Meny

Kolesterol og blodtrykk

Så mye kan kolesterolet senkes på to måneder

AKTIV LIVSSTIL: 20 minutter daglig aktivitet som medfører raskere puls enn normalt, eller 75 minutter ukentlig aktivitet som medfører mye raskere puls enn normalt er det som skal til for å opprettholde en god helse og forebygge livsstilssykdommer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
AKTIV LIVSSTIL: 20 minutter daglig aktivitet som medfører raskere puls enn normalt, eller 75 minutter ukentlig aktivitet som medfører mye raskere puls enn normalt er det som skal til for å opprettholde en god helse og forebygge livsstilssykdommer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Små endringer kan gjøre underverker for hjertet ditt

Visste du at den største effekten på risikoen for hjerte- og karsykdommer får du ved å gå fra å være stillesittende til å bevege deg bare litt mer?

Viktige, påvirkbare, risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer er høyt blodtrykk, blodsukker og kolesterolnivå.

Det er en myte at man må trene hver dag og leve på diett for å redusere verdiene dine hevder ekspertene.

- Små endringer, for eksempel ved å erstatte kjøttdeig med karbonadedeig, bytte ut den feteste maten med magrere produkter, kutte litt ned på godteri- og brusinntaket, og bevege deg en ekstra gang i uken, kan ha stor effekt på både kolesterol-, blodtrykk-, og blodsukkernivået ditt, sier overlege ved Lipidklinikken, og professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl.

Små endringer er effektivt

Retterstøls kliniske erfaringer fra Lipidklinikken og personer med forhøyet kolesterolnivå, er at endringer i kostholdet kan redusere kolesterolnivået med alt fra 5-50 % på 1-2 måneder, avhengig av utgangspunktet.

Saken fortsetter under bildet KOLESTEROL: Endringer i kostholdet kan redusere kolesterolnivået med alt fra 5-50 % på 1-2 måneder, avhengig av utgangspunktet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox KOLESTEROL: Endringer i kostholdet kan redusere kolesterolnivået med alt fra 5-50 % på 1-2 måneder, avhengig av utgangspunktet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- For dem som spiser veldig riktig fra før er det ikke så mye å gjøre, mens hos andre kan det være mange nyttige tips å gi, sier Retterstøl.

Kaare Bønaa, overlege i intervensjonskardiologi ved Klinikk for hjertemedisin ved St. Olavs hospital og professor i hjerte- og kar epidemiologi ved NTNU, mener fokuset bør ligge på fysisk aktivitet og røykeslutt.

- Kolesterolnivå og blodtrykksnivå går ned med fysisk aktivitet. De som er betydelig overvektige bør også gå ned i vekt, men man trenger ikke å være «kjempeslank», mener Bønaa.

Lystbetont trening

Ifølge Helsedirektoratets nyeste anbefalinger for fysisk aktivitet, er omtrent 20 minutter daglig aktivitet som medfører ”raskere puls enn normalt”, eller, alternativt, 75 minutter ukentlig aktivitet som medfører ”mye raskere puls enn normalt” det som skal til for å opprettholde en god helse og forebygge livsstilssykdommer.

Aktivitetene bør også inkludere styrketrening to ganger i uken.

Flere studier har vist at den største prosentvise effekten på hjerte-kar risiko får man dersom man går fra å være stillesittende til å bevege seg litt, noen ganger i uken. For mange er likevel det største hinderet å komme seg opp av sofaen.

Dersom du ønsker å trene, men blir svett av tanken på å gå på treningssenter, er PT og mentaltrener for treningssenteret Mykjemeir Lysaker, Christopher B. Spicer, sitt råd å pakke treningen inn i hyggelige opplevelser.

Også motivasjonen til å trene kan trenes opp!

Individuelle erfaringer

- Min erfaring er at det er lettere å trene dersom man gjør det til noe sosialt med venner, familie eller kollegaer. Flere av kundene våre kan fortelle om månedlige sportsturneringer på arbeidsplassen, som squash-turneringer. Som en positiv ringvirkning merker man også at samarbeidsevnen på arbeidsplassen blir bedre, sier Spicer.

Det er individuelt hvordan man motiveres til en aktiv livsstil.

Spicer forteller om en 52 år gammel kunde som for to år siden fikk beskjed om at hans fysiske alder var 80 år. Motivasjonen hans for å starte trene var likevel ikke av at legen fortalte at han måtte, men at han ville klare å leke med barnebarna sine.

- Vi startet med å trene sammen to ganger i uken, og så gikk han en tur med familien i helga. Han merket fort at han ble mer opplagt og fikk et høyere energinivå enn tidligere. Etter en gradvis opptrapping på treningen, er hans fysiske alder nå på linje med hans riktige alder, sier Spicer, som roser kundens nye innstilling; nå prioriteres trening på lik linje med viktige styremøter.

- Generelt er det viktig å starte i det små, med lav intensitet og lystbetonte aktiviteter. Hvis man starter knallhardt er det lett å pådra seg skader, som fort kan gi en motivasjonsknekk, oppfordrer Spicer.

Du kan ikke kjenne på kroppen om verdiene er høye

For å redusere høye kolesterol-, blodtrykk-, og blodsukkerverdier må man naturlig nok først vite om man har forhøyede verdier. Retterstøl forstår at det for mange er høy terskel for å oppsøke legen dersom man føler seg frisk.

- Du kan derimot ikke kjenne på kroppen om kolesterolet ditt er høyt, og ofte heller ikke om blodtrykket og blodsukkeret ditt er høyt. Derfor er det viktig å ha målt disse risikofaktorene selv om man føler seg frisk, sier professor og overlege Kjetil Retterstøl.

Amerikanske og europeiske retningslinjer anbefaler at du måler dine verdier for risikofaktorene ved 20-40 års alderen. Dette er Bønaa enig i.

- I utgangspunktet mener jeg at man bør kjenne sitt kolesterol- og blodtrykksnivå allerede i 18-20 års alderen. Utvikling av åreforkalkning i kranspulsårene starter tidlig i voksen alder. Det er derfor viktig at personer med spesielt høy risiko kan starte forebyggende behandling så tidlig som mulig, sier Bønaa.

Apotek tilbyr kolesterolmålinger

Kolesterol, fettstoffer i blodet, blodtrykk og blodsukker kan måles hos fastlegen. Nå har målinger av totalkolesterol også blitt en fast tjeneste i Boots apotek.

Denne tjenesten vil være gratis i uke 37 under kampanjen ”den store sjekkedagen”. Kampanjen er del av en forskningsstudie ved Universitetet i Oslo, med fokus på viktigheten av å kjenne kolesterolnivået sitt.

Bønaa mener at fastlegene har bedre grunnlag for å gi råd om hvordan måleverdier skal følges opp, sammenliknet med apotek.

- Hvilken behandling som iverksettes avhenger ikke bare av kolesterolverdien, men også av andre risikofaktorer som blodtrykk, overvekt, røykevaner og arvelige faktorer. Denne informasjonen har ikke apoteket, mener Bønaa.

Overlege Retterstøl mener derimot det er et fornuftig tiltak for folkehelsen å studere effekten av at apotek har slike lavterskeltilbud, samt øke oppmerksomheten omkring hjertehelsen.

- Det er beregnet at ca 150.000 personer går med sukkersyke uten å vite om det, og ti-tusener har høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Det er dumt å gå med høy risiko uoppdaget i lang tid. Etter noen måneder oppdager mange hvor lite som skal til for å få bedre verdier og da er det hyggelig å se fornøyde folk komme til kontroll, sier overlege Retterstøl.

LES OGSÅ:

Spis godt og gå ned én kilo hver uke

- Ikke nekt deg karbohydrater

Er det ok å drikke lettbrus?

Saken fortsetter under bildetKILDER TABELL: 1. American Heart Association. Internet: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/What-Your-Cholesterol-Levels-Mean_UCM_305562_Article.jsp 2. Helsedirektoratet. Nasjonale Retningslinjer for individuell primærforebygging av hjerte- og karsykdommer Oslo, 2009:135. 3. American Diabetes Association. Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes care 2010;33 Suppl 1:S62-9. 4. WHO. Internett: http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html TABELL: Klikk.no KILDER TABELL: 1. American Heart Association. Internet: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/What-Your-Cholesterol-Levels-Mean_UCM_305562_Article.jsp 2. Helsedirektoratet. Nasjonale Retningslinjer for individuell primærforebygging av hjerte- og karsykdommer Oslo, 2009:135. 3. American Diabetes Association. Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes care 2010;33 Suppl 1:S62-9. 4. WHO. Internett: http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html TABELL: Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:39 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania
Siste nytt
00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:39NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus