Vil innføre tobakksforbud innen 20 år

Legeforeningen vil stanse salg av tobakk innen 20 år. Foto: NTB Scanpix
Legeforeningen vil stanse salg av tobakk innen 20 år. Foto: NTB Scanpix

Legeforeningen vil fase ut salget av tobakk i Norge innen 2035.

Legeforeningen mener Norge må jobbe målrettet for å få å bli et tobakksfritt samfunn, og foreslår et forbud mot salg innen 20 år som en del av strategien.

– Norge burde være et foregangsland, i stedet for å henge etter på denne fronten, sier president i Legeforeningen, Hege Gjessing til Bergens Tidende.

Allerede har Irland, Skottland og Finland vedtatt utfasing av tobakkssalget. Forbudet mot salg burde ifølge Gjessing skje gradvis.

Målet er at de som allerede røyker skal slutte, samtidig som det drives forebyggende arbeid for å unngå at nye folk begynner.

Les også: Vil fjerne sigaretter og tobakk fra butikkhyllene

Reduserer utsalgssteder

Forslagene Legeforeningen foreslår er å begrense utsalgssteder til å kun være der man selger alkohol. Strengere reaksjoner ved salg til mindreårige, i tillegg til å øke tobakksavgiften.

Legeforeningen vil også gjøre arenaer for barn og unge røykfrie - blant annet ved å øke aldersgrensen til 20 år, og forbud mot å røyke i bil.

– Ingenting har sterkere innvirkning på leveutsiktene og helsen enn å slutte å røyke, sier Gjessing til avisen.

Les også: Dropp tobakk, kjøp mer alkohol

– Bør skje i løpet av 2050

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke tidfeste når Norge vil være et tobakksfritt samfunn, men sier til avisen at Folkehelseinstituttet ser for seg at røykeepidemien vil være borte når vi nærmer oss 2050.

Han forteller at regjeringen har en strategi på hvordan de skal nå målet.

– Med restriksjoner, positive virkemidler, strenge bestemmer på hvor det er lov å røyke, reklameforbud og avgifter. I tillegg til andre faktorer som forhindrer nye generasjoner fra å begynner å røyke, sier helseministeren.

Han mener at å innføre et forbud «over natten» ikke vil ha noen hensikt.

– Folk har røyket i mange generasjoner. Heldigvis blir de færre og færre, sier Høie.

Les også: Usynlig tobakk – grunnlag for søksmål?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus