Meny

OMEGA 3 FOR HUDEN

Gjett hvilken som gir deg finest hud

OMEGA 3: – Jeg anbefaler alle, alltid, å ta tilskudd av Omega 3, det er i min erfaring ingenting annet som er like effektivt for å gi deg plettfri og glødende hud, forklarer Caroline Hirons. Foto: Hilde Aasnæs

Tran slår muligens den svindyre hudkremen din ned i støvlene.

De aller fleste av kvinner gjør en innsats for å beholde huden ung, spenstig og rynkefri. Vi lar oss friste til å prøve den nyeste hudkremen, kjøper serumer og oljer vi har hørt skal gjøre underverker for utseendet, og følger både Kerr og Kardashian på Instagram for å la oss inspirere av produktvalg og skjønnhetsrutiner.

Men visste du at det kanskje er noe du kunne gjort som ifølge både eksperter og skjønnhetsnettstedet Beaut.ie som er langt mer effektivt enn alt du finner på å smøre på huden?

Smør huden fra innsiden

Jo da, det er klart at en viss effekt har alt du smører på deg av produkter, og de fleste eksperter er enige om at jo større konsentrasjon av aktive virkestoffer, jo mer effektiv er kremen i å holde det den lover.

Men ikke glem at huden - som er kroppens aller største organ - starter langt under overflaten.

SMØR FRA INNSIDEN: Hudeksperten mener at kosthold og Omega 3 er viktigere for en fin hud enn en dyr ansiktskrem. Foto: Linn M. RognøSMØR FRA INNSIDEN: Hudeksperten mener at kosthold og Omega 3 er viktigere for en fin hud enn en dyr ansiktskrem. Foto: Linn M. Rognø

– Man kan ikke se på hud og hudhelse uten å se på kost og ernæring, forklarer den britiske hudpleieguruen Caroline Hirons til Kvinneguiden.

– Svært mange hudproblemer og selve nøkkelen til hvordan huden din både ser ut og kjennes, starter langt nede i de dypere lagene av huden. Så for å skjønne hva som skjer på innsiden av huden og kroppen, trenger man som oftest å se på hvordan kostholdet ditt ser ut, og hva du nærer huden med fra innsiden.

Hirons forklarer til nettstedet Beaut.ie hvorfor hun holder en knapp på både å kutte drastisk ned på sukkerinntaket og holde stressnivået ditt i sjakk om det er huden din og for tidlig aldring av denne du er bekymret for.

Men når det kommer til hva hun mener er det viktigste å passe på for å holde huden ung og smidig, ja så er det ingen over, ingen ved siden av.

– Jeg anbefaler alle, alltid, å ta tilskudd av Omega 3, det er i min erfaring ingenting annet som er like effektivt for å gi deg plettfri og glødende hud, forklarer Hirons.

– Det er svært mange av oss som ikke får i oss nok Omega 3 i kostholdet vårt, og derfor lønner det seg for de fleste å ta et tilskudd av dette, enten man gjør det i tablett- eller oljeform.

Vær tålmodig

Hirons forklarer at en feil mange gjør, er å forvente at man skal se resultater med en gang, noe som kan føre til både skuffelse og ikke minst at man forkaster det man holder på med i håp om et annet produkt eller en annen strategi vil være bedre og virke raskere.

– Husk på at huden ofte bruker litt tid på å reagere på forandringer, spesielt de som kommer fra innsiden, forklarer eksperten.

– Huden er det organet som nyttegjør seg sist av det du får i deg, noe som gjør det desto viktigere å regelmessig spise sunt og næringsrikt.

Reparerer skadde hudceller

Omega 3, som finnes naturlig i fet fisk, nøtter og mørke grønne grønnsaker, hjelper til med å reparere skadde hudceller, og beskytter også hudceller mot skade fra blant annet UVB-stråler fra solen.

Og om du plages av kviser og uren hud, men frykter at å spise oljer og fett skal forverre dette, kan Hirons berolige deg.

– Omega 3 har faktisk betennelsesdempende egenskaper, forklarer skjønnhetseksperten.

– Det vil si at det har evnen til å redusere hevelser, dempe rødhet i huden og berolige sensitiv hud. Faktisk er sjansene for at du vil oppleve færre kviseutbrudd større om du regelmessig får i deg nok Omega 3.

Hirons forklarer at Omega 3 smører huden fra innsiden.

Saken fortsetter under bildetGIR DEG VAKKER HUD: Det er én ting å smøre kremer på utsiden av huden, men få ting gjør samme susen som å nære huden fra innsiden. Foto: ThinkstockGIR DEG VAKKER HUD: Det er én ting å smøre kremer på utsiden av huden, men få ting gjør samme susen som å nære huden fra innsiden. Foto: Thinkstock

Velg riktig krem

Hudlege og professor dr. med. ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus, Thomas Ternowitz, tror at det absolutt er godt for både huden og helse å ha et sunt og variert kosthold, men tror likevel at for å behandle og forbedre både mindre og også dypere rynker, så trenger man sterkere skyts.

– Kremer som inneholder aktive anti-age ingredienser - først og fremst retinoider eller A-vitamin og A-vitaminsyre produkter - vil være det aller mest effektive i å behandle rynker, forklarer Ternowitz til Kvinneguiden.

– Disse ingrediensene virker på å stimulere kollagenet i huden og dermed motvirke dannelse av rynker.

Ternowitz forklarer at det stadig skjer fremskritt innen hudteknologi og hudpleie.

– Det finnes nå kremer som inneholder vekstfaktorer som kan stimulere dannelsen av kollagen i huden, forklarer hudlegen.

– Det er dog viktig at disse kremene kan virke dypt i huden og ikke bare på overflaten, så mange av disse kremene benytter seg derfor av bruk av liposomer og nano-teknologi.

Hudeksperten anbefaler kremer som inneholder retinoider for de som har rundet 35, men foreslår at fine rynker hos yngre kvinner kan behandles på en litt mildere måte.

– Velg da kremer som inneholder antioksidanter som florentin, ferulinsyre, resveratrol, AHA (Alfa-hydroxy) og vitamin C.

Det du legger på tallerkenen er avgjørende

Ernæringsfysiolog og hudterapeut ved Clinic Fraiche, Mona Wahr-Hansen Ottho, avskriver ikke kremer og aktive ingredienser, men tror at det du legger på tallerkenen hver dag har minst like stor, om ikke større betydning for huden enn det du smører på den.

– En god krem alene vil nok neppe være nok for å opprettholde en pen og sunn hud, forklarer Wahr-Hansen Ottho til Kvinneguiden.

– Levesett og arv spiller selvsagt kanskje den aller største rollen i hvordan huden din eldes, og gode gener kan fort "ødelegges" om man lever og spiser usunt.

Men et godt kosthold med masse antioksidanter, minimalt med sukker og en sunn livvstil er nøkkelen, tror hudpleieren.

– Unngå ting vi vet elder og skader huden, som sigaretter, ekstrem soling og mye alkohol, råder Wahr-Hansen Ottho.

– Uten at man skal være ekstrem, selvsagt.

Ernæringseksperten holder også en knapp på Omega 3 i kosten.

– Omega 3 og sunt fett generelt er definitivt viktig for huden, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

– Kokosolje er også bra.

Hudlege og spesialist i ernæringsmedisin, Dr. Bjørn Bondevik, er enig, og tror mange med fordel kan ta tilskudd av Omega 3.

– Svært mange spiser kanskje ikke et helt optimalt kosthold hver eneste dag, og får dermed sannsynligvis ikke i seg det de trenger av fettsyrer til enhver tid, forklarer Bondevik til Kvinneguiden.

– Da kan det være gunstig å spise et kosttilskudd, og gjerne et med fokus på fettsyrer og antioksidanter.

Omega 3 og 6 er hudens beste hjelper når det kommer til å holde rynkene på avstand.

– Omega 3 og også 6 gjør slik at huden smøres fra innsiden, noe som skjer fordi fettsyrene inkorporeres i cellemembranen og dermed tilfører fett slik at huden får fukt, forklarer eksperten.

– Antioksidanter som E-, C- og A-vitamin spiller også en stor rolle i å holde huden fuktmettet og sunn, og bør også være en viktig del av et sunt og variert kosthold.

Saken fortsetter under bildetSUNT FETT: Tilfør huden din fuktighet fra innsiden med fett fra sunne kilder. Foto: ThinkstockSUNT FETT: Tilfør huden din fuktighet fra innsiden med fett fra sunne kilder. Foto: Thinkstock

Gode rutiner

Å ta vare på huden med gode rense- og pleierutiner er også en viktig del av optimal hudhelse.

– Velg en hudkrem av høy kvalitet og med gode aktive ingredienser. Sammen med en god hudpleierutine er dette med på å både beskytte huden og også forebygge rynker og for tidlig aldring av huden, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

– Rens med gode og milde renseprodukter, og peel regelmessig slik at ingrediensene i hudpleieproduktene dine opptas bedre i huden. Og få hjelp og veiledning av profesjonelle om du er usikker på produkter og rutiner som passer for deg og din hud.

Les også:

Hudpleie: Du gjør vel ikke dette?

Glemmer du å vaske disse bakteriefellene?

Dette prøver kroppen å fortelle deg

Denne saken ble først publisert hos klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus