Meny

Derfor klør du

KLØSANSEN: Tradisjonelt har kløe vært tenkt som milde smertesignaler som blir feiltolket av hjernen, men begynner forskerne å se på kløe som en ny sans, på lik linje med smak, lukt, syn, og hørsel. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.
KLØSANSEN: Tradisjonelt har kløe vært tenkt som milde smertesignaler som blir feiltolket av hjernen, men begynner forskerne å se på kløe som en ny sans, på lik linje med smak, lukt, syn, og hørsel. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.

Forskere: Kløe er en egen sans.

Kløe
  • Kløe (pruritus på latin) er en ubehagelig følelse som utløser trang til å klø. Man skiller ofte mellom ytre og indre årsaker.
  • Årsaker utenfra kan være matvarer, medisiner, midd, insektstikk, nikkel, parfyme, gummi, vann, såpe og andre stoffer som gir kontakteksem.
  • Årsaker innenfra kan være astma, atopisk eksem, hudsykdommer, tørrhet i huden, jernmangel, kreft, stoffskiftesykdommer og sykdommer i nyre, lever, galle og lymfekjertler.
  • Avhengig av årsak kan kløe behandles med antihistaminer, andre med kløstillende tabletter, kortison (salve eller tabletter), antibiotika (krem eller tabletter), fuktighetskremer, lysbehandling, endret medisinering og kost, og med høydoser av omega-3-fettsyrer.

Kilder: Felleskatalogen, Den store medisinske leksikon og dermatolog Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk.

Vi gjør det alle sammen når det klør et eller annet sted på kroppen: Vi bare MÅ klø!

Noen klør fordi de er nervøse, andre fordi de er gamle.

Javisst kan det være deilig å klø der det klør, men hvordan klare å stoppe? Det bør vi nemlig gjøre, for ikke å komme inn i en ond kløesirkel, ifølge spesialist i hudsykdommer Bjørn E. Bondevik.

Han møter mange pasienter med langvarige hudproblemer.

Djevelsk kløe

– Konstant kløe og ubehag i huden skaper et høyt, indre stressnivå. Når man aldri får ro i kroppen, kan dette gå ut over alt fra søvnkvalitet til måten man puster på. For noen blir kløen nærmest invalidiserende, og det hender jeg må gi pasienter fem minutter med pusteøvelser på benken for at de skal få slappe av før vi begynner kartleggingen, forteller Bondevik.

Når det gjelder verstingene blant kløende diagnoser, nevner han den sjeldne hepatitis dermatiformis.

– Den gir rett og slett en djevelsk kløe, som forverres ved inntak av jod eller fisk. I gamle dager ble sykdommen påvist nettopp ved å gi pasienten fisk.

I dag har vi heldigvis andre måter å diagnostisere på, sier spesialisten.

Å klø seg til blods gjør ikke bare vondt, vi blir også utsatt for infeksjoner. Bondevik har kurert en del unge pasienter for det som viser seg å være selvpåførte kviseplager, ved hjelp av antibiotika.

Mange klør og pirker på kvisene sine, i håp om at de skal forsvinne.

I stedet får de stafylokokkbakterier i sårene, som sprer seg videre.

Lærdommen er altså: Ikke pirk eller klø!

Refleks etter smerte

Hva er egentlig kløe?

Én teori som har vært oppe, er at kløe er en nedarvet refleks, som blant annet er nyttig for å kunne fjerne insekter eller irriterende stoffer på huden.

Innen forskningsfeltet sansefysiologi, begynner man nå imidlertid å få mer konkrete svar.

Lasse Pihlstrøm, doktorgradsstipendiat i nevrologi ved Oslo universitetssykehus, er blant norske medisinere som følger forskningen med stor interesse.

– Relativt nylig har man fått studier som kartlegger hvilke nerver som formidler informasjon om kløestimulans fra huden og inn til ryggmarg og hjerne. Disse nervene tilhører en undergruppe av fibre som ligner på smertefibre, men det ser ut til at de har sin egen informasjonskjede inn til et eget «kløeområde» i hjernen, opplyser Pihlstrøm.

En egen sans?

Kløefiberne aktiveres av signalstoffet histamin, som er involvert i allergiske reaksjoner, men også gjennom andre mekanismer som er mer knyttet til berøring.

Her begynner det virkelig begynner å bli interessant, synes Pihlstrøm:

– Tradisjonelt har mange tenkt seg kløe som milde smertesignaler som blir feiltolket av hjernen, men oppdagelsen av de kløespesifikke signalveiene gjør at man også begynner å se på kløe som en ny sans, på lik linje med smak, lukt, syn, hørsel, temperatur- eller berøringssans.

Mange grunner

Uansett om det dreier seg om en refleks, feiltolket smerte eller en egen sans, er det et faktum at kløe er det vanligste symptomet vi oppsøker hudlege for.

Problemet kan ha utallige årsaker: Fra hudsykdommer, allergier og solskader til skabb, tørr hud, overrenslighet og medisinbruk.

– Vi må alltid forsøke å finne årsaken til plagene, slik at vi kan utelukke andre alvorlige sykdommer som ikke har noe med huden å gjøre. Kreft, lever- og nyresykdommer og nevrologiske sykdommer som MS, kan ha kløe som symptom. Også psykiske plager kan gi sterk kløe, ifølge dermatolog Bondevik.

Kløe i psyken

Psykogen kløe kalles den kløen som er mer koblet til hodet enn til huden. Kløingen kan da være en del av en tvangsmessig uvane, eller man kan få kløe og utslett på grunn av stort psykisk press.

– At det dreier seg om psykogen kløe, kan man se ved å studere selve utslettet. Huden er da oppskrapet bare der man klødd seg, uten tegn til utslett ellers, forklarer Bondevik, som håper at fremtidens pasienter skal kunne få hjelp av egne psykodermatologer, altså hudspesialister med spesialkompetanse på psykens betydning for kløe og hudplager.

Avslørende kroppsspråk

Ofte klør vi oss uten en gang å vite det selv. Da er kløen en del av vårt ubevisste kroppsspråk.

Vi klør oss i hodet når vi står overfor en vanskelig oppgave, og vi har en tendens til å klø oss på baksiden av hodet eller i nakken når vi er usikre.

Ett sted der det faktisk er vanlig at det klør på ordentlig, men som vi slett ikke vil avsløre for omverdenen, er i endetarmen. Eksem, hemoroider, sprekkdannelser, småbarnsmark, sopp og kreftsvulster kan være blant årsakene. I rundt 20 prosent av tilfellene finner man ikke noen klar årsak, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).

– Analkløe kan være vanskelig å behandle. Overdreven vasking og mekanisk irritasjon som fjerner fettstoffer, kan være det som starter problemet. Også behandlingen i seg selv, som langvarig bruk av kortisonkrem, kan gi plager, opplyser Bondevik.

Gammelmannskløe

Litt lettere er det da å behandle en annen utbredt plage, nemlig såkalt gammelmannskløe (pruritus senilis). Den oppstår når talgproduksjonen blir mindre, som en del av hudens aldringsprosess, da bindevevet blir tynnere og huden tørrere.

– Denne kløen kan man få overalt på kroppen, og den rammer kvinner like hardt som menn. Nylig behandlet jeg en mann som hadde vært plaget i mer enn ti år før han fikk hjelp, forteller Bondevik. Gode fuktighetskremer, kløstillende salver og tabletter, og minst mulig dusjing, er behandlingen han anbefaler.

Les også:

Derfor svir det i øynene

- Ingen tvil om at flatlusa har dårlige levekår

Sliter du med dette bør du holde deg unna sola

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan23:26 Mann i 20-årene alvorlig skadd etter knivstikking i Oslo22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan20:38 Erdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37 Fjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37 Savnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27 Stabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17 Ny hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02 Syklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02 Årets første tap for Aalesund19:59 Boli ble helten for Stabæk19:56 Hjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54 Bodø/Glimt seiret i målfest19:54 Wangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53 Wangberg ble helten for Tromsø19:53 Haugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52 KFUM med hjemmeseier over HamKam19:52 Uavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52 Haugen scoret hattrick for Sogndal19:51 Kachi scoret to for Sandnes Ulf19:51 Fandi senket Aalesund19:50 Nordkvelle scoret to for Odd19:38 Akasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36 Politiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28 Frykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56 Ny seier for Fredrikstad18:50 Ny gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45 Vatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45 Erdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33 Eriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17 Iran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10 SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04 Johnsons ledelse krymper etter husbråk18:01 Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36 Flere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35 Solskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23 Deila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20 Sudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18 Grøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02 Shroot-dobbel for Hødd17:02 Såret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01 Hamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59 KNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56 Lillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52 Poengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47 Poengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44 Carthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28 Norsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23 Mauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13 NRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02 Tvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang15:48 Trafikkaos stoppet NM-ritt15:25 Knusende seier for Arendal15:20 Regjeringen setter av en milliard til nullutslipp i næringstransporten14:58 Ringen gjør de norske VM-spillerne sterkere14:57 Federer viser form foran Wimbledon – tok sin tiende tittel i Halle14:53 Amazon Grimstad seiret i målfest14:48 Suveren seier til Skarstein i Polen14:43 Savnet kvinne funnet omkommet i Stordal i Møre og Romsdal14:41 Havarikommisjonen i gang med undersøkelser etter flyulykke i Mandal14:25 Deler av kjøreopplæringen skal ikke regnes som fravær14:00 Tre VM-kvalifiseringskamper utløste en blodig krig13:51 MC-fører alvorlig skadd i trafikkulykke13:43 Skarpnord og Daffinrud og delte 4.-plassen i Thailand13:42 Trump: – Iran kan bli et veldig rikt land13:33 Staten ga 9,2 milliarder kroner i startlån til bolig i fjor13:07 VAR i dansk superliga fra neste år12:58 Lite søvn for VM-heltene etter straffedramaet12:46 Trønderekspressen vant Styrkeprøven12:42 Nigeria-trener hevder bonuskonflikt er løst12:10 Mann berget av helikopter etter fallulykke i Asker11:57 Bolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet11:46 – Det er ikke så makabert som det fremstår11:44 Dani Alves gir seg i PSG11:39 Høie vil ta opp nattransport av eldre med sykehusdirektørene11:18 Færre enn hver tiende volds- og overgrepssak ender med tiltale10:44 ASEAN-landene vil ha fotball-VM i 203410:28 Herlovsen fikk gaven hun ønsket seg10:00 Klart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel10:00 IS bygger nytt kalifat i Afghanistan09:29 USA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse09:16 Hjelmseth byttet sko og sendte Australia ut07:00 – Et mirakel har skjedd her med disse barna06:55 17 funnet døde etter bygningskollaps i Kambodsja05:54 Avviser samarbeid: – Døren er låst og nøkkelen kastet05:53 Dette skjer i dag
Siste nytt
23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan23:26NorgeMann i 20-årene alvorlig skadd etter knivstikking i Oslo22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan20:38VerdenErdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37SportFjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37NorgeSavnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27SportStabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17SportNy hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02NorgeSyklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02SportÅrets første tap for Aalesund19:59SportBoli ble helten for Stabæk19:56SportHjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54SportBodø/Glimt seiret i målfest19:54SportWangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53SportWangberg ble helten for Tromsø19:53SportHaugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52SportKFUM med hjemmeseier over HamKam19:52SportUavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52SportHaugen scoret hattrick for Sogndal19:51SportKachi scoret to for Sandnes Ulf19:51SportFandi senket Aalesund19:50SportNordkvelle scoret to for Odd19:38NorgeAkasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36NorgePolitiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28Helse og livsstilFrykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56SportNy seier for Fredrikstad18:50VerdenNy gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45SportVatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45VerdenErdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33NorgeEriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17VerdenIran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10NorgeSV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04VerdenJohnsons ledelse krymper etter husbråk18:01NorgeSykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36NorgeFlere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35SportSolskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23SportDeila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20VerdenSudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18SportGrøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02SportShroot-dobbel for Hødd17:02VerdenSåret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01SportHamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59NorgeKNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56SportLillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52SportPoengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47SportPoengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44SportCarthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28SportNorsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23VerdenMauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13NorgeNRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02NorgeTvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang15:48SportTrafikkaos stoppet NM-ritt15:25SportKnusende seier for Arendal15:20NorgeRegjeringen setter av en milliard til nullutslipp i næringstransporten14:58SportRingen gjør de norske VM-spillerne sterkere14:57SportFederer viser form foran Wimbledon – tok sin tiende tittel i Halle14:53SportAmazon Grimstad seiret i målfest14:48SportSuveren seier til Skarstein i Polen14:43NorgeSavnet kvinne funnet omkommet i Stordal i Møre og Romsdal14:41NorgeHavarikommisjonen i gang med undersøkelser etter flyulykke i Mandal14:25NorgeDeler av kjøreopplæringen skal ikke regnes som fravær14:00VerdenTre VM-kvalifiseringskamper utløste en blodig krig13:51NorgeMC-fører alvorlig skadd i trafikkulykke13:43SportSkarpnord og Daffinrud og delte 4.-plassen i Thailand13:42VerdenTrump: – Iran kan bli et veldig rikt land13:33PengerStaten ga 9,2 milliarder kroner i startlån til bolig i fjor13:07SportVAR i dansk superliga fra neste år12:58SportLite søvn for VM-heltene etter straffedramaet12:46SportTrønderekspressen vant Styrkeprøven12:42SportNigeria-trener hevder bonuskonflikt er løst12:10NorgeMann berget av helikopter etter fallulykke i Asker11:57VerdenBolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet11:46Verden– Det er ikke så makabert som det fremstår11:44SportDani Alves gir seg i PSG11:39NorgeHøie vil ta opp nattransport av eldre med sykehusdirektørene11:18NorgeFærre enn hver tiende volds- og overgrepssak ender med tiltale10:44SportASEAN-landene vil ha fotball-VM i 203410:28SportHerlovsen fikk gaven hun ønsket seg10:00NorgeKlart for prosedyrer – Ludvigsen risikerer tolv års fengsel10:00VerdenIS bygger nytt kalifat i Afghanistan09:29SportUSA fikk revansj for sjokktapet som nektet laget VM-deltakelse09:16NorgeHjelmseth byttet sko og sendte Australia ut07:00Reise– Et mirakel har skjedd her med disse barna06:55Verden17 funnet døde etter bygningskollaps i Kambodsja05:54NorgeAvviser samarbeid: – Døren er låst og nøkkelen kastet05:53NorgeDette skjer i dag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus