– Alle voksne mennesker har midd i ansiktet

Demodex Follicolorum er en av to typer hårsekkmidd som lever i ansiktet til mennesker. Den er ikke farlig. Foto: Alan R. Walker / Wikimedia Commons
Demodex Follicolorum er en av to typer hårsekkmidd som lever i ansiktet til mennesker. Den er ikke farlig. Foto: Alan R. Walker / Wikimedia Commons

En ny studie tyder på at det bor små midd fra edderkoppfamilien i ansiktet til alle voksne mennesker.

– Første gang jeg fant en i ansiktet mitt, fikk jeg ikke sove på fire netter, sier Megan Thoemmes til WGBH, en lokal TV-stasjon i Boston.

Thoemmes er en av de amerikanske studentene som har utført studien.

Ekkel leieboer hos alle

Hårsekkmidden det er snakk om, lever i to-tre uker. I den perioden formerer den seg hyppig. Den har sex i utkanten av hårsekker og svetteporer på huden din, der hunnen en halv dag senere gjemmer eggene sine. To-tre dager etter parring, er nye midd klar til å leve livet sitt på deg.

Midden er ikke farlig.

Les også: 500 bitt på en natt

Det ble oppdaget midd i ansiktet til mennesker første gang i 1841. Tidligere forskning viste at mellom 10-25 prosent av voksne mennesker er, eller har vært bebodd, av små hårsekkmidd.

Ny forskning antyder imidlertid at det tallet er feil. En ny amerikansk studie publisert i den internasjonale nett-journalen PLOS ONE, har funnet DNA fra slike midd i ansiktet til 100 prosent av testpersonene. Studien ble publisert 27. august, og er utført av masterstudenter i biologi ved North Carolina State University.

To ulike ansiktsinntrengere

Studien viser at det at denne midden høyst sannsynlig finnes på huden til alle voksne mennesker. Den er ikke synlig for det blotte øyet, og den kommer i to varianter, Demodex folliculorum og Demodex brevis. Begge artene lever av fett og talg fra talgkjertlene dine, men likhetene ender der.

Les også: Slik holder du myggen unna

D. follicolorum blir opp til 0,4 mm lang, tynn, med åtte bein samlet foran på den lille kroppen. Den bor i hårsekkene til øyebrynene og øyevippene dine, og på overflaten av huden din.

D. brevis blir rundt 0,1 mm lang, og er mye kortere og stuttere enn D. follicolorum. Den lever inni selve hudporene dine. Den lille kroppen er perfekt formet til å grave seg ned i svettekjertlene dine, ifølge det populærvitenskapelige nettstedet ZME Science.

Midden kan forlate porene og hårsekkene der de bor, og kravle sakte rundt på ansiktet ditt med en fart på 8-16 mm i timen. Dette skjer gjerne om natten mens du sover, da hårsekkmidden ikke trives i lys.

Kan forårsake utslett

Forskere tror Demodex Follicolorum kan bidra til å forårsake hudsykdommen rosacea. Utenom det, er midden helt ufarlig. Illustrasjonsfoto: Colorbox.comForskere tror Demodex Follicolorum kan bidra til å forårsake hudsykdommen rosacea. Utenom det, er midden helt ufarlig. Illustrasjonsfoto: Colorbox.com

Det lille insektet er ikke farlig i seg selv, men det er en etablert teori at bakterier som frigis når midden dør, kan forårsake utslettet kjent som rosacea. Utslettet er en kronisk sykdom som gjør huden rød i perioder av livet til den som er rammet. Noe av bakgrunnen for teorien om at midd kan være årsaken til sykdommen, er at mennesker med rosacea er bebodd av ti ganger så mange hårsekkmidd som andre.

Michele Green er hudlege ved Lennox Hill Hospital i New York. Hun forteller at mange som har rosacea opplever at huden deres blir verre etter å ha vært utsatt for varme og fuktighet, så det kan være lurt å unngå slike forhold når utslettet er ille. Det er nemlig under slike forhold midden trives best. Det melder WebMD, som er et nettsted for medisinsk opplysning.

Les også: Intens rød hud og kviser

I visse tilfeller kan et svekket immunforsvar føre til en oppblomstring av antall hårsekkmidd. Tilstanden kalles demodicosis eller Demodex midd-bitt, og symptomene er rødhet og kløe.

Utover dette, er det lite som tyder på at det er problematisk å ha hårsekkmidd boende i ansiktet.

Amerikanske Megan Thoemmes har endret sitt syn på de små krabatene etter å ha forsket på dem.

– Det er som å ha venner sammen med deg hele tiden. Og når jeg innser at det er noe alle har og at de ikke er farlige, så er det ganske betryggende, sier hun.

Ikke medfødt

Vi blir ikke født med hårsekkmidder boende på oss, de kommer til etter hvert. Hvordan de overføres fra person til person, er forskere uenig om. Den mest etablerte teorien er at de overføres fra mor til barn under amming.

Det er ikke alle unge mennesker som har hårsekkmidd, mens den finnes hos de fleste eldre mennesker som har blitt undersøkt for den.

Sannsynligheten for at du har hårsekkmidd, øker altså jo eldre du blir, og du er nesten garantert å få dem innen dine dager er talte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus