Meny

Lyst til å bli 120 år? Tren, spis sunt og ta helsefremmende medisiner

Britiske forskere mener å ha funnet nøkkelen til et langt liv. Kuren er kanskje ikke så revolosjonernede som mange hadde trodd.Foto: Colourbox.com
Glem vidunderkurer. Ifølge britisk forskning ligger nøkkelen til et langt liv i enkle livsstilsendringer.

Ifølge britiske Longevity Science Panel kan regelmessig trening, reduksjon av sukker, salt, fett og inntak av helsefremmende medisiner være nøkkelen til et lengre liv, melder The Telegraph.

Panelet, som er satt opp for å veilede politikere, regner med at den gjennomsnittlige levealderen ville økt fra dagens forventede levealder 80 år, til 84 år, dersom befolkningen fulgte helseekspertenes råd. Forskerne regner med at de aller sunneste kunne leve til de var 120 år.

Les også: Prioriteringsutvalget vil prioritere unges helse

Tror ikke på vidunderkurer

Beregningene kommer frem i panelets rapport What is ageing? Can we delay it? Der forskerne tok for seg vitenskapen bak det å bli gammel og så på om aldringsprosessen kunne dempes ved hjelp av «vidunderkurer» eller adferdsendringer.

Ifølge The Telegraph tror ikke forskerne at det kommer til å dukke opp en mirakelkur i nærmeste fremtid, men heller at allerede eksisterende medisiner, eller medisiner under utvikling, kan utgjøre stor forskjell når det kommer til levealder.

Vi styres av følelser

Disse ekspertrådene er kjent kost for mange, så hvorfor gjør vi så ofte det motsatte?

Anders Skuterud er seniorrådgiver i Norsk psykologforening. Han forklarer at vi i stor grad styres av våre umiddelbare følelser.

– Om vi er sultne, trette, sure eller lykkelige preger det handlingene våre. Det er ofte et motsetningsforhold mellom fornuftige valg og umiddelbare lyster, sier han til ABC Nyheter.

Ofte vinner umiddelbare lyster og vi blir sittende i sofaen selv om vi burde trent. Dette til tross for at fornuften tilsier det motsatte. Derfor er det vanskelig for mennesker å skulle strekke seg mot et langsiktig mål som det å bli 120 år. Skuterud illustrerer også med vår trang til å spise sukker.

– Vi har lyst på mer søtt enn vi har godt av. Med fri tilgang til sukkerholdig og fet mat, slik som iskrem, har vi lyst til å spise mer enn det som er godt for oss og vi ender opp tykkere enn det vi burde være, sier han.

Vanen kan komme oss til unnsetning

Men til tross for at fornuftmessig informasjon har begrenset påvirkningskraft på mennesker, kan vår natur som vanedyr være en fordel.

Skuterud forklarer at det er slitsomt for mennesker dersom vi hele tiden må velge «rett», men at valgene blir mindre krevende dersom vi lager sunne vaner som trekker i riktig retning.

– Sannsynligheten er større for at vi jevnt over velger sunne alternativer dersom vi har dette som en del av våre rutiner. Tar man for seg dagens hundreåringer tror jeg de jevnt over har hatt en sunn livsstil, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus