Meny

Allergi

- Alle så på meg som elefantmannen

HOVNET OPP: Ansiktet til Vidar Hovnet opp etter flere stikk i sommer, og det tok hele fire dager før han så ut som seg selv igjen. © FOTO: Privat
HOVNET OPP: Ansiktet til Vidar Hovnet opp etter flere stikk i sommer, og det tok hele fire dager før han så ut som seg selv igjen. © FOTO: Privat

En lunsj i det fri endte på legevakten for Vidar (32).

Komiker Vidar Hodnekvam er hyperallergisk mot nesten all frukt, men føler ikke at dette er noe problem i hverdagen.

- Som allergiker venner man seg til å holde seg unna mat man ikke tåler. Av frukt og bær kan jeg kun spise blåbær, banan og appelsin, så da putter jeg jo ikke noe annet i smoothien min, sier han.

Skulle han få servert potetsalat med eple, kan det naturligvis by på problemer, men da gjelder det bare å være flink til å spørre dem som har laget maten hva den inneholder.

Stukket av klegg

Selv mener Hodnekvam det er mye vanskeligere å forholde seg til sin kraftige allergi mot insektstikk.

- Det er langt verre å beskytte seg mot kleggen enn matvarene, sier han, og forteller at dette er noe han har fått erfare til gagns i sommer.

Etter en lunsj i det fri, endte han opp med ikke mindre enn tre kleggstikk.

- Da jeg satte meg i bilen for å kjøre hjem, begynte jeg å hovne opp i ansiktet. Jeg kjente at huden på venstre side liksom strakk seg over synsfeltet mitt, forteller han.

Turen gikk derfor til legen, der Hodnekvam fikk en kortisonsprøyte og beskjed om at nå ville alt bli mye bedre i løpet av omtrent seks timer.

Så ut som en katt

Etter seks timer var imidlertid situasjonen alt annet en bedre.

- Jeg var enda mer hoven, og da jeg våknet neste morgen så jeg ut som en katt. Da hadde jeg hevelse rundt begge øynene, sier han.

På jobb måtte han likevel, for om kvelden ventet en fullsatt sal på Madla.

Det var dermed lite annet å gjøre enn å skrive allergien inn i showet.

SELVIRONI: Komiker Vidar Hodnekvam hadde ingen problemer med å se likheten mellom seg selv og en katt da ansiktet hovnet opp etter kleggstikk.

SELVIRONI: Komiker Vidar Hodnekvam hadde ingen problemer med å se likheten mellom seg selv og en katt da ansiktet hovnet opp etter kleggstikk. © FAKSIMILE: Privat fra Instagram

- Allergi ble nok tema den kvelden ja, og det gjør det også når jeg setter i gang med mitt nye show på Latter, sier han.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe altså.

Halsen tetter seg igjen

Det skulle ta fire dager før Hodnekvam så ut som sitt gamle jeg igjen.

Trøsten var at kattefjeset han måtte gå rundt med alle disse dagene ikke gjorde vondt.

- Det rare er at jeg følte meg helt normal. Jeg merket bare at alle i butikken så på meg som elefantmannen, sier han.

Han forteller videre at det å spise matvarer han ikke tåler fører til andre reaksjoner enn stikk.

Spiser han et eple eller en pære begynner halsen å tette seg igjen, og så kommer frukten raskt i retur.

- Jeg vet jo at dette kan skje og er derfor forberedt til en hver tid. Jeg har alltid allergimedisinen med meg i lomma, sier han.

Ufarlige stoffer

Rose Lyngra er fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund, og hun vet godt hva som skjer i kroppen til Hodnekvam når han spiser noe han ikke tåler.

- Ved allergi reagerer kroppen annerledes på stoffer som kan forekomme naturlig i omgivelsene våre, men disse stoffene er i utgangspunktet ufarlige, sier hun.

Stoffene kalles allergener, og ifølge Lyngra blir noen av oss født med disposisjon for å utvikle allergi, men reaksjonen kommer først etter at du har vært i kontakt med de ulike allergenene.

- Det er mest vanlig å reagere på pollen, mat, pelsdyr, husstøvmidd og muggsopp, forteller hun.

Arvelig belastet

For at noen mennesker er mer allergiske enn andre, er det ingen tvil om.

Mens mange kan spise hva de vil, snuse inn vårluften full av pollen og kose med så mange pelsdyr de bare orker, er det andre som reagerer på svært mye slik som Hodnekvam.

Her er det blant annet genene som har styringen.

- Noen er disponert for allergi via arv. Hvis en av foreldrene er allergiske, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi omtrent 40 prosent. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen så høy som 60-80 prosent, sier Lyngra.

Klør i øynene

Ved en allergisk reaksjon vil det settes i gang produksjon av antistoff IgE i kroppen første gang man kommer i kontakt med et allergen.

- Dette antistoffet binder seg til overflaten av betennelsesceller i kroppen. Slike celler finnes blant annet i luftveienes slimhinne, blodet og huden. Ved ny kontakt med det samme allergenet, binder dette seg til IgE-antistoffet, forteller hun.

Dermed frigjøres det kjemiske substanser som gir symptomer som kløe i øyne, nese, hals og ører, tett nese, hoste og pustebesvær

Plager i huden, problemer med mage og tarm, hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne er andre vanlige symptomer på allergi.

Plutselig blodtrykksfall

Er reaksjonen virkelig kraftig, kan allergisk sjokk oppstå.

- Allergisk sjokk er sjelden, men svært alvorlig. Det kjennetegnes ved hevelse i svelget, pusteproblemer, og kan også innebærer plutselig og livstruende blodtrykksfall, sier Lyngra.

Allergisk sjokk kan også føre til bevisstløshet, og krever derfor rask behandling.

Fjern bol

Dersom du vet at du er svært allergisk, er det viktig å forsøke å unngå de aktuelle allergenene.

- Behandlingen av matallergi er først og fremst å unngå det man ikke tåler. Husk også å opplyse om dette når du spiser hos andre. Ikke spis mat du ikke vet hva inneholder, les alltid varedeklarasjonen på mat du kjøper og lær deg hva de ulike betegnelsene for spesifikke matvarer er, sier hun.

Er du allergisk mot noe det er vanskeligere å unngå, som for eksempel insektstikk, er rådet å ta forhåndsregler når du ferdes ute.

Unngå for eksempel å spise ute i den verste sesongen, fjern bol der du oppholder deg og undersøk gjerne muligheten for å bli vaksinert.

Ha med deg adrenalinsprøyte

- For en allergiker kan det være lurt å ha med seg allergitabletter og eventuelt kortisontabletter som kan tas etter anvisning fra lege. De som har alvorlig allergi mot mat eller stikk, vil ofte bli utstyrt med en adrenalinsprøyte, sier Lyngra.

Reagerer du på stikk, kan du ha en sos-kapsel i form av armebånd eller kjede med informasjon om din allergi samt en adrenalinsprøyte tilgjengelig.

- Husk bare at selv om man benytter adrenalinpenn, skal man straks kontakte lege.

Morsmelk kan forebygge allergi

Det er mulig å forebygge allergi, i alle fall til en viss grad.

Den viktigste jobben var det nok imidlertid din mor som eventuelt gjorde.

- Noen allergier kan muligens forebygges hvis barnet får brystmelk de første fire til seks månedene. Gravide bør videre ikke røyke, og barn må ikke utsettes for tobakksrøyk, sier hun.

Lyngra anbefaler også å tilstrebe et best mulig inneklima og unngå fuktighet som kan føre til sopp og mugg i huset.

- Vær bevisst i valg av ulike produkter til huset, slik som maling og gulvbelegg. Unngå også kjemikalier i vaskemiddel, skyllemiddel og i kremer til personlig bruk, sier hun.

Les også:

Ti tegn på at du ikke tåler gluten

Allergisk eller bare sylta forkjølet

10 ting du bør vite om allergi

Typiske symptomer ved allergi

Matallergi

Reaksjonene varier fra milde til alvorlige og livstruende, men kan blant annet være:

 • Kløe i munn og svelg
 • Svelling i slimhinne
 • Oppblåst mage
 • Magesmerter
 • Diaré
 • Kvalme
 • Elveblest
 • Eksemforverring

Kontaktallergi

 • Røde flekker og prikker i huden
 • Hevelse og blemmer i huden
 • Tørr, sprukken hud
 • Kløe

Midd

 • Tett og rennende nese – særlig om natten
 • Øyereaksjoner
 • Forverring av eksemplager

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

De vanligste allergiene

 • Pollen
 • Matvarer
 • Pelsdyr
 • Husstøvmidd
 • Muggsopp

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Tips til deg som er allergisk mot stikk fra veps eller bie

 • Forhold deg rolig i nærheten av veps og bier
 • Dekk til mat
 • Unngå sterkt duftende og fargerike blomster
 • Bruk mindre parfyme og sminke (veps og bier tiltrekkes av enkelte stoffer)
 • Drikk saft, brus og øl av gjennomsiktige glass
 • Gå med lyse klær, Veps tiltrekkes gjerne av svarte og fargerike klær.
 • Bruk fottøy, sokker, lange bukser og lange ermer. Da er du bedre beskyttet.
 • Veps liker svette, så vær observant når du trener
 • Bruk insektnetting foran vinduer som skal stå åpne over lang tid
 • Kontakt profesjonelle, gjerne en birøkter, for hjelp til å fjerne bol

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer
Siste nytt
19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus