Parfymeallergi:

Tegnene på at du har parfymeallergi

ALLERGI: Parfymeallergi er en overfølsomhetsreaksjon som kan gi seg utslag i kontakteksem og luftveisplager. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ALLERGI: Parfymeallergi er en overfølsomhetsreaksjon som kan gi seg utslag i kontakteksem og luftveisplager. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kan lett forveksles med en forkjølelse.

Vi mennesker omgir oss med en rekke kjemikalier som har fått fellesbetegnelsen parfyme.

Såper, kremer, deodoranter og vaskemidler er bare noen av hverdagsproduktene vi bruker som vanligvis inneholder parfyme. Og selv om mange er glad i parfyme fordi det gir god duft, er det også mange som reagerer svært negativt på parfymestoffene.

Fysiske reaksjoner

Parfymeallergi er en overfølsomhetsreaksjon som kan gi seg utslag i kontakteksem og luftveisplager. Mens noen bare reagerer på duft, kan andre reagere på direkte kontakt med produktene.

Noen, som Camilla Velle (30), har både kontaktallergi og duftoverfølsomhet.

– Kontaktallergien er den verste, det er den som får størst konsekvenser for meg, sier hun.

Dersom Velle kommer i direkte kontakt med parfymerte produkter, får hun sterke, fysiske reaksjoner.

– Det gjelder for eksempel om jeg bruker sengetøy, håndklær eller klær vasket i parfymert vaskemiddel eller skyllemiddel. Da klør det på en måte under huden, litt på samme måte som når du brenner deg på brennesle, forklarer hun.

Om Camilla bruker hudkrem, deodorant eller dusjsåpe med parfyme, kjenner hun samme svie og brenning etter litt tid når parfymestoffene er tatt opp i huden.

– Jeg kan ikke bruke vanlig sminke, for eksempel, da blir det bare grining, sier hun.

PLAGET: Camilla Holm Velle (30), har begge formene for parfymeallergi; både kontaktallergi og duftoverfølsomhet. Foto: Norges Astma- og Allergiforbund.PLAGET: Camilla Holm Velle (30), har begge formene for parfymeallergi; både kontaktallergi og duftoverfølsomhet. Foto: Norges Astma- og Allergiforbund.

Er den allergiske reaksjonen virkelig ille, får hun vabler i huden.

– Som å være forkjølet

Duftoverfølsomheten gir andre symptomer, som kløe i halsen og rennende nese og øyne. Velle sammenlikner det med å være forkjølet.

– Når jeg sitter på forelesning, eller i et grupperom, merker jeg godt om noen har brukt for mye parfyme. Da blir jeg tung i hodet, øyne og nese renner, og kroppen er rett og slett ikke helt med. Da må jeg ta meg en tur ut og trekke litt frisk luft, for å forsøke å rense systemet, sier studenten.

– Jeg har opplevd å være på steder hvor folk bruker så mye parfyme at jeg ikke kan være i rommet, sier hun.

Plages Camilla på forelesning, går hun ut av rommet for å snyte seg. Er hun på et fly eller tog, må hun bare leve med det.

Lider i stillhet

Velle opplever at det stort sett er godt voksne damer som bruker for mye parfyme, og hun mener yngre mennesker er flinkere.

Hun synes ikke alltid det er så lett å si fra at noen bruker for mye parfymerte produkter.

– Jeg lider nok litt i stillhet, sier Velle, som tar astma- og allergimedisin forebyggende, og i tillegg har ekstra kortison hun kan bruke til å roe ned huden når hun får en virkelig kraftig reaksjon.

=DUFTOVERFØLSOM: Hodepine, kvalme og unormal tretthet kan være symptomer på parfymeallergi. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

På mange måter synes Velle det er lettere å være allergisk nå enn før. Det er for eksempel blitt enklere å få tak i parfymefrie produkter som såpe, sminke og deodorant uten parfymestoffer.

– Det koster ikke lenger ekstra med spesialprodukter, og man får tak i parfymefrie produkter på vanlige matbutikker, sier hun.

Les hva ekspertene sier i vår store test av sunne deodranter uten aluminium.

Problem for mange

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) ønsker at folk blir mer oppmerksomme på at parfymeallergi er et problem for mange.

– Det er et økende problem, og vi ønsker å bevisstgjøre folk på hva de omgir seg med i hverdagen. Det er mange produkter med unødvendige parfymekjemikalier som plager de vi omgås med, sier Grethe Amdal, fagsjef for lunge og allergi i NAAF.

Ifølge Amdal er det ikke alltid lett å vite om man er allergisk eller overfølsom.

– Ved duftoverfølsomhet kommer reaksjonen umiddelbart. Dersom du for eksempel sitter ved siden av ei på bussen som er veldig parfymert, vil du kunne få akutte plager, forklarer Amdal.

Ved kontaktallergi er det annerledes.

– Hudreaksjonene kan komme flere dager etter at du har brukt et produkt du ikke tåler, sier hun.

Les også: Seks hudvaner du må slutte med

Større risiko for plager selv

Amdal oppfordrer til å bruke produkter uten parfyme, selv om du selv ikke er allergisk.

– De som har barn, bør sette ekstra fokus på dette i hjemmet. Kontaktallergi hos barn øker stadig, og vi antar at årsaken kan være at det er mange parfymerte produkter rundt oss, sier hun.

Hun mener også at mange ikke er åpne om sin allergi eller overfølsomhet, og at man dermed hjelper mange ved å begrense egen parfymebruk.

– Selv om du tror du ikke kjenner noen som reagerer, er det ikke alle som er åpne om det. Kanskje vil de ikke formidle det, av frykt for å virke klagete og sytete, sier hun.

Hun legger til at de som bruker mye parfyme ikke bare plager de rundt seg, men også har større risiko for å utvikle egen overfølsomhet.

Les også: Hvorfor får man kviser?

Tegn på at du kan ha kontaktallergi:

 • Hudeksem
 • Tørr og flassende hud
 • Vabler/blemmer i huden
 • Sterk kløe

(Kilde: Grethe Amdal, NAAF)

Tegn på at du kan være duftoverfølsom:

 • Rennende øyne
 • Kløe
 • Hovne øyne
 • Snørr og rennende nese
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Hoste og irritasjon i luftveiene
 • Unormal tretthet
 • Astmaanfall utløst av duft hos de som har astma

(Kilde: Grethe Amdal, NAAF)

Les også:

Tegnene på at du har psoriasis

Sjekk om du dusjer for ofte

Ti tegn på at du ikke tåler gluten

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus