Ny teknologi skal hjelpe eldre som faller

Et nytt apparat som automatisk varsler nødetatene om fall, skal gjøre hverdagen tryggere for eldre.

Ifølge WHO, opplever rundt 30 prosent av eldre over 65 år å falle i løpet av sin alderdom. Skaperne bak det nye apparatet FATE, håper de kan bidra til å redusere tiden det tar før nødetatene blir varslet om fall i hjemmet, melder Reuters.

Apparatet er enkelt å bruke. Det festes rundt livet, og sensorer registrerer all bevegelse som kan minne om et fall. Trådløs teknologi lokaliserer hvor personen som har falt befinner seg, og sender ut et varsel til det aktuelle landets nødetater.

I testfasen

FATE testes i disse dager ut på eldre personer i Spania, Italia og Irland. En av testpersonene er 72 år gamle Merce Benet.

–Jeg tilbringer mesteparten av dagene alene. Nå føler jeg meg tryggere fordi jeg ikke må vente like lenge til noen kommer hvis jeg faller, sier hun til Reuters.

Les også: Denne roboten kan redde livet ditt

Testversjonen av FATE-apparatet har allerede hjulpet henne ved en anledning.

– Jeg falt og alarmen ble aktivert. En mann ringte meg. Jeg fortalte han at jeg ikke var skadet, men at jeg ikke klarte å komme meg opp. Så de kom og løftet meg opp, sier Benet.

Godt alternativ i fremtiden

Joan Cabestany jobber ved det polytekniske universitet i Catalonia i Spania. Hun leder forskningen som har ført til prototypen av FATE. Hun forklarer at teknologien apparatet bruker, minner om den som finnes i airbager. Begge systemene trigges av akselerasjon.

Selv om apparatet har fungert godt for flere av testpersonene, er det fremdeles noen justeringer som skal til før det eventuelt kan ferdigstilles for salg.

– Resultatene av testingen viser at det er rom for forbedring. Per i dag er apparatet for sensitivt. Det mistolker raske bevegelser for å være fall, og trigger en falsk alarm som går ut til nødetatene, sier Cabestany til Reuters.

Les også: – Opp til 35 ulike pleiere per pasient

Hun håper likevel FATE kan bli et godt alternativ til dagens eksisterende alarmsystemer, som ofte krever at brukeren på trykke på en knapp for å få hjelp. Det er ikke alltid det lar seg gjøre i et nødstilfelle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus