Energidrikker er farlig for barn

Én boks og barnet nærmer seg overdose

LIVSTRUENDE ENERGI: En 14-åring ble i februar innlagt på Lillehammer sykehus med livstruende svikt i flere organer. Legene mente årsaken var overdose koffein, etter at gutten hadde drukket fire liter energidrikke i løpet av en natt. © Foto: Thinkstock
LIVSTRUENDE ENERGI: En 14-åring ble i februar innlagt på Lillehammer sykehus med livstruende svikt i flere organer. Legene mente årsaken var overdose koffein, etter at gutten hadde drukket fire liter energidrikke i løpet av en natt. © Foto: Thinkstock

Salget av energidrikker er tredoblet på fire år, og det er barn og ungdom som drikker aller mest.

- Foreldre må ta ansvar
I påsken samles om lag 5000 ungdommer til dataspillarrangementet The Gathering i Vikingskipet på Hamar. Arrangementet varer fra onsdag morgen til søndag kveld, og har ingen nedre aldersgrense. De yngste deltakerne i fjor var 12 år gamle.


Presse- og informasjonssjef Simon Eriksen Valvik legger ikke skjul på at mange av ungdommene bruker energidrikker for å holde seg våkne under lange spilleøkter, og bekrefter at deltakere tidligere også har fått utdelt gratis energidrikke.

- For to år siden var Petter Northug innom The Gathering sammen med sin hovedsponsor Red Bull. Da ble det delt ut gratis Red Bull til deltakerne, men det kommer vi ikke til å gjøre igjen. Men det blir trolig salg av energidrikke fra stand også i år, sier Eriksen Valvik.

Arrangementet har ingen aldersgrense for kjøp av energidrikke, men Eriksen Valvik sier de har vært i dialog med produsentene om at de ikke skal selge til de yngste deltakerne. Samtidig mener han foreldrene også har ansvar for at barna modererer inntaket av energidrikke mens de er på arrangementet.

- Hvis du som forelder hjelper ungdommene å bære inn flere brett med energidrikke ved ankomst, bør det kanskje ringe noen bjeller, sier han.

The Gathering har ansatt tre deltakerombud som har som oppgave å passe på at deltakerne til enhver tid har det bra. De skal holde et spesielt godt øye med de yngste, forteller Eriksen Valvik.

- Vi skal være et trygt og godt arrangement for ungdom. Vi tar vårt ansvar for at deltakerne skal ha det bra, men foreldre må også være bevisst på sitt ansvar, sier han

- Det er ingen tvil om at salget av energidrikker øker, spesielt blant ungdom, sier Petter Nome, direktør i Bryggeriforeningen.

Battery, Burn, Monster, Red Bull og Urge Intense - drikkene har navn som skal gi assosiasjoner til energi, action, spenning og kraft. De består i stor grad av sukker og koffein, smaker som og ser ut som brus, og markedsføres som et heftigere alternativ til cola.

I Norge drakk vi i fjor 13,3 millioner liter energidrikker. Det er 3 millioner liter mer enn året før. Tall NRK har fått fra analysebyrået Nielsen, viser at forbruket av energidrikker har tredoblet seg på fire år. Fra å ha en omsetning på 300 millioner kroner i 2009, endte salget i fjor på 889 millioner kroner. Burn, Red Bull og Battery står for 70 prosent av salget i det stadig voksende markedet, skriver NRK.

Rask puls, hodepine og angst

En undersøkelse utført i 2012 av den europeiske mattrygghetsmyndigheten EFSA i 16 EU-land, deriblant Sverige, viser at forbruket hos barn er betydelig.

18 prosent av barn under 10 år svarer at de har drukket energidrikker. 16 prosent av disse har et kronisk høyt forbruk, og drikker energidrikker 4-5 ganger i uken.

- Medisinsk sett vet vi lite om langtidseffekten av at barn og unge får i seg mye koffein. Vi vet at for høyt inntak av koffein kan gi akutte symptomer som rask puls, hodepine, angst, hjertebank og irritabilitet, men vi vet lite om langtidseffekten av at vi senker aldersgrensen for når man blir avhengig av koffein, sier Per Helge Måseide, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Ahus.

Koffein går over i morsmelk. Vær derfor forsiktig med koffein når du ammer, råder Ammehjelpen.

- Bransjen setter salg foran helse

Overlegen mener noe av problemet med energidrikkene er at markedsføringen i stor grad retter seg mot barn og unge. Særlig er han kritisk til at produsentene bruker idrettshelter og forbilder som Petter Northug og Aksel Lund Svindal for å promotere energidrikkene.

- Det skaper en kobling mellom energidrikker og idrett som ikke er heldig, sier han.

Men det største problemet er dårlig informasjon om hvor mye som er for mye, mener han.

- Merkingen av energidrikker er veldig kryptisk, og det er vanskelig å forstå hvor mye koffein du får i deg i forhold til den anbefalte grensen. Spesielt hvis du også inntar andre koffeinkilder, sier han.

At enkelte av produsentene skriver på boksene at drikken ikke anbefales til barn holder ikke, mener han. For hvor mange 13-åringer definerer seg selv som barn?

- Mitt inntrykk er at bransjen setter hensyn til salg og inntjening høyere enn hensynet til barn og unges helse.

- Den driver også med utstrakt dobbeltkommunikasjon. Bryggeriforeningen anbefaler 15 år som nedre aldersgrense, en produsent sier 16 år, mens en annen produsent arrangerer samlinger for 14-åringer. På boksene står det lite eller ingenting. Om ikke bransjen rydder opp bør myndighetene og politikerne komme på banen, sier Måseide.

Han mener foreldre helt klart bør si nei til å gi barna energidrikker.

- Barn og unges hjerner er mindre utviklede enn voksnes. For dem er koffeinholdige produkter totalt unyttige og dessuten potensielt farlige, sier han.

Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome mener kritikken til Måseide ikke treffer.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi driver med dobbeltkommunikasjon. Vi har hele tiden sagt at energidrikker ikke er beregnet på barn. Vårt budskap er veldig tydelig: Barn bør ikke drikke dette og det må voksne passe på. Vi er villige til å diskutere hvordan man kan begrense skadelig bruk av produkter, men enkeltmennesket må selv ta ansvar for sin egen kropp og helse, sier Nome.

Var forbudt for 5 år siden

Koffein er avhengighetsskapende, og kan gi abstinenssymptomer som hodepine og hjertebank. Svært mange voksne nordmenn er mildt avhengige av koffein, først og fremst grunnet kaffedrikking. Men mens kaffe er en drikk barn og unge jevnt over unngår, blir energidrikkene stadig mer populære, også blant barn under 10 år, viser EFSA-undersøkelsen.

Fram til 2009 var energidrikker forbudt å selge i Norge, fordi det høye koffeininnholdet gjorde at de ble definert som legemiddel. Tilpasninger til EU gjorde at salget ble fristilt, og dermed steg inntaket i været.

- Effekten av koffeininntak handler om mengde i forhold til kroppsvekt. Den anbefalte grensen i løpet av et døgn er 2,5 mg per kilo.

- En tiåring som veier 30 kilo vil nærme seg grensen ved å drikke en boks Red Bull. Hvis barnet i tillegg drikker et glass brus og spiser sjokolade, som også inneholder koffein, vil man raskt havne over maksgrensen, påpeker Måseide.

Det finnes mange gode alternativer til koffeinholdig brus og energidrikker. Her er leskedrikkene du godt kan kjøpe til barna

Livstruende syk etter koffeinoverdose

I februar ble en 14 år gammel gutt innlagt på Lillehammer sykehus med livstruende svikt i flere organer etter at han kollapset på en dataspillsamling. Gutten hadde drukket fire liter energidrikk i løpet av en natt.

Både hjerte, lunge, lever og nyrer var påvirket, og legene fant ingen annen årsak til den livstruende tilstanden enn det høye inntaket av energidrikk. 14-åringen var innlagt på sykehus i 13 dager.

- Koffein kan dempe sult og kanskje til dels tørst samtidig som barnet blir giret og kan tape mye væske gjennom svette, uttalte Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, til Dagens Medisin i forbindelse med 14-åringens sykehusinnleggelse.

Han poengterte også at hendelsen med 14-åringen ikke er et enkeltstående tilfelle.

– Det har vært rapportert alvorlige tilfeller av både nyresvikt og hjerterytmeforstyrrelser hos barn og unge som har drukket energidrikker samtidig som de har fått i seg for lite drikke totalt sett, uttalte Madsen til Dagens Medisin.

NESTEN LIKE MYE KOFFEIN SOM I KAFFE: Ville du gitt barnet ditt espressokaffe? Trolig ikke. Men 18 prosent av barn under 10 år har drukket energidrikker, viser en europeisk undersøkelse.

NESTEN LIKE MYE KOFFEIN SOM I KAFFE: Ville du gitt barnet ditt espressokaffe? Trolig ikke. Men 18 prosent av barn under 10 år har drukket energidrikker, viser en europeisk undersøkelse. © Foto: Colorubox

Anbefales ikke til barn

Flere har tatt til orde for en aldersgrense for kjøp av energidrikker, diskusjonen har også vært oppe i spørretimen på Stortinget. Petter Nome i Bryggeriforeningen er usikker på om en aldersgrense vil ha noen effekt.

- Faren med aldersgrense er at det gjøres enda mer attraktivt og spennende.

- I tilfellet Red Bull har de i sin markedsføring aktivt spilt på at dette er en litt kontroversiell og "farlig" drikk. Det har de tjent milliarder på. Vi har mer tro på aktivt opplysningsarbeid og våkne foreldre. Samtidig er vi som industri veldig klare på at dette ikke er drikker beregnet for barn og at de må drikkes med varsomhet, sier han.

- Hvordan stiller Bryggeriforeningen seg til den siste tidens rapporter om at barn er blitt alvorlig syke av å drikke energidrikker?

- For det første er vi glad det har gått bra med gutten på Lillehammer. Dernest er det ingen ting som tilsier at moderat forbruk av energidrikker er farlig. De inneholder noe mer sukker enn vanlig brus og cirka halvparten så mye koffein som kaffe. Vi omgir oss med en rekke ting som kan være gode og nyttige, men også svært farlige ved misbruk, som fyrstikker, kjøkkenkniver og biler. Produsentene har selvsagt et ansvar for ikke å oppfordre til misbruk, men vi kan ikke holdes ansvarlig for hva den enkelte forbruker finner på. Tenk på tiåringen som to ganger på rappen la ut på kjøretur med pappas bil. Er det noen som stiller Toyota til ansvar for det? sier Nome.

På spørsmål om hvem de typiske energidrikkerne er, svarer informasjonssjef Nicolay Bruusgård i Ringnes at det er eldre tenåringer og unge voksne.

- Vi anbefaler ikke energidrikker for barn under 15 år. De har mer enn nok energi som det er og trenger ikke ekstra påfyll, sier Bruusgård.

Cola og sjokolade inneholder også koffein, i tillegg til mye sukker. Se hvor mye godteri barnet ditt kan spise.

Les også:


Sukkersjokk i barnebursdag

Dropp vann - syke barn bør drikke cola

Derfor bør ikke små barn drikke lettbrus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus