Mathias fikk allergisk sjokk som baby

EKSEM: Mathias som baby. Han har krystallfiolett i ansiktet, som skal forhindre at det setter seg betennelse i eksemutslettet. © Foto: medhjertetpaarettsted.blogg.no
EKSEM: Mathias som baby. Han har krystallfiolett i ansiktet, som skal forhindre at det setter seg betennelse i eksemutslettet. © Foto: medhjertetpaarettsted.blogg.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble apatisk og fikk kraftig elveblest over hele kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dyrehårallergi
  • Hest og katt er de dyrene som har de ”sinteste” allergenene. Hesten er stor og avgir større mengder allergener enn små dyr. Katter har stor bevegelsesradius og vil spre allergener overalt hvor de ferdes. Hunder lever tettest på mennesker og gir derfor den vanligste formen for dyreallergi.
  • Det er ikke bare hårene i pelsen, men også allergener (proteiner) i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin man reagerer på. Dette er små luftbårne partikler som blander seg med annet støv i luften.
  • Vanlige reaksjoner er tett, rennende nese, kløende og rennende øyne og astma. Noen kan også få eksem og elveblest. Eksponering for katteallergen har vist seg å være en særlig risiko for akutt astma.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Mens noen barn klør litt av katte - og hundehår, er andre hyperallergiske mot pelsdyr.

Det vil si at det er fare for liv og helse om de kommer i kontakt med dyrehår.

Dette skaper naturlig nok utrygghet og utfordringer i hverdagen, både for store og små.

Fikk allergisk sjokk

Mathias (3) fikk påvist allergi da han var fire måneder. Først mot egg, så nøtter og soya. Deretter mot hund og katt. Kommer han i kontakt med dyr får han elveblest og intens kløe. Familien er blitt frarådet å skaffe noen dyr, da det er mulighet for at det vil komme flere allergier etterhvert.

- Han har ikke vært i kontakt med hund siden han var seks måneder, men da ble han helt apatisk og hovnet opp i øyepartiet. Han fikk kraftig elveblest over hele kroppen. Legen fortalte at Mathias mest sannsynlig fikk et allergisk sjokk, forteller mamma Cathrine Finnebraaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Går med adrenalinsprøyte

Om sønnen kommer i kontakt med dyr og reagerer allergisk, skal adrenalinsprøyte (Epipen) settes akutt.

Deretter skal ambulanse kontaktes.

Denne sprøyten er alltid med i morens veske, i tillegg til vanlig allergi- og astmamedisin. Mathias har også atopisk eksem og følges opp på barneavdelingen ved Drammen sykehus.

dyrehårallergi, matallergi, barnemat, astma, eksem

EKSEM: Mathias med kraftig eksemoppbluss i ansiktet. © Foto: medhjertetpaarettsted.blogg.no

Allergibarnehage

Frem til nå har Mathias gått i vanlig barnehage, men snart får han plass i en nybygget barnehage hvor en av avdelingene er tilpasset allergibarn. Moren har kjempet hardt for dette. I denne barnehagen har nemlig ingen lov til å ha husdyr hjemme - noe som betyr alt for Mathias og andre allergikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mathias kan reagere når andre har dyrehår på klærne sine.

Han kan ikke kjøre buss da det kan være hundehår i setet. Skogsturer må også familien holde seg unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange hunder har fleksibånd, noe som gjør at de kan gå bort å hilse på folk. Kommer det hunder bort, har Mathias ingen steder å gjøre av seg. Vi pleier å løfte han opp i lufta, forteller moren.

Miljøhemming

Er man så allergisk som dette, kalles det miljøhemming - og det er sidestilt med en funksjonshemming.

Foreldrene er bekymret for hvordan det blir for sønnen å begynne på skolen. De har allerede nå tatt kontakt med skolen for å planlegge tilrettelegging.

- Jeg lyver hvis jeg sier at jeg tror skolestart kommer til å bli lett. Jeg må innrømme at jeg gruer meg. Det er mange hensyn som må tas. Mathias må være trygg, samtidig som han må få leve livet sitt så normalt som mulig. Det er fryktelig vanskelig som for meg som mor. Jeg ønsker å beskytte barnet mitt, samtidig vil jeg ikke at han skal være redd for å leve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldrene ønsker at Mathias skal få et så normalt liv som mulig.

- Han skal ikke leve et liv på sidelinja. Samtidig tenker jeg jo på fremtidige klasseturer der alle barna sitter på med bussen, mens Mathias må kjører bil sammen med læreren, sier mamma Cathrine.

Rennende nese og kløe

Helene Lindvik er lege på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus. Hun følger opp barn med allergi, astma og eksem og for tiden holder hun på med en doktorgrad om diagnostisering av peanøttallergi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barna hun møter har både mild og alvorlig allergi.

- Det er viktig å utrede barna for å finne ut hva de er allergiske mot, og om mulig også vurdere hvorvidt de har alvorlig allergi, slik at barn og foreldre kan få den nødvendige opplæringen.

Vanlige symptomer ved allergi mot hund og katt er kløe i øyne og nese, røde øyne, tåreflod, samt tett og rennende nese. Forverring av eksem og astma forekommer også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helene Lindvik forteller at hvilke allergier barnet har og alvorlighetsgraden av allergiene har stor betydning for hvordan allergiene påvirker barnet og barnets familie. Alvorlige allergier gir selvfølgelig mer bekymring enn om barnet har fått milde symptomer når de har vært eksponert for allergenet.

Omfattende allergier

Kristin Moursund fra Stjørdal er mor til tre barn.

Minstejenta Nadine (3 1/2) har "bare" atopisk eksem, mens storebrødrene Isaac (7) og Lucas (6) har omfattende allergier:

Isaac er allergisk mot hund og katt, egg, bjørk og gress. Tidligere hadde han melkeallergi, men det har han "vokst av seg".

Lucas er allergisk mot katt, hund, hest, kanin, støv, midd, bjørk (vedfyring), melk, egg og bjørk. Han reagerer om det knekkes egg i samme rom og om noen spiser egg eller ost og så tar på han. Kommer han borti melk eller egg, reagerer han med kløe, elveblest og hovne, rennende øyne. Han får også vondt i magen og diaré om han får i seg små mengder melk eller egg. Derfor er det er også en utfordring med vaffelsteking på basar og lignende arrangementer, samt fuktskader og muggsopp i skolebygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er hyperallergisk mot hund, noe som er en stor utfordring på skolen. Mange foreldre tar også med seg hunder ved henting og levering av barn, noe som er en utfordring, forteller mamma Kristin.

Utfordring på skolen

Er han sammen med mennesker som har dyrehår på klærne, reagerer han med elveblest og hovent ansikt. Han går fast på forebyggende antihistaminer i tilfelle han skulle treffe på en hund. Og om han får utbrudd må det mer medisiner til.

- Det er slitsomt å klø hele tiden. Og det er vanskelig når man blir så hemmet sosialt, sier mamma Kristin.

Storebror Isaac er også allergisk mot hund og katt, men dette er en mer vanlig type dyrehårallergi.

Familien følges opp ved barneavdelingen på sykehuset i Levanger. Da Lucas var 8 måneder ble han også innlagt på Voksentoppen. Der ble det tatt diverse tester og utprøvinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke alle som forstår alvorlighetsgraden av allergiene, det er vanskelig for folk å sette seg inn i - og det er vanskelig å kontrollere en hel skole i forhold til om hunder oppholder seg i skolegården.

- En daglig kamp

All mat må lages hjemme fra bunnen og skal de på besøk til noen og sørge for at vertskapet ikke har bakt på forhånd. Familien kan heller ikke være steder der det selges bakervarer og da blir idrettsarrangementer ofte et problem.

- Jeg passer på at han ikke skal bli ekskludert fra det som er gøy i livet og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, sier mamma Kristin til Foreldre.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ber folk tenke seg om før de slipper hunden løs mot folk. Du vet aldri om det er hyperallergiske mennesker i nærheten.

dyrehårallergi, matallergi, barnemat, astma, eksem

EKSEM: Lucas med eksemutbrudd. © Foto: privat

Konstant trusselsituasjon

Alvorlig dyreallergi kan skape redsel og utrygghet, både for store og små.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir som å leve i en konstant trusselsituasjon.

- Et viktig tema er hvordan familien kan oppleve tilstrekkelig grad av kontroll og forutsigbarhet, sier Kjell Magnus Antonsen er psykologspesialist ved seksjon for psykosomatikk og CL-barnepsykiatri på Rikshospitalet.

Han jobber til daglig med barn som har astma, allergi og eksem på avdelingen som tidligere het Voksentoppen, men som nå er en del av Barnemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Vi ønsker å beskytte oss selv og barna mot alvorlige ting, men samtidig vet vi at hva som helst kan skje når som helst. Slik er det for alle mennesker, men det er klart at med alvorlig allergi er det større sannsynlighet for at noe faktisk kan gå galt så nærværende.

For mange familier er det betryggende å ha en kriseplan. Det å kjenne til de første symptomene på en allergisk reaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men deretter kan du ikke leve i konstant angst og kriseberedskap. Det vil være en altfor stor belastning.

- Opplever du noe som kunne gått galt, er det også viktig å finne igjen roen og tryggheten. En kropp som er i kriseberedskap over lang tid, vil etter hvert utløse andre symptomer, forteller psykologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpenhet er viktig

Det er viktig å være ærlig og åpen om allergiene og om konsekvensene av å få i seg det man er allergisk mot. Åpen kommunikasjon gir barnet trygghet og tillit. For de minste barna betyr dette at informasjonen må være mest mulig konkret. For en 4-åring er det mer nærliggende å tenke på at noe gjør vondt enn at det er farlig. Det er selvsagt viktig å høre tilbake hva barnet eventuelt er redd for og trygge barnet på dette.

Psykologen har tro på de gode samtalene, men for det meste av tiden bør ikke allergien være et tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dere bør heller gå inn og ut av det. Ikke la det være et tema litt hele tiden, råder Kjell Magnus Antonsen.

- Som forelder går det an å si at du både ble redd og lei deg, men samtidig få fram at “jeg håndterer det”. Da tar du ansvar for egne følelser og reaksjoner.

Les mer:

Forkjølet eller allergisk?

Leo (4) og Ask (3) fikk nye liv da de la om kostholdet

Her er maten som hjelper mot eksem