En av tre nordmenn bruker smarttelefon på do

GJEMMER SEG: Det er ikke uvanlig å gå på do bare for å få alenetid, gjerne med smarttelefon i hånda. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
GJEMMER SEG: Det er ikke uvanlig å gå på do bare for å få alenetid, gjerne med smarttelefon i hånda. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og en av ti snakker med familie og venner mens de gjør sitt fornødne. Det viser en undersøkelse av nordmenns vaner på badet og soverommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er IKEA som har gjennomført en spørreundersøkelse blant et representativt utvalg på 2121 personer.

I undersøkelsen som er gjennomført i forbindelse med lansering av møbelkjedens katalog, har nordmenn svart på spørsmål om hvordan de oppfører seg på soverommet og på badet.

I en hektisk hverdag kan det være godt å komme seg litt unna, og særlig menn flinke til å ta seg en pust i bakken, ifølge undersøkelsen. 27 prosent av menn oppgir at de går på do for å få alenetid, mens 18 prosent av kvinner sier det samme.

Hele en av tre nordmenn bruker alenetiden på badet sittende på do med smarttelefonen i hånda. Menn gjør dette oftere enn kvinner, henholdsvis 38 prosent og 30 prosent.

20 prosent av de spurte sier de liker å lese på badet, mens 10 prosent snakker med familie og venner mens de er på do.

Les også: Sjekk om du er avhengig av smarttelefonen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av ti har sex om morgenen

I delen av undersøkelsen som tar for seg soverommet, kommer det frem at nordmenn flest er vanedyr om morgenen, få er glade om morgenen, men at mange gjerne ønsker å starte dagen på en positiv måte.

Undersøkelsen viser blant annet:

  • Halvparten av oss vil helst våken av oss selv, uten vekkerklokke.
  • En av fem mener selv de er morgengretne. Litt flere kvinner enn menn oppgir at de sliter med humøret om morgenen.
  • Bare ti prosent sier selv de er glade om morgenen.
  • 27 prosent mener det er viktig for dagen å våkne med positive tanker om fremtiden.
  • Seks av ti holder seg til en fast morgenrutine. (65 prosent kvinner, 55 prosent menn.)
  • En av fire slumrer eller surfer på nettet før de står opp.
  • Ti prosent oppgir at de har sex før de forlater hjemmet om morgenen.
  • Kun en av fem sier at de har god tid om morgenen.

Les også: – Nattarbeid skaper kaos i kroppen

Stress ødelegger nattesøvnen

Nesten alle svarer at de helst vil sove sammen med noen de er glad i. Bare tre prosent sier at de ønsker å sove uten partner og barn for å sove godt.

Ikke overraskende er det sex som er nordmenns favorittaktivitet på soverommet, utenom å sove.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest vanlige er å sove syv timer i gjennomsnitt hver natt (40 prosent), mens tretten prosent av befolkningen sover i gjennomsnitt åtte timer hver natt.

Undersøkelsen viser også at en av tre sliter med å få nok søvn på grunn av stress og en utfordrende hverdag. Dette problemet er størst for kvinner, der en av fire oppgir dette som søvnforstyrrende faktorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

28 prosent av kvinner sier de er så trøtte om morgenen at det er vanskelig å stå opp, mens det samme gjelder for 22 prosent av menn. (En av fire samlet.)

Les også: Økning av nordmenn med søvnvansker

Flest nordmenn spiser frokost hjemme

I tillegg til den norske undersøkelsen, har IKEA gjennomført en tilsvarende internasjonal undersøkelse om menneskers morgenstund i London, Berlin, New York, Shanghai, Moskva, Mumbai, Paris og Stockholm.

Her kommer det frem at det å dusje eller bade hver morgen er vanligere i Norge enn i noen av disse storbyene. Hele 67 prosent av nordmennene i undersøkelsen tar seg tid til dette om morgenen.

Vi bruker riktignok kortere tid i dusjen enn dem som dusjer i de andre landene i undersøkelsen. Nordmenn bruker 2-5 minutter i dusjen, mens gjennomsnittstiden ellers er 11-14 minutter.

Når det gjelder å jobbe før man drar hjemmefra, er det nordmenn og folk i Mumbai som gjør dette mest (24 prosent), mens folk i Shanghai og Moskva sjelden prioriterer dette (fem og seks prosent).

Nordmenn er også på topp når det gjelder å spise frokost hjemme, 74 prosent oppgir at de gjør det. Bare i Shanghai er andelen høyere (åtte av ti).