Nå er nesen viktigst

NESEN: Ser man på nesens sentrale plassering i ansiktet, er det naturlig at den vil påvirke de omkringliggende formasjonene og på den måten får den stor betydning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NESEN: Ser man på nesens sentrale plassering i ansiktet, er det naturlig at den vil påvirke de omkringliggende formasjonene og på den måten får den stor betydning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Et ansiktstrekk er viktigere enn alle andre når vi velger partner.

Skal vi tro norske forskere er ett organ viktigere enn alle andre når vi velger partner - og det er kanskje ikke det du tror.

Sommeren er kroppens årstid og jakten på sommerkroppen, flat mage og det perfekte hoftepartiet slår om sommeren imot oss på alle avisforsider og ukeblader.

Nå er vi inne i en kaldere og mer påkledt årstid og ansiktet blir igjen det mest sentrale i møte med andre mennesker.

– Skjønnhet er i aller høyeste grad relativt og avhengig av øyet som ser, men visse attributter er viktigere enn andre, sier Ivar Folstad, biologiprofessor ved Universitetet i Tromsø.

Les også: Dropp dette om du vil ha fin hud

Nesen viktigst

Sammen med sine kolleger gjennomførte han nettopp en studie hvor et utvalg testpersoner ble presentert for flere manipulerte portretter tuftet på de samme originalbildene.

– Ved å forskyve symmetrien i ansiktet på ulike måter, og så analysere reaksjonene vi fikk fra testgruppen, har vi kommet frem til at nesens plassering er klart viktigst. Vi reagerer altså mye sterkere på en asymmetrisk nese, enn på asymmetri andre steder i ansiktet, sier han.

Les også: – Puppene mine er ikke det de engang var

Strøken fjærpryd

Folstad sammenlikner menneskets nese med reinsdyrenes gevir og kjøttmeisens kinnfjær.

– For en tid tilbake sammenlignet vi symmetrien på gevirene til reinsdyr som hadde blitt gitt antiparasittmedisin med reinsdyr som ikke hadde fått medisin, og det viste seg at de medisinerte reinsdyrenes gevir fremstod som langt mer symmetriske.

Hos kjøttmeis er det normalt at duellanter kjemper om damenes gunst ved å knekke kinnfjærene til motstanderen.

– En strøken fjærpryd forteller på den måten hunnene om en solid type. Denne preferansen sikrer utviklingen av fjærpryden gjennom generasjoner, og vi mener nesen på samme måte har utviklet seg preferansedrevet hos oss mennesker.

Les også: Derfor går menn etter yngre kvinner

I grevets tid

De fleste kan vel skrive under på at nesen har fått en temmelig sårbar plassering midt i ansiktet, og om teoriene rundt nesens betydning stemmer er det mye som tyder på at nesen har hatt en annen rolle i tillegg til lukt og pust.

– Det har med seleksjon å gjøre og en stor, uskadd nese fortalte hunnen at eksemplaret foran henne enten holdt seg unna bråk eller var sterkere enn de andre. Om nesen i tillegg var symmetrisk plassert i ansiktet ble dette et tegn på utviklingsmessig stabilitet og god helse hele veien fra foster til voksen mann, forklarer Folstad.

Det er kanskje verdt å nevne at forskerne i dette studiet kun har tatt for seg ansiktet, og overlatt kroppens øvrige symmetri til fantasien.

Forskere har tidligere vektlagt kroppslig symmetri som en viktig faktor ved valg av partner.

Les også: Slik møter du den rette på nett

Vakkert

Lasse Hodne er professor i kunsthistorie ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet i Trondheim.

– Fra et perspektiv et godt stykke unna biologien, kan jeg bekrefte at mennesket er svært opptatt av symmetri og at det symmetriske blir sett på som vakkert. Det finnes forskning som bekrefter dette også innen mitt fagfelt, sier han.

– Ser man på nesens sentrale plassering i ansiktet, er det naturlig at den vil påvirke de omkringliggende formasjonene og på den måten får den stor betydning.

Les også: Ikke opptatt av utseendet, sier du?

Enklere å prosessere

– En teori foreslår rett og slett at symmetri er enklere for hjernen å prosessere og gir som et resultat av det en positiv følelse.

Hodne forklarer at symmetri historisk sett blir assosiert med noe opphøyet.

– Et godt eksempel er kunstens fremstilling av Kristus, der den frontale ansiktsgeometrien er påfallende symmetrisk sammenliknet med portrett av vanlige mennesker.

Les også: Digital kjærlighetsjakt

Nye svar

Hodne er i disse dager i gang med et prosjekt hvor et tverrfaglig lag av forskere skal undersøke hvordan symmetri og persepsjon henger sammen.

– Hensikten med dette studiet blir å drøfte forståelsen av symmetri og om opplevelsen av symmetri har betydning utover at det oppfattes som vakkert og harmonisk, noe som igjen kanskje kan være med på å underbygge eller utvide teoriene til biologiforskerne i Tromsø, avslutter Hodne.

Neste gang du ser en meget ansiktspen gutt eller jente, mann eller kvinne, er sjansen altså stor for at nettopp nesens symmetriske plassering er prikken over i'en.

Les også:

Slik kan musikk hente frem gamle minner

– Sjakk kan sidestilles med fysisk aktivitet

Tre ting som gjør deg bedre likt

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus