– Folk tror at hår handler om manndom

HOS FRISØREN: – Disse gutta er ikke blant mine beste kunder, fortalte frisør Freddy Larsen da komikerne var innom salongen. (FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Komikerne Jonas Rønning og Fredrik Steen trosset kjerringrådene og gjorde kort prosess da håret begynte å falle av.

Hvorfor blir håret borte?

Mannlig håravfall, såkalt androgen alopesi, er den vanligste formen for hårtap. Hårtapet henger sammen med at hårsekkene påvirkes av mannlige kjønnshormoner, androgener.

Denne typen håravfall er ofte arvelig betinget.

De aller fleste menn mister noe hår, men det varierer veldig når prosessen starter. For rundt 5 prosent av den mannlige befolkningen starter hårtapet før de fyller 20 år, ifølge Norsk Helseinformatikk. Også kvinner kan ha denne formen for håravfall, men oftest i en mildere form og senere i livet enn hos menn.

Psykiske lidelser, infeksjonssykdommer og bruk av medikamenter kan også være blant årsakene til hårtap.


10 håra bud

* Du skal hedre din mor og fars gener.

* Du skal ikke ha andres hår enn ditt eget.

* Du skal holde hodet ditt hellig.

* Du skal ikke hente.

* Du skal ikke begjære din nestes manke.

* Klipp deg i tide.

* Det er ingen skam med lite hår.

* Lytt til erfarne skaller.

* Vær rustet mot uvær, ha med lue.

* Ikke grav deg ned – vis hvem du er.

(Kilde: «Skalla – til alle uten kam» (Juritzen forlag, 2013)

– En belgisk metode mot hårtap gikk ut på å hindre blodtilførselen til deler av hodet. Den ble brukt fram til 1987! Metoden hadde nok bivirkninger ... for eksempel at man ble dum, kanskje? smiler Fredrik Steen (44).

– Og et kjerringråd fra Irland sier at du kan fylle menneskeurin i en pose med geiteskinn. Når urinen fordamper, tar du det som ligger igjen i skinnet, og gnir det inn i skallen, sier Jonas Rønning (43) og spør seg:

– Hvordan kommer man på det? «Det må være urin og en geit!»

Les også: – Sunnere livsstil kan reversere aldringsprosessen

Grunge-sveis

Historien rommer et utall kurer mot og teorier rundt hårtap hos menn. Det er nok ikke som det har blitt hevdet, at hårtap henger sammen med ugudelighet, sex eller messingblåsing. Menns sterke ønske om å beholde en tett manke har gjort temaet til et slags kvakksalveriets mekka, mener komikerkollegaene Steen og Rønning. Selv har de for lengst godtatt sin hårløse skjebne.

Nylig ga de ut boka «Skalla – til alle uten kam», som sikkert kan være til både trøst og underholdning for den med måne, krans eller voksende viker.

For det var ingen drømmesituasjon å merke at toppen begynte å bli hårløs, medgir forfatterne. Rønning oppdaget en gryende måne som 19-åring, men dekket den til med en slags ustelt grunge-sveis noen år. Steen var 20 år da han innså hva som var i ferd med å skje.

– Jeg forsøkte med noe gugge som jeg masserte inn i hodebunnen. Man vil jo gjerne prøve! Men jo fortere du innser de harde fakta, dess mindre varig blir smerten, sier Steen.

Les også: Derfor er uvasket hår best

Hårete manndom?

Som noen-og-20-åringer tok både Rønning og Steen barbermaskinen fatt. Det var en lettelse, ifølge forfatterne selv. Siden har ingen av dem sett seg tilbake.

– Noen folk tror at hår handler om manndom. Men tror du det, er du på feil spor. Boka har en seriøs undertone om at du skal være den du er. Det er usexy å prøve å være en annen, sier Steen.

– Også kvinnfolk liker at man er den man er. Og det skulle jeg ønske at noen kunne fortalt meg da jeg var 19-20 år! kommer det fra Rønning.

Fremdeles er hårtap et tabubelagt tema, mener psykolog Magne Storvik, som er intervjuet i boka. Når håret ramler av, kan det utløse eksistensielle bekymringer, slik som at du blir gammel, og at livet skal ta slutt.

Slik sett er det kanskje ikke så rart at hårtapindustrien har vokst seg stor. Det blir stadig utviklet nye legemidler som skal hindre hårtap. Og noen mennesker tyr til hårtransplantasjon for å få bukt med et bart hode.

Les også: Så mye hår er det normalt å miste

Skallet trend

– På begynnelsen av 1990-tallet var det ikke så mange som fjernet alt håret, sier Steen og minnes hvordan han med skallet hode og svart skinnjakke skapte frykt blant fruene på Frogner.

Med 1980-tallets fluffy frisyrer på avstand, begynte det likevel å skje noe med hårlengdene utpå 1990-tallet. Nå er hårløse hoder et langt vanligere syn enn hentesveiser.

At hentesveisen er i ferd med å dø ut, bekreftes også av herrefrisør Freddy Larsen på Grønland. Larsen har bidratt med sine betraktninger i boka, og nå er komikerne innom for å avlevere et signert eksemplar. Men forteller frisøren sin oppriktige mening hvis det kommer en kunde med småtufs hentesveis?

– Bare hvis han spør om det. Det gjelder å være litt diplomatisk, men litt ærlig, sier Larsen med glimt i øyet.

Rønning og Steen har uansett konkludert med at et en blank isse har flere fordeler enn ulemper. Riktignok er det viktig å ha med seg lue på kalde dager, men frisørkostnadene blir lave, og du slipper å bruke tid på sveisen.

– Jeg kjenner heller ingen kvinner som er fornøyd med håret sitt. Alle vil ha det de ikke har. Du for eksempel, skulle sikkert gjerne hatt krøller! sier Steen.