For overvektig til å føde normalt?

BMI-EN VAR FOR HØY: Malene fikk beskjed om at hun kanskje ikke fikk føde på sykehuset på hjemstedet da bmi-en hennes var over gjennomsnittet. © FOTO: Malene Fossum
BMI-EN VAR FOR HØY: Malene fikk beskjed om at hun kanskje ikke fikk føde på sykehuset på hjemstedet da bmi-en hennes var over gjennomsnittet. © FOTO: Malene Fossum

BMI over 35 kan gi alvorlige komplikasjoner ved fødsel.

De fleste legger på seg en del når de går gravide. Det må til, man lager jo et barn der inne i magen.

Og at man ikke skal spise for to, er velkjent kunnskap. Men hva er egentlig en sunn vektoppgang?

Og hvor farlig er det egentlig å ha litt for mange kilo å dra på, når man i tillegg er gravid?

For bloggeren Malene Fossum kom det som et sjokk å få høre at hun veide så mye at hun kanskje ikke fikk lov til å føde på sykehuset i hjembyen.

Skremmende jordmortime

Fossum, som for øyeblikket er høygravid med sitt andre barn, forteller at jordmortimen i uke 30 ikke ble helt som forventet for henne.

- Jeg hadde vel egentlig sett for meg at denne timen skulle forløpe som de andre besøkene hos jordmor hadde gjort, forklarer Fossum til Foreldre.no.

- Med en hyggelig prat om meg, men med hovedfokus på den lille i magen, og fødselen som nå begynte å nærme seg med stormskritt.

Men slik gikk det ikke. Jordmor sa hun ble betraktet som overvektig etter BMI-en å dømme.

- Jeg fikk beskjed om at bmi-en min var for høy, og dersom den gikk over 35, kunne det være at jeg ikke fikk føde på det lokale sykehuset, men måtte overføres til et annet sykehus, da forhøyet BMI kunne ha mye å si for komplikasjoner under fødsel, minnes bloggeren.

Derfor kan høy bmi være et problem i svangerskapet.

FOR HØY BMI: For blogger og nesten to-barns mamma Malene var det skummelt å få høre at hun kanskje ikke ville kunne få føde i hjembyen på grunn av vekten. © FOTO: Malene Fossum

- Magemålene var helt perfekte, og hun mente det absolutt ikke var noen stor baby inni der. I tillegg viste prøver at det ikke var snakk om noen svangerskapsforgiftning.

Men det gikk likevel svært inn på den unge jenta å få høre at hun var såpass overvektig at det kanskje ville få konsekvenser for fødselen.

- Jeg gikk fra timen med en utrolig dårlig selvfølelse, skriver Fossum på bloggen sin.

- Selv om jeg aldri har følt meg feit tidligere, så gjorde jeg det da.

Spiser lite og sunt

Bloggeren forklarer at hun spiser normalt sunt, og egentlig mindre mat per måltid nå som hun er gravid enn ellers.

- At jeg lever usunt stemmer ikke.

- Jeg er kanskje ikke så aktiv som jeg var før på grunn av litt bekkenløsning, og nå i den siste tiden kynnere, men etter dette skal jeg prøve å bli flinkere.

Selv synes ikke bloggeren at hun har gått opp mye i vekt dette svangerskapet.

- Etter den siste prøven ble tatt, fikk jeg snakket litt med legen. Han veide meg, og jeg hadde gått opp litt over 1 kilo siden forrige kontroll en måned tidligere. I uke 30 hadde jeg da gått opp 10 kilo.

Ble engstelig

Fossum synes det verste var beskjeden om at hun kanskje ikke fikk føde i hjembyen.

- Jeg fikk nesten litt angst ved tanken på å skulle måtte føde noen andre steder enn her, skriver bloggeren i innlegget sitt.

- Jeg ønsker ikke å måtte reise så langt fra familie og venner.

Om det store fokuset på vekt under svangerskapet, forklarer Fossum:

- Jeg synes selv jeg spiser et helt normal sunt kosthold. Jeg drikker mye vann. Jeg spiser frukt. Hva mer kan man gjøre?

Jeg bærer på et barn. Da blir man tyngre, får vann i kroppen og blir oppblåst.

Hvorfor kan man ikke heller sette fokus på babyen, istedenfor vekten når alt annet rundt ser bra ut?

Hva er overvekt?

Katrine Lysne, privatpraktiserende jordmor i Asker, synes slett ikke det er så rart at mange blir forvirret over dette med BMI og overvekt. Men hun mener likevel det er viktig å ha fokus på vekt under et svangerskap.

- Det er et viktig og stort tema, og noe som svært mange gravide kvinner trenger informasjon om, sier Lysne til Foreldre.no.

- Det er klart at først og fremst er det viktig å ikke stigmatisere, men samtidig er det bra å sette fokus på livsstil og levevaner tidlig i et svangerskap. At den gravide forstår hva som egentlig er en sunn vektoppgang, og hva hun bør spise og ikke spise, er et nyttig verktøy.

Den erfarne jordmoren forklarer at det opereres med litt forskjellige definisjoner av overvekt fra lege til lege og sykehus til sykehus.

- Fødeavdelingen der jeg jobber, definerer «pregravid bmi», altså den bmi man hadde før man ble gravid, på over 30 som ett av kriteriene for å overføre kvinnen fra såkalt grønn gruppe til rød. Det vil si fra lavrisikofødende til en fødende det er verdt å overvåke tettere i fødsel, forklarer Lysne.

- Ved noen sykehus er grensen høyere.

Også Verdens Helseorganisasjon (WHO) og Helsedirektoratet operere med litt forskjellige marginer.

Lysne mener det kan være svært nyttig å komme til jordmor tidlig i svangerskapet og ha en samtale rundt levevaner, og hva som kan bidra til et godt svangerskap og en frisk baby.

- Jordmor har god tid, og er spesialist på svangerskap og fødsel, sier Lysne.

- Det er synd at ikke flere vet at de har rett på å velge jordmoroppfølging i svangerskapet. Det har faktisk vist seg at de som går til jordmor, har lettere fødsler enn de som bare har legeoppfølging i svangerskapet.

Hvert svangerskap er individuelt

Jordmoren er klar på at det kan føre til komplikasjoner å være svært overvektig når man er gravid og skal føde.

- Fedme isolert sett assosieres med blant annet økt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, diabetes, økt fostervekt og fødselskomplikasjoner, forklarer Lysne.

- Så ja, sett på den måten kan det være et problem å være overvektig. Men med god informasjon og fokus på hva kvinnen selv kan gjøre, er sjansene svært god for at svangerskap og fødsel skal forløpe normalt. Og dette oppnår vi ikke ved å fordømme eller stigmatisere overvektige.

Lysne mener noe av det viktigste en jordmor kan gjøre, er å huske på å se hver kvinne og hvert svangerskap individuelt.

- Dette kan man bli flinkere til på alle områder i fødselsomsorgen, forklarer jordmoren.

- Vi kan ikke se oss blinde på enkeltfaktorer hos en kvinne, og vi må passe veldig på så ikke fødselshjelpernes holdninger påvirker hvilke muligheter vi tilbyr kvinnen.

Lysne råder gravide til å drive med lystbetont fysisk aktivitet og ha et sunt kosthold.

- Du trenger ikke løpe på helsestudio, du kan stable ved og gå tur, råder jordmoren.

- Tallet på vekten er ikke alt. Personlig tenker jeg at en frisk og aktiv litt overvektig kvinne kan ha bedre sjanser på en god fødselsopplevelse enn en normalvektig som lever veldig inaktivt og usunt.

Så mye har BMI og si når det gjelder svangerskap og fødsel.

IKKE SPIS FOR TO: Det er absolutt en fordel å holde seg normalvektig både før og under svangerskapet. © FOTO: Colourbox

Vær normalvektig når du blir gravid

Professor Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet i Oslo råder kvinner til å prøve å sørge for å ha en sunn og normal vekt før de blir gravide.

- Det fødes for mange barn som veier over 4500 gram ved fødselen i Norge i dag, forklarer Henriksen til Foreldre.no.

- Så store barn må oftere forløses ved keisersnitt. Mange av disse barna er født av mødre som er overvektige.

Professoren tror en stillesittende livsstil og dårlige matvalg er problemet for mange.

- Det har lenge vært fokus på viktigheten av sunt kosthold og fysisk aktivitet under svangerskapet, forklarer Henriksen.

- Men nå må vi i mye større grad også rette fokus på hvordan kvinner lever før de blir gravide. Å være normalvektig er selvsagt det optimale, ikke for tynne og ikke for tykke.

Den viktigste årsak til store barn er overvekt og diabetes hos mor.

- Det vil med andre ord si at mange keisersnitt kunne vært unngått dersom det hadde vært mindre overvekt og fedme hos unge kvinner, forklarer Henriksen.

- Keisersnitt er en operasjon, og innebærer derfor naturlig nok en risiko. Så å tenke at det er en enkel løsning, er helt feil. I tillegg øker risikoen ved kirurgiske inngrep i takt med pasientens kroppsvekt, så det er slett ikke ønskelig at overvektige må gjennomføre keisersnitt.

Spis sunt og vær aktiv

Professoren mener det er viktig å sette fokus på å ha en sunn livsstil før man planlegger å bli med barn.

- Å være i god fysisk form gjør at kvinnen kommer seg lettere gjennom graviditeten, orker mer og har mindre plager under svangerskapet, forklarer Henriksen.

- Mye tyder også på at fødselen også forløper lettere.

Men han understreker at det er aldri for sent å endre livsstil - selv midt i graviditeten.

- Ha et bevisst forhold til det du spiser og pass på at det er sunt, både for deg og barnet i magen, forklarer Henriksen.

- Og hold deg i aktivitet.

Betydelig større risiko

I Bergen holder privatpraktiserende jordmor Kjersti Irgens også en knapp på en sunn vektoppgang.

- Det er faktisk forbundet med komplikasjoner det å gå opp for lite i vekt også, forklarer Irgens til Foreldre.no.

- Ingen er for tjukke til å føde, men jo, det er knyttet betydelig større risiko til dem som er overvektige og med barn.

Irgens forklarer:

- Med en bmi over 27 har den gravide forhøyet risiko for svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning, og med en bmi over 35 er risiko for komplikasjoner igjen kraftig forhøyet, og en antar at risiko for keisersnitt er mer enn doblet. Risikoen for diabetes og høyt blodtrykk er også forhøyet.

Skulle bmi være på over 40 må fødekvinnen følges tett.

- Da økes risiko for komplikasjoner og vanskelig fødsel ytterligere, forklarer den erfarne jordmoren.

- Den gravide vil også da trenge flere kontroller hos spesialist for å følge vekten til barnet i magen.

Derfor er det farlig å være overvektig og skulle føde.

SPIS SUNT BÅDE FØR OG UNDER ET SVANGERSKAP: Ekspertene råder deg til å være normalvektig før du blir gravid. © FOTO: Missionforhealth.com.au

- Forstår selv at de er overvektige

Jordmoren er brennende opptatt av viktigheten av å ikke sette alle fødekvinner i en og samme bås.

- Den overvektige gravide bør absolutt ikke møtes med «du er for tjukk til å føde», råder Irgens.

- Jeg vet at jenter med bmi over 35 selv forstår at de er overvektige. Det er forskjell på å være «tykk» og «dum».

Irgens tror de aller fleste mødre vil sine barn vel, og mener at man med støtte og oppfølgning fra jordmor vil klare å komme seg gjennom svangerskapet uten å legge på seg mer enn det som er nødvendig, uansett hva utgangspunktet er.

- Det er nesten enda viktigere med en god jordmor som du stoler på i slike tilfeller, forklarer Irgens.

- Finn en som du liker, som kan holde deg i hånden og motivere deg gjennom svangerskapet.

(Kilder: Folkehelseinstituttet, Medisinsk Fødselsregister, WHO)

Les også:

12 tegn på at fødselen er i gang

Så mye gikk kjendisene opp i vekt da de ventet barn

Hva er for mye vekt under svangerskapet?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus