Høyt hårfeste, viker og hårtap

Derfor mister menn håret

HÅRTAP: For de fleste menn begynner hårfestet å bli tynnere i 30-årene. Men mange opplever også å få en tynnere manke så tidlig som i tenårene. Foto: Thinkstock.com
HÅRTAP: For de fleste menn begynner hårfestet å bli tynnere i 30-årene. Men mange opplever også å få en tynnere manke så tidlig som i tenårene. Foto: Thinkstock.com

Vi har snakket med ekspertene for å finne ut av hva mannlig hårtap egentlig innebærer og hvilke behandlinger som kan fungere.

Det er en kjent sak at det er vanlig for menn å gradvis bli tynnere i håret med årene. For de aller fleste begynner hårfestet å bli høyere og håret tynnere i 30-årene.

Men for mange skjer det også mye før, og det er ikke uvanlig at hårfestet har begynt å krype oppover allerede i tenårene.

– Jeg er en 21 år gammel gutt som alltid har hatt høyt hårfeste, men de siste årene har jeg fått større og større viker. Det har nå kommet så langt at jeg nesten ikke har hår fra ørene og fremover, bortsett fra litt mot pannen på midten, skriver en bekymret gutt på klaraklok.no.

Derfor mister du håret

For å forstå hvorfor og hvem som mister mest hår, trenger vi å vite et par grunnleggende ting om hårtap, så vi tok en prat med hudlege og hårtransplantasjon-kirurg ved Hud og Hår-klinikken i Oslo, Sherif Elwakil.

– Såkalt Androgenic Alopecia er årsaken til 95 prosent av hårtapet blant menn. Testosteron omdannes til dihydrotestosterone (DHT) og binder seg med de androgyne reseptorene i hårsekkene, som deretter setter i gang en miniatyriseringprosess som resulterer i lettere og finere hår, forklarer Elwakil og fortsetter:

– Nærmere forklart fører dette til at falske impulser blir sendt ut slik at de tre fasene ved hårvekst (røyting, vekst og hvile) blir hemmet, og spesielt røytefasen varer lengre en normalt. I tillegg blir næring til hårsekkene hindret, slik at det blir umulig å produsere sunt hår.

Les også: Forskningsgjennombrudd: Kan kurere hårtap

OSLO HUDLEGESENTER: Lege Ernst-Jan Veer er utdannet og jobbet som overlege ved hudavdelingen på Haukland universitetssykehus. Han har undervist leger og medisinstudenter i hudfaget, og har deltatt som utforsker i en klinisk studie. Foto: Jarle Kavli JørgensenOSLO HUDLEGESENTER: Lege Ernst-Jan Veer er utdannet og jobbet som overlege ved hudavdelingen på Haukland universitetssykehus. Han har undervist leger og medisinstudenter i hudfaget, og har deltatt som utforsker i en klinisk studie. Foto: Jarle Kavli Jørgensen

Ikke garantert fra mor

De fleste har hørt noen si, eller blitt fortalt at: «Du arver hårfestet fra din mor, ikke din far» - som for mange menn har vært litt vanskelig å forstå. Det virker jo så naturlig at det burde komme fra samme kjønn, ergo far?

– Barn er et produkt av både far og mor, så verken mor eller far sitt hårfeste er nødvendigvis en fasit på hvordan barnets hårfeste vil utvikle seg. Men det kan absolutt brukes som en indikasjon, forklarer Ernst-Jan Veer, Lege ved Oslo Hudlegesenter.

Elwakil er enig i dette.

– Nylig ble det oppdaget at det androgyne reseptor-genet som man tidligere trodde kun fantes i x-kromosomet fra mor, faktisk er autosomal og dermed ikke bunnet til verken x- eller y-kromosomer. Dette innebærer at genet som fører til hårtap kan komme fra både far eller mor, eller begge.

Fortsetter å miste hår

Unge gutter som er ute etter et reddende svar på hvorvidt de høye vikene kommer til å forholde seg på samme sted en stund fremover, kan komme til å bli skuffet.

– Uten at man overvåker hyppigheten og hastigheten på en gutts hårtap, kan man ikke egentlig vite hvor raskt eller sakte hårfestet kommer til å krype oppover. Men etter min erfaring så kan en gutt som allerede i 18-års alderen har et høyt hårfeste, forvente at denne formen for male pattern baldness (sporadisk hårtap) fortsetter i jevn tak. Spesielt hvis flere menn i familien har opplevd det samme, forteller Veer.

Les også: Så mye hår er det normalt å miste

Men det er ikke noe i veien for å starte behandling tidlig heller.

Tidlig behandling hjelper mye for å minske hårtapet, og vi merker at flere og flere yngre pasienter kommer inn for hjelp. Dette er en god indikasjon om at behandlingsmulighetene som faktisk finnes, endelig når ut til de som lider i stillhet, legger Elwakil til.

Saken fortsetter under bildetØDELEGGER: Slik ser det ut når testosteron omdannes til dihydrotestosterone (DHT) og binder seg med de androgyne reseptorene i hårsekkene, som deretter setter i gang en miniatyriseringprosess som resulterer i lettere og finere hår. Foto: Sherif Elwakil ØDELEGGER: Slik ser det ut når testosteron omdannes til dihydrotestosterone (DHT) og binder seg med de androgyne reseptorene i hårsekkene, som deretter setter i gang en miniatyriseringprosess som resulterer i lettere og finere hår. Foto: Sherif Elwakil

Flere behandlingsmetoder

Selv om mange produsenter pusher på med alt fra multivitaminer til fancy sjampoer, har ingen av disse en påvist effekt som bremser ned hårtap eller regenererer hår.

Men det finnes stadig flere behandlinger på markedet, både kirurgiske og medisinske, som viser til gode resultater.

– For å unngå at hårfestet fortsetter å bli høyere, kan man bruke spesielle kremer som Recrea Forte (viktig å lese pakningsvedlegg da det er kjent at man, veldig forbigående, kan oppleve ØKT hårtap i oppstartsfasen), men det finnes også injeksjoner og tabletter som har dokumentert effekt mot hårtap. For å regenerere hår, har Finasterid og Minoxidil en høy suksessrate - dog dette er linimenter man må forvente å bruke daglig - resten av livet, hvis man ønsker å opprettholde effekten, forklarer Veer.

Les også: Syndene som gir tynt hår

Elwakil er også enig i at Minoxidil, også kjent som Regain eller Rogain i sprayform eller mousse og Finasteride er gode preparater - dog en veldig liten prosentandel pasienter kan få bivirkninger, som for eksempel svekket sexlyst.

Saken fortsetter under bildetNATURLIG: Hvis du bestemmer deg for å behandle hårtap, er det viktig at du er forstår hvordan resultatet blir og at å overdrive aldri blir naturlig. Man trenger ikke nødvendigvis få samme hårfeste og fylde som da man var 15, for å merke en stor forskjell. Foto: Sherif Elwakil. NATURLIG: Hvis du bestemmer deg for å behandle hårtap, er det viktig at du er forstår hvordan resultatet blir og at å overdrive aldri blir naturlig. Man trenger ikke nødvendigvis få samme hårfeste og fylde som da man var 15, for å merke en stor forskjell. Foto: Sherif Elwakil.

En ikke-kirurgisk behandling

Men den mest populære ikke-kirurgiske behandlingen hos Dr. Elwakil de siste to årene kalles Platelet Rich Plasma-behandling (PRP). Her blir blod tatt fra pasienten, og sentrifugert for å dele den rike plasmaen fra blodplatene og deretter sprøytet dette inn i hodebunnen.

Blodplatene som er fulle av vekstfaktorer, vekker hemmede hårsekker som ikke funger som de skal ved å styrke regenereringsprosessen, legger Elwakil til.

Denne behandlingen ansees også som veldig trygg og fri for bieffekter, da det er pasientens eget blod som brukes.

Les også: Derfor mister du håret

– Hårfestet slutter å krype oppover, gamle hårsekker får nytt liv og håret som alltid har vært der blir tykkere og fyldigere. Jeg kaller det «å gi håret brystmelk», legger hudlegen til som har base i både Oslo og London.

Transplantasjon

Hvis man ikke har noen hårsekker igjen, så kan man heller ikke vekke dem til live med medisiner. Så hvis man er i denne situasjonen og ønsker et lavere hårfeste, vil en hårtransplantasjon være eneste løsning.

En hårtransplantasjon består av å bruke friske hårsekker, fra bakhodet hvor det androgynegenet ikke oppholder seg, og flytte dem frem på hodeskallen slik at bakhodehåret kan fortsette å gro her.

Husk at hvis du fortsatt har litt hår igjen i front, så kan disse bli svekket og ødelagte etter hvert - men transplantasjonen i seg selv forårsaker ikke dette.

Les også: Tidlig hårtap kan bety prostatakreft

Vær forsiktig

En hver behandling mot hårtap, som faktisk fungerer, vil koste litt penger. Noen fordi medisinene må brukes hele livet, og andre fordi det er dyrt å operere.

– Hvor mye tid og penger en pasient bør kunne forvente å bruke, vil være vanskelig å anslå. Noen ønsker hårtransplantasjon, andre klarer seg med annen behandling. Antihormonelle tabletter (Finasterid) er ikke kostbare og prisen på Minoxidil varierer fra apotekkjede til apotekkjede. Men vi snakker ikke tusenvis av kroner altså, oppklarer Veer.

Men man burde også være bevisst på hvem man lar seg behandle hos, og hva behandlingen egentlig dreier seg om.

– Det er pasientens ansvar å undersøke godt både hvem man søker hjelp hos, og hva slags behandling man velger å benytte seg av. Spør legene nøye, og be om å få se før- og etterbilder og sørg for at du virkelig forstår behandlingsopplegget, råder Elwakil.

I tillegg burde man forstå hvilke resultater som er realistiske å forvente seg i forhold til at man aldri burde overdrive en hårtransplantasjon eller legge hårfestet for lavt, da dette ikke vil passe verken ansikt eller hode etter som man blir eldre.

Les også:

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Her snoker menn på badet

Genforskning gir svar om hårtap

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg
Siste nytt
19:24ReiseBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus