Lang ventetid for kort inngrep

SIKKER PREVENSJON: Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden, og et relativt ukomplisert inngrep for menn. Men ventetiden på offentlige sykehus er lang. © Foto: Colourbox
SIKKER PREVENSJON: Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden, og et relativt ukomplisert inngrep for menn. Men ventetiden på offentlige sykehus er lang. © Foto: Colourbox

Menn må vente opptil to år på å få sterilisert seg. Men har du råd til det kan det skje allerede samme uken du bestiller time.

Er du fornøyd med antall barn du har fått, og fruen er lei av å måtte ta ansvaret for prevensjonen? Da kan mannlig sterilisering være en løsning.

Men ikke forvent at det gjøres i en fei om du skal utføre inngrepet ved et offentlig sykehus. I følge frittsykehusvalg.no må man i verste fall vente i 104 uker, altså to år, på å få det gjort. Narvik sykehus og Førde Sentralsjukehus deler denne lite ærerike rekorden. Den korteste ventetiden finner du hos Nordlandssykehuset HF, avdeling Lofoten - der venter man kun i 12 uker.

Ønsker du å få ordentlig fortgang i sakene, bør du vurdere å ta saken i egne hender - eller rettere sagt i det private helsevesenets hender. Her går det unna i svingene, om du bare kan betale for deg. Prisforskjellen er stor.

Mange menn er bekymret for at sterilisering kan føre til potensproblemer. Men bekymringen er grunnløs - faktisk kan sterilisering gi deg et bedre sexliv, viser en undersøkelse.

Gjort på en halvtime

- Hos Volvat utfører vi sterilisering av menn kontinuerlig, og det er kort ventetid hos våre avdelinger i Oslo, Bergen, Fredrikstad og Hamar. Det er urologer som utfører inngrepene, og det hele er gjort i løpet av en halvtime, sier avdelingsleder ved kirurgisk avdeling i Volvat Oslo, Anne Mari Skaug.

Ifølge Skaug lot 450 menn seg sterilisere hos Volvat Majorstuen Oslo i 2013. Hun anslår at det totalt er mellom 3000 og 4000 menn som årlig steriliserer seg i Norge. Inngrepet koster 5600 kroner hos Volvat Oslo.

For kvinner er sterilisering et langt mer komplisert inngrep enn for menn. Derfor anbefaler ekspertene at det er mannen som steriliserer seg i stedet for kvinnen.

Ventetid på fire uker

Også Teres Medical Group tilbyr sterilisering ved sine klinikker i Trondheim og Stavanger.

- Ventetiden hos våre klinikker som tilbyr dette er på maksimum fire uker, sier leder for Teres Medical Norge, Erik Grefberg.

Begge klinikkene har en pris på 5500 kroner for inngrepet.

Ikke er helt ferdig med barn, men likevel vil vente litt? Her er de beste prevensjonsmetodene etter fødsel.

Ingen sikre tall

Tall fra Helsedirektoratet viser at det var 1530 menn som steriliserte seg ved et offentlig sykehus eller hos en avtalespesialist i 2012. Helsedirektoratet har ingen tall på hvor mange som får utført inngrepet ved private klinikker.

Årsaken til at såpass mange menn fortsatt velger å gjøre dette ved et offentlig sykehus til tross for ventetid kan være prisforskjellen. Mens man i det offentlige betaler 1268 kroner i egenandel, må man betale mellom opptil 5600 kroner hos private klinikker.

Velger du en privat klinikk, er det lurt å undersøke i forkant hva du betaler for. Inkluderer prisen en undersøkelse i etterkant av inngrepet for å forsikre seg om at inngrepet av vellykket?

Sædceller kan overleve i to - tre måneder, og det finnes en liten mulighet for at endene på de kuttede sædlederne kan vokse sammen igjen. Derfor bør det uføres en sædkontroll cirka tre måneder etter inngrepet.

Les også:

Ny trend: Fotoshoot på fødestua

Dette kan påvirke p-pillen

Den perfekte alderen å få barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus