Meny

Kaloribombene i glasset

Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog i Synergi Helse og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole Campus Kristiania,minner om kaloribombene som er flytende. Foto: Privat
Det er ikke bare ribbe og sjokolade som er «farlig» i julen, for dem som vil holde vekten.

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og mange er allerede i gang med å kjøpe julegaver. Rundt høytider er det også mye god mat og drikke i vente.

– Alle vet at det er mange kalorier i ribbe, kaker og sjokolade. Men, mitt inntrykk er at mange ikke tenker på at det også er masse kalorier i glasset, sier Tine Sundfør (på bildet) som er klinisk ernæringsfysiolog i Synergi Helse og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole Campus Kristiania, til MSN.no.

Les også på MSN.no: Julegavetips til hele familien

Drikker mer i julen

Hun legger til at alkoholkonsumet tar seg opp i de aller fleste norske hjem ved høytidene. – Nå som julen setter inn er det mange som tar seg noen flere halvlitere eller glass med vin, sier ernæringsfysiologen til MSN.no. Hun påpeker at hvis du drikker åtte drinker en kveld, så må du nesten gå i syv timer for å forbrenne alle kaloriene dagen derpå.

Les også: Europas beste juleemarkeder

Gløgg er en versting

Også ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Ida Lobben Stie, kan bekrefte at alhohol har mange kalorier. Hun forteller at gløgg, øl og White Russion er noen av verstingene, men at akevitt og annet brennevin ikke har like mange kalorier. - Skal du tenke på vekten, så er nok tørr hvitvin noe av det beste du kan drikke, slår hun fast.

Les også: Oppskrift på å brygge eget øl

Her kan du sjekke hvor mange kalorier de forskjelige drinkene inneholder:

Hvitvin: Tørr hvitvin er drinken ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Ida Lobben Stie, anbefaler folk å drikke - Det er ca 100 kalorier i et glass hvitvin, så dette er drinken for deg som ønsker å holde vekten, sier hun til MSN.no.

Rødvin: Mmm, hva passer vel bedre enn et glass med rødvin når snøen daler ned og peisen knitrer i stuen. Den gode nyheten er at rødvin ikke inneholder for mange kalorier heller. Et glass med rødvin har ca 100 kalorier.

Champagne: Det smaker alltid godt med et glass champagne rundt høytider - særlig på nyttårsaften. Champagne er faktisk noe av det beste du kan drikke hvis du tenker på vekten. Et glass inneholder ca 100 kalorier.

Akevitt: I de aller fleste norske hjem drikker man akevitt til julemiddagen, og heldigvis er det ikke altfor usunt. En shot med akevitt (4 cl) inneholder ca 100 kalorier.

Cognac: Det er også veldig vanlig å drikke en cognac til desserten etter en stor julemiddag. En liten cognac ca (4 cl) inneholder 130 kalorier.

Mojito: Det er kanskje lett å tenkte seg til at Mojito ikke er den aller sunneste drinken med sin søte smak. En Mojito inneholder ca 200 kalorier.

Kaffe og baileys: Hva smaker vel bedre enn en kaffe og baileys? Men pass på!!!! Drinken innholder ca 130 kalorier.

Rom og Cola: Rom og Cola er for mange en favoritt når de skal en tur på byen, men har du egentlig tenkt på hvor mange kalorier drinken innholder? Når du drikker en Rom og Cola får du i deg ca 200 kalorier.

– Et godt tips er å bytte blandevannet med Cola-light. Da slipper du unna mange kalorier sier ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Ida Lobben Stie til MSN.no.

Gin Tonic: En kald Gin og Tonic smaker alltid nydelig før maten serveres, men det er ikke alltid det beste for figuren. Drinken innholder ca 200 kalorier.

Øl: En halvliter øl smaker alltid godt rundt juletider, men det er dessverre ikke så sunt. En halvliter innholder ca 220 kalorier. Problemet er ofte at man sjeldent bare tar EN halvliter..

Gløgg: Gløgg hører med i jula, men har du egentlig tenkt på hva du får i deg? En kopp gløgg med rødvin, mandler og rosiner inneholder hele 300 kalorier. Oi, kanskje verdt å vurdere hvor mange du skal drikke?

White Russian: Verstingen!!!! White Russian er så godt at man gjerne kan drikke flere på rad, men har du noen gang tenkt på at dette faktisk er en kaloribombe? En drink med White Russian innholder nemlig hele 425 kalorier, og topper listen over drinker med flest kalorier.

Her er Ida Lobbe Stie tips til å begrense kaloriinntaket:

  1. Be om blandevann uten sukker
  2. Unngå de søteste drinkene
  3. Begrens antall drinker
  4. Unngå fet nattmat

(Kilde: Ida Lobbe Stie har tatt utgangpunkt i den mengden det er vanlig å servere enheten)

Denne saken ble først publisert på msn.no

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus