OMEGA 3 FOR HUDEN

Gjett hvilken som gir deg finest hud

OMEGA 3: – Jeg anbefaler alle, alltid, å ta tilskudd av Omega 3, det er i min erfaring ingenting annet som er like effektivt for å gi deg plettfri og glødende hud, forklarer Caroline Hirons. Foto: Hilde Aasnæs
OMEGA 3: – Jeg anbefaler alle, alltid, å ta tilskudd av Omega 3, det er i min erfaring ingenting annet som er like effektivt for å gi deg plettfri og glødende hud, forklarer Caroline Hirons. Foto: Hilde Aasnæs

Tran slår muligens den svindyre hudkremen din ned i støvlene.

De aller fleste av kvinner gjør en innsats for å beholde huden ung, spenstig og rynkefri. Vi lar oss friste til å prøve den nyeste hudkremen, kjøper serumer og oljer vi har hørt skal gjøre underverker for utseendet, og følger både Kerr og Kardashian på Instagram for å la oss inspirere av produktvalg og skjønnhetsrutiner.

Men visste du at det kanskje er noe du kunne gjort som ifølge både eksperter og skjønnhetsnettstedet Beaut.ie som er langt mer effektivt enn alt du finner på å smøre på huden?

Smør huden fra innsiden

Jo da, det er klart at en viss effekt har alt du smører på deg av produkter, og de fleste eksperter er enige om at jo større konsentrasjon av aktive virkestoffer, jo mer effektiv er kremen i å holde det den lover.

Men ikke glem at huden - som er kroppens aller største organ - starter langt under overflaten.

SMØR FRA INNSIDEN: Hudeksperten mener at kosthold og Omega 3 er viktigere for en fin hud enn en dyr ansiktskrem. Foto: Linn M. RognøSMØR FRA INNSIDEN: Hudeksperten mener at kosthold og Omega 3 er viktigere for en fin hud enn en dyr ansiktskrem. Foto: Linn M. Rognø

– Man kan ikke se på hud og hudhelse uten å se på kost og ernæring, forklarer den britiske hudpleieguruen Caroline Hirons til Kvinneguiden.

– Svært mange hudproblemer og selve nøkkelen til hvordan huden din både ser ut og kjennes, starter langt nede i de dypere lagene av huden. Så for å skjønne hva som skjer på innsiden av huden og kroppen, trenger man som oftest å se på hvordan kostholdet ditt ser ut, og hva du nærer huden med fra innsiden.

Hirons forklarer til nettstedet Beaut.ie hvorfor hun holder en knapp på både å kutte drastisk ned på sukkerinntaket og holde stressnivået ditt i sjakk om det er huden din og for tidlig aldring av denne du er bekymret for.

Men når det kommer til hva hun mener er det viktigste å passe på for å holde huden ung og smidig, ja så er det ingen over, ingen ved siden av.

– Jeg anbefaler alle, alltid, å ta tilskudd av Omega 3, det er i min erfaring ingenting annet som er like effektivt for å gi deg plettfri og glødende hud, forklarer Hirons.

– Det er svært mange av oss som ikke får i oss nok Omega 3 i kostholdet vårt, og derfor lønner det seg for de fleste å ta et tilskudd av dette, enten man gjør det i tablett- eller oljeform.

Vær tålmodig

Hirons forklarer at en feil mange gjør, er å forvente at man skal se resultater med en gang, noe som kan føre til både skuffelse og ikke minst at man forkaster det man holder på med i håp om et annet produkt eller en annen strategi vil være bedre og virke raskere.

– Husk på at huden ofte bruker litt tid på å reagere på forandringer, spesielt de som kommer fra innsiden, forklarer eksperten.

– Huden er det organet som nyttegjør seg sist av det du får i deg, noe som gjør det desto viktigere å regelmessig spise sunt og næringsrikt.

Reparerer skadde hudceller

Omega 3, som finnes naturlig i fet fisk, nøtter og mørke grønne grønnsaker, hjelper til med å reparere skadde hudceller, og beskytter også hudceller mot skade fra blant annet UVB-stråler fra solen.

Og om du plages av kviser og uren hud, men frykter at å spise oljer og fett skal forverre dette, kan Hirons berolige deg.

– Omega 3 har faktisk betennelsesdempende egenskaper, forklarer skjønnhetseksperten.

– Det vil si at det har evnen til å redusere hevelser, dempe rødhet i huden og berolige sensitiv hud. Faktisk er sjansene for at du vil oppleve færre kviseutbrudd større om du regelmessig får i deg nok Omega 3.

Hirons forklarer at Omega 3 smører huden fra innsiden.

Saken fortsetter under bildetGIR DEG VAKKER HUD: Det er én ting å smøre kremer på utsiden av huden, men få ting gjør samme susen som å nære huden fra innsiden. Foto: ThinkstockGIR DEG VAKKER HUD: Det er én ting å smøre kremer på utsiden av huden, men få ting gjør samme susen som å nære huden fra innsiden. Foto: Thinkstock

Velg riktig krem

Hudlege og professor dr. med. ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus, Thomas Ternowitz, tror at det absolutt er godt for både huden og helse å ha et sunt og variert kosthold, men tror likevel at for å behandle og forbedre både mindre og også dypere rynker, så trenger man sterkere skyts.

– Kremer som inneholder aktive anti-age ingredienser - først og fremst retinoider eller A-vitamin og A-vitaminsyre produkter - vil være det aller mest effektive i å behandle rynker, forklarer Ternowitz til Kvinneguiden.

– Disse ingrediensene virker på å stimulere kollagenet i huden og dermed motvirke dannelse av rynker.

Ternowitz forklarer at det stadig skjer fremskritt innen hudteknologi og hudpleie.

– Det finnes nå kremer som inneholder vekstfaktorer som kan stimulere dannelsen av kollagen i huden, forklarer hudlegen.

– Det er dog viktig at disse kremene kan virke dypt i huden og ikke bare på overflaten, så mange av disse kremene benytter seg derfor av bruk av liposomer og nano-teknologi.

Hudeksperten anbefaler kremer som inneholder retinoider for de som har rundet 35, men foreslår at fine rynker hos yngre kvinner kan behandles på en litt mildere måte.

– Velg da kremer som inneholder antioksidanter som florentin, ferulinsyre, resveratrol, AHA (Alfa-hydroxy) og vitamin C.

Det du legger på tallerkenen er avgjørende

Ernæringsfysiolog og hudterapeut ved Clinic Fraiche, Mona Wahr-Hansen Ottho, avskriver ikke kremer og aktive ingredienser, men tror at det du legger på tallerkenen hver dag har minst like stor, om ikke større betydning for huden enn det du smører på den.

– En god krem alene vil nok neppe være nok for å opprettholde en pen og sunn hud, forklarer Wahr-Hansen Ottho til Kvinneguiden.

– Levesett og arv spiller selvsagt kanskje den aller største rollen i hvordan huden din eldes, og gode gener kan fort "ødelegges" om man lever og spiser usunt.

Men et godt kosthold med masse antioksidanter, minimalt med sukker og en sunn livvstil er nøkkelen, tror hudpleieren.

– Unngå ting vi vet elder og skader huden, som sigaretter, ekstrem soling og mye alkohol, råder Wahr-Hansen Ottho.

– Uten at man skal være ekstrem, selvsagt.

Ernæringseksperten holder også en knapp på Omega 3 i kosten.

– Omega 3 og sunt fett generelt er definitivt viktig for huden, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

– Kokosolje er også bra.

Hudlege og spesialist i ernæringsmedisin, Dr. Bjørn Bondevik, er enig, og tror mange med fordel kan ta tilskudd av Omega 3.

– Svært mange spiser kanskje ikke et helt optimalt kosthold hver eneste dag, og får dermed sannsynligvis ikke i seg det de trenger av fettsyrer til enhver tid, forklarer Bondevik til Kvinneguiden.

– Da kan det være gunstig å spise et kosttilskudd, og gjerne et med fokus på fettsyrer og antioksidanter.

Omega 3 og 6 er hudens beste hjelper når det kommer til å holde rynkene på avstand.

– Omega 3 og også 6 gjør slik at huden smøres fra innsiden, noe som skjer fordi fettsyrene inkorporeres i cellemembranen og dermed tilfører fett slik at huden får fukt, forklarer eksperten.

– Antioksidanter som E-, C- og A-vitamin spiller også en stor rolle i å holde huden fuktmettet og sunn, og bør også være en viktig del av et sunt og variert kosthold.

Saken fortsetter under bildetSUNT FETT: Tilfør huden din fuktighet fra innsiden med fett fra sunne kilder. Foto: ThinkstockSUNT FETT: Tilfør huden din fuktighet fra innsiden med fett fra sunne kilder. Foto: Thinkstock

Gode rutiner

Å ta vare på huden med gode rense- og pleierutiner er også en viktig del av optimal hudhelse.

– Velg en hudkrem av høy kvalitet og med gode aktive ingredienser. Sammen med en god hudpleierutine er dette med på å både beskytte huden og også forebygge rynker og for tidlig aldring av huden, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

– Rens med gode og milde renseprodukter, og peel regelmessig slik at ingrediensene i hudpleieproduktene dine opptas bedre i huden. Og få hjelp og veiledning av profesjonelle om du er usikker på produkter og rutiner som passer for deg og din hud.

Les også:

Hudpleie: Du gjør vel ikke dette?

Glemmer du å vaske disse bakteriefellene?

Dette prøver kroppen å fortelle deg

Denne saken ble først publisert hos klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale
Siste nytt
11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus