De fleste vaskemidler vil virke irriterende på huden, til og med vanlig håndsåpe, fordi såper og vaskemidler vil ha varierende grad av alkalisk eller - høy pH, ifølge hudlege Lønning.

- Huden vår har en pH mellom 4.5-5.5, og dette er viktig for å holde hudbarrieren intakt. En vanlig årsak til håndeksem og allergier skjer om du vasker hendene med såpe for ofte. En annen årsak er om du bruker vaskemidler uten å beskytte hendene med hansker, sier hun.

Noen vaskemidler inneholder også enzymer som kan virke irriterende på huden.

- Jo høyere pH-verdi, desto mer irriterende. Klorin for eksempel, har en pH på nærmere 12, og Plumbo pH over 14. Disse er per definisjon ekstremt irriterende, og kan gi etsende brannskader om du får det på huden.

Les også:

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

Slik pleier du tørre hender

Avliver håndkremmyten

9) Snus

Banebrytende forskning fra nord har påvist at folk med snus i munnen får betydeligere kaldere hender enn de som ikke snuser.

Ved å bruke varmekamera har Ina Isabella Høiland tatt bildet av en rekke personers hender. De som hadde snus i munnen under fotograferingen hadde flere grader kaldere hender enn de som ikke snuste, skriver Nordlys.

- Grunnen til dette er at blodsirkulasjonen i hendene og fingrene reduseres når det kommer nikotin i kroppen. Det har aldri før vært påvist at dette kan skje ved snusing, sier Høiland, som er meldem av kardiovaskulær forskningsgruppe ved institutt for medisinsk biologi ved UiT.

Ikke bare er folk som snuser kaldere på hendene, men forskjellen er også ganske stor.

- Vi ser at temperaturen er betydelig lavere for dem som snuser. Vanlige hender holder rundt 33 til 34 grader, mens temperaturen på hendene til snusere gikk i snitt ned tre grader. I ett tilfelle gikk temperaturen så langt ned som åtte grader i forhold til normaltemperaturen.

Nedsatt blodsirkulasjon

Videre forteller Høiland at at dette kan føre til at sår på kroppen heles saktere.

- Nedsatt blodsirkulasjon kan gjøre det vanskeligere for en pasient å bli frisk, sier hun.

Hver dag legger rundt 350.000 personer i Norge en snus under leppen og tallet er økende.

Les også:

Sånn slutter du med snus

Eksplosjon i snusbruk hos jenter

Slik redder du hender og negler i kulda

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen
Siste nytt
13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus