Derfor bør du dra til Syden nå

SOL: Dersom du trenger en unnskyldning for å hoppe på en tur til Syden, får du den av oss. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com.
SOL: Dersom du trenger en unnskyldning for å hoppe på en tur til Syden, får du den av oss. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et opphold i sol og varme kan være en god investering for helsa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske vinteren kan være lang og kald, og det er ikke få nordmenn som tar seg en tur sørover når vinteren er på sitt kaldeste i Norge.

På spøk kalles de klimaflyktninger, alle de nordmennene som hvert år bosetter seg i varmere strøk hele, eller deler av, vinteren.

Og en tur til Syden kan være bra for både vår fysiske og mentale helse.

Bra for helsa

At et lengre opphold i Syden er bra for helsa, er ikke allmennlege Kjell Vaage i tvil om. Vaage, som også svarer på spørsmål på Doktor Online, bor selv på Gran Canaria store deler av vinteren.

Her jobber han ved det norske legekontoret på øya, som ligger i Arguineguin.

- Alle pasientene jeg møter gir utrykk for hvor bra de har det. Folk legger om livsstilen her nede. De går lange turer i fjellet, og spiser sunnere mat. De som bor her fast om vinteren lever et helt annet liv enn de ville gjort hjemme. Alt er enklere i varmen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her får du Syden i Tyskland midtvinters

En rekke lidelser bedre i sola

Ifølge Vaage blir en rekke lidelser bedre i sol og varme.

- Anginapasienten beveger seg lettere uten angst for at kulden utløser anfall. Pasienter med benskjørhet kjenner trygghet uten fare for å falle på glatte veier, og folk med psoriasis og revmatiske sykdommer opplever en klar bedring i sol og sjø. De fleste kjenner seg mindre stive i leddene og fungerer bedre i varme omgivelser, sier legen.

- Når det gjelder lungesykdommer er spesielt de med KOLS utsatt i det kalde nord. Disse pasientene føler seg langt friskere og tryggere i Syden, på samme måte som barn og voksne med astma, kroniske bronkitter og andre kroniske lungesykdommer, forteller han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lettere å være aktiv

Vaage er også opptatt av at varmen gjør det lettere for folk å være i aktivitet.

- Det er så lett å være aktiv, og det er ingenting som gjør så mye for kroppen som fysisk aktivitet, understreker legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han trekker frem svømming som spesielt bra trening, også for de med helseutfordringer.

- Det er lite belastende for kroppen, og du får brukt hele muskulaturen. Svømming er fantastisk trening for eldre, sier han.

Husk at legen ikke kjenner deg

Allmennlege Vaage er opptatt av pasientsikkerhet, og mener det er mange ting folk må huske på om de skal ta med seg sykdommen sin utenlands.

- Mange er vant til at legen ordner opp i Norge, men i utlandet kommer de til en lege som ikke kjenner dem. Mange opplever feilbehandling og får medisiner de ikke tåler eller som har uheldige kryssvirkninger med andre medisiner de tar.

Hans tips til eldre og kronisk syke som vil reise utenlands, er å ha med informasjon om medisinene de bruker, og sykehistorien sin.

- Nummeret til fastlegen og pårørende er også nyttig. En god reiseforsikring som dekker hele oppholdet, er helt nødvendig, både for friske og syke, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han og Helfo.no har følgende tips på reisen:

  • Reis aldri utenlands uten reiseforsikring – det gjelder både friske og syke.
  • Sjekk hvor mange reisedager forsikringen gjelder, eller om du må ha en tilleggsforsikring for å være borte lenge.
  • Dersom du har en kronisk sykdom, er det bare en forverring av sykdommen som dekkes av forsikringen. Vanlig oppfølging må du gjøre hjemme.
  • Med Europeisk Helsetrygdekort, dokumenterer du at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere i EU/EØS-land. Kortet bestilles via Helfo.no, men det dekker for eksempel ikke hjemtransport, så reiseforsikring må tegnes i tillegg.
  • Ha med deg kontaktinformasjon til fastlege og pårørende.
  • Ha med sykehistorien din, og eventuelle medisiner du bruker. Få gjerne informasjonen oversatt til engelsk.
  • Husk at informasjon er den beste medisin. Legen du møter i utlandet kjenner deg ikke, og vet bare det du forteller dem.

De fleste gladere i sol

- Sollys har mange viktige kvaliteter, og det er vanlig å mangle vitamin D i Norge. Varmen holder også blodtrykket nede, sier legen.

Vaage mener at også den mentale helsen blir bedre av sol, fysisk aktivitet og et blomstrende sosialt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De fleste mennesker kjenner en positiv psykologisk effekt av sol og varme, bekrefter psykologspesialist Anne Selvik.

- Vi blir gladere når det er varmt og lyst, og de fleste nyter varmen, at man slipper å kle på seg lag på lag med klær, og at det er lettere å bevege seg ute enn når det er surt og kaldt.

Hun sier også at mange gode minner forbindes med sol og varme; treff med venner på utekafè og generell økt sosial kontakt.

- Dessuten gjør selve sollyset også at naturen og dens farger oppleves sterkere, sier Selvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høst- og vinterdepresjoner

Flere nordmenn er plaget av såkalt høst- og vinterdepresjon, som oppstår av mangel på lys.

Mens en av ti rammes av vinterdepresjon, er det dobbelt så mange som rammes av mørketidsplager. Men ekspertene strides om depresjonen som spesielt opptrer i vintermånedene er fakta eller bare en myte.

Ifølge Selvik, er de forskningsbaserte resultatene for diagnosen «vinterdepresjon» sprikende.

- Likevel er det mange mennesker som opplever at de blir mørkere til sinns om vinteren. Hvis selve sollyset ikke er årsaksforklaringen her, noe som er usikkert, kan det likevel være reelle psykologiske grunner til at vi blir mer deprimerte om vinteren, sier Selvik.

Holdningene dine styrer sinnet

Hun mener holdning, opplevelse og forventninger blir viktige mekanismer for å forklare hvorfor noen, og ikke andre, blir mer nedstemte om vinteren.

- Hvis holdningen, opplevelsen og forventningen til vinteren er pessimistisk, påvirker det sinnet, forklarer psykologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvik understreker at noen også foretrekker høst og vinter.

- Det kan være av fysiske grunner, som at varme er plagsomt for enkelte. Men det kan og være fordi de ulike årstidene gir mulighet for andre typer aktiviteter som jakt og vintersport. Men veldig mange blir gladere av lysere tider, varme og sol, sier hun.

Les også:

Dette får psykopaten til å miste grepet

Slik eldes brystene dine

Velg denne legen om du har pinlige spørsmål