Derfor bør du drikke melk«Voksne trenger ikke melk» og fem andre myter om melk

TRE OM DAGEN: Består frokosten din av dette, har du sikret det anbefalte kalsiuminntaket på 800 milligram daglig. Foto: Melk.no
TRE OM DAGEN: Består frokosten din av dette, har du sikret det anbefalte kalsiuminntaket på 800 milligram daglig. Foto: Melk.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bør du sikre deg tre om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Eksempler på «tre om dagen»:

En porsjon kan for eksempel være:

  • Et glass melk (1,5 desiliter)
  • Et lite beger yoghurt
  • To skiver gulost (20 gram)
  • Kaffe med 1,5 desiliter melk
  • Cottage cheese (300 gram)
  • Et beger skyr
  • Smoothie med 1,5 desiliter melk
  • Et halvt beger kesam (150 gram)
  • Et glass sjokolademelk (1,5 desiliter)
  • Havregrøt laget på 1,5 desiliter melk
  • Dip laget på et halvt beger kesam eller rømme (150 gram)
  • En kopp kakao laget på 1,5 desiliter melk
  • Fire skiver brunost (40 gram)

Så mye kalsium bør du få i deg hver dag:

  • Yngre enn 1/2 år 360 mg
  • 1/2-1 år 540 mg
  • 1-5 år 600 mg
  • 6-9 år 700 mg
  • 11-20 år 900 mg
  • Eldre enn 20 år 800 mg
  • Gravide 900 mg
  • Ammende 900 mg

Ett glass melk gir deg disse næringsstoffene:

  • Proteiner
  • Vitamin B12
  • Vitamin B2
  • Kalsium
  • Fosfor
  • Jod

Skjelettet fungerer som et kalsiumlager for kroppen. Får du i deg for lite kalsium, trekkes det ut fra skjelettet og inn i blodbanen.

– Kalsiumets oppgaver for nervesignaler og muskelsammentrekninger er viktigere for kroppen enn å ha et sterkt skjelett. Jo mindre kalsium du spiser, desto skjørere blir skjelettet. Og om det får gå riktig langt, er resultatet benskjørhet, sier ernæringsfysiolog i BAMA-Gruppen AS, Gunn Helene Arsky.

Tre om dagen

Tre porsjoner med meieriprodukter hver dag kan hjelpe deg med å sikre kalsiuminntaket ditt. Velger du en sunn frokost, som for eksempel knekkebrød med to skiver mager gulost, en yoghurt og ett glass melk til frokost, har du allerede sikret deg disse tre.

Les også: Mange matvarer merkes feil

I tillegg til å vedlikehold av skjelett og tenner bidrar kalsium blant annet til disse livsviktige funksjonene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Normaloverføring av nervesignaler
  • Å stoppe blødninger
  • At cellene i kroppen fungerer normalt
  • At musklene fungerer som de skal

Mat for skjelettet

– Skjelettet bygges opp og brytes ned i en kontinuerlig prosess gjennom hele livet. Før slutten av 20-årene kan det bygges stadig sterkere. For at skjelettet skal holde seg sterkt og sunt spiller kostholdet en stor rolle, sier Elisabeth Adolfsen Høisæther, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Blant annet er det nødvendig med nok kalsium og vitamin D. Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold.

– I det norske kostholdet er melk og meierprodukter en viktig kilde til kalsium og fettløselige vitaminer. Men hvis man er bevisst på å få dekket kroppens behov for dette gjennom andre matvarer kan man klare seg godt uten, sier allmennlege ved Centrum Fastlegegruppe, Birgitte Bjørntvedt Øie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 14 drinker du bør styre unna

– Spiser du sunt og variert, og i tillegg får i deg tre porsjoner meieriprodukter daglig har du sikret anbefalt kalsiuminntak. Kilder til vitamin D i kosten er blant annet fet fisk og tran. Noen typer meieriprodukter er tilsatt vitamin D, som for eksempel ekstra lettmelk. I tillegg til et sunt kosthold er det viktig med fysisk aktivitet, sier Høisæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalt kalsiuminntak

Melk og meieriprodukter bidrar med nesten 70 prosent av kalsiuminntaket for oss nordmenn, ifølge kostholdsundersøkelsen til Norkost 3. Tar du bort meieriproduktene gir et gjennomsnittlig norsk kosthold cirka 300 milligram kalsium om dagen.

Anbefalt inntak for en voksen person er 800 milligram kalsium daglig.

– Du taper hele tiden kalsium via urin, avføring, blod, hud og ved graviditet og amming. Kalsiumtapet må erstattes med kalsium fra det du spiser, sier Høisæther.

Les også: Laktoseintoleranse kan beskytte deg mot kreft

Også som voksen

Kalsium er ikke bare viktig for barn og ungdom i vekst. Det stemmer at du bygger skjelettet ditt frem til slutten av 20-årene, men du må ikke glemme at skjelettet også må vedlikeholdes.

Med fysisk aktivitet og sunt kosthold kan du i ung alder bygge et så sterkt skjelett som mulig, for deretter å vedlikeholde det så godt som mulig etter fylte 30 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et skjelett som er godt vedlikeholdt kan redusere risikoen for benskjørhet, påfølgende brudd og mindre skader på skjelettet, sier Høisæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk studie: – Melk kan forkorte levetiden

Nok kalsium uten kumelk

– De som ikke drikker melk eller spiser ost og yoghurt kan få i seg kalsium fra andre kilder. Soyamelk, mandelmelk eller rismelk er kalsiumberikede melkeerstatninger. Det finnes også soyayoghurter og andre erstatningsprodukter, sier Arsky.

Ellers er det lurt å spise masse grønnsaker. Spesielt brokkoli og spinat er gode kalsiumkilder.

– Sesamfrø kan også brukes, for eksempel i sesamdressingen tahini, som er kalsiumrik. Mandler er kalsiumrike i seg selv, og det anbefales å spise nøtter hver dag. Spiser du 50 gram mandler per dag, får du over 130 milligram kalsium bare derfra. Mandelmel er like kalsiumrikt, og det finnes i fettredusert versjon. Dette er smart til baking, sauser og supper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den store, svenske melkekrigen har brutt ut

Her kan du sjekke om du får i deg nok kalsium.

Seks myter om melk

Klinisk ernæringsfysiolog Høisæther og allmennlege Birgitte Øie forklarer hvorfor disse mytene om melk ikke stemmer.

«Voksne trenger ikke melk». Fakta: Vi trenger kalsium gjennom hele livet, og melk og meieriprodukter er den viktigste kilden til kalsium i kostholdet vårt. Les mer

«Jeg blir tjukk av melk». Fakta: Visste du at skummet melk er fettfri? Les mer

«Jeg tåler ikke melk». Fakta: De som ikke tåler melk har som regel laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi. Les mer

«Nordmenn drikker mest melk i verden og har mest benskjørhet». Fakta: Norge har høy forekomst av benskjørhet, og det samme har de andre nordiske landene. Les mer

«Jeg får nok kalsium fra andre matvarer enn melk og meieriprodukter». Fakta: I det norske kostholdet bidrar melk og meieriprodukter med nesten 70 prosent av kalsiuminntaket, ifølge kostholdsundersøkelsen Norkost 3. Les mer

«Pasteurisering og homogenisering gir melken lavere næringsinnhold». Fakta: Pasteurisering innebærer at melken varmes opp til 72 grader i 15 sekunder. Les mer

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.