Meny

LUFTVEISPLAGER

Unngå mage-fellene

Unngå mage-fellene
15 råd som gir mindre tarmgass.

Noen av oss sliter med store gassproblemer.

I noen situasjoner kan luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.

- Selv om du ikke kan stanse gassproduksjonen, finnes det tiltak som kan bidra til å redusere gassproduksjonen, lindre dine ubehag og forhindre at du bringes i forlegenhet, forsikrer allmennlege Kjell Vaage, ekspert på Doktor Online.

Fiberrik mat og luftplager

Han forteller at det aller meste av luften i tykktarmen, skriver seg fra gass som produseres når bakterier i tykktarmen forgjærer karbohydrater som ikke er fordøyd i tynntarmen.

- Dessverre er det slik at sunn mat - som frukt, grønnsaker, helkorn, bønner og erter - ofte er de verste synderne. Det er fordi dette er mat med høyt fiberinnhold. Fiber har mange helsefordeler, som å aktivisere fordøyelseskanalen din, regulere blodsukkeret og kolesterolet ditt. Men fiber har altså den ulempen at det kan gi luftplager fra magen, sier legen.

Kullsyre gir tarmgass

Gassholdige drikkevarer som brus og øl, er også viktige årsaker til gass.

Andre årsaker til mye luft i magen er forstoppelse, matintoleranse, kunstige søtningsmidler, avføringsmiddel, ulike sykdommer, antibiotika og enkelte medikamenter.

- Hvis luftsmertene forårsakes av en annen tilstand, kan behandling av den underliggende sykdommen gi lindring. Ellers kan plagsom luft i magen behandles med kostråd, livsstilsendringer eller i noen tilfeller kjøpepreparater, sier Vaage, og anbefaler at man prøver seg frem for å finne et opplegg som gir noe lindring.

Les også: Maten som får deg til å fjerte

Forbigående plager

Det er også en fordel å finne ut om luftveisproblemene peker på en forbigående eller en kronisk tilstand.

- Hvis du opplever en økning av luft i tarmen fordi du har økt fiberinntaket er det greit å vite at dette går over etter en liten stund når tarmbakteriene har tilpasset seg den nye situasjonen, sier ernæringsfysiolog Randi Norheim, ogsåekspert på Doktor Online.

- Det er ikke nødvendigvis behov for å reduserer mengde fiber, vent heller noen dager og se om det roer seg selv med et forøkt fiberinntak, råder ernæringsfysiologen.

Det finnes mange oppskrifter på grovbrød som du ikke finner i butikken.

Les også: Helt greit med en fjert

Kroniske plager

Bakteriene har nemlig fest når de plutselig får mer mat, og de produserer gass som følge av dette.

Dette er ikke bare ufarlig, det er faktisk gunstig for helsen da de produserer korte fettsyrer som blant annet kan redusere risikoen for kreftutvikling.

- Har du derimot kroniske luftplager kan det være nyttig å redusere inntaket av visse fibertyper, sier Norheim.

Irritabel tarm (IBS) er en fellesbetegnelse på plager som oppstår i mage/tarm-kanalen uten at det er annen sykdom som er skyld i dem. Dette er den vanligste formen for problemer med mage/tarm, og det er estimert at så mange som 15-25 prosent av befolkningen er plaget med dette.

IBS gir symptomer som oppblåsthet, luft i magen, diaré, forstoppelse eller magesmerter. Noen IBS pasienter merker reduserte plager dersom man kutter FODMAP mat (Fermentable Oligosacharides Disacharides Monosacharides And Polyols), en fellesbetegnelse for ulike karbohydrater som kan skape problemer i tarmen.

Saken fortsetter under bildetVIKTIG FIBER: Spis fiber!, oppfordrer ekspertene. De viktigste fiberkildene er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.comVIKTIG FIBER: Spis fiber!, oppfordrer ekspertene. De viktigste fiberkildene er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Kosthold:

Følgende kostråd kan bidra til å redusere mengden gass som produseres i magen, eller påskynde transporten av gass gjennom fordøyelseskanalen:

 • Unngå mat som gir plager. Test ut på egen hånd om det er bestemte typer mat som utløser luftplager, og unngå i så fall slik mat. Blant de mest provoserende matslagene er bønner, erter, løk, hodekål, kålrabi, brokkoli, rosenkål, blomkål, artisjokker, asparges, pærer, epler, fersken, sukkerfri godteri og tyggegummi, helkornbrød, frokostblandinger, melk, krem, is, ost, øl, brus og andre kullsyreholdige drikker. Ideelt skal du teste ut dette ved å fjerne alle overnevnte midler fra kosten for en periode på noen få uker. Forhåpentligvis blir du da bedre. Introduser så en og en av overnevnte matslag. Start med dem du mistenker minst, la det gå minst en uke mellom hver gang du introduserer et nytt matslag i kosten din. Kutt ut de matslagene som provoserer frem luftplagene dine, og se om du ikke får det bedre.
 • Reduser forbigående inntaket av fiberrik mat. Dette gjelder fiberrik mat som er nevnt ovenfor. Legg til den fiberrike maten igjen gradvis over flere uker. Det samme gjelder eventuelt fibertilskudd. Dersom symptomene dine vedvarer, kan du forsøke et annet fibertilskudd. Vær nøye med å drikke rikelig med vann eller annen drikke gjennom hele dagen.
 • Reduser mengden stekt og fet mat. I en del tilfeller skyldes oppblåsthet inntak av fet mat. Fett forsinker tømningen av magesekken og kan øke følelsen av oppfylthet i magen.
 • Reduser inntaket av melkeprodukter. Prøv å bruke melkeprodukter med lavt laktoseinnhold i stedet for melk. Eventuelt prøv produkter som hjelper til å fordøyelaktose. Spis små mengder melkeprodukter på en gang, eller spis det sammen med annen mat som gjør det enklere å fordøye laktosen. I noen tilfeller kan det imidlertid være nødvendig å fjerne melkeprodukter fra kosten fullstendig.
 • Peppermynte? Forsøk en kopp peppermynteté. Peppermynteolje inneholder mentol som synes å dempe krampetendensen til glatt muskulatur som vi finner i tarmveggen i fordøyelseskanalen. En varm kopp peppermynteté kan gi lindring fra gass og luftsmerter. Dog, peppermynte kan hos noen gi plager i form av halsbrann og sure oppstøt.

Livsstilsendringer

Følgende justeringer i livsstilen din kan også hjelpe:

 • Spis mindre måltider. Forsøk å spise flere små måltider i løpet av dagen i stedet for to eller tre større måltider.
 • Spis langsomt, tygg maten grundig. Noen av oss spiser alt for fort og gulper i oss store mengder luft samtidig. Hvis det er vanskelig for deg å spise langsommere, tving deg til å legge ned gaffelen mellom hver bit for på den måten å senke tempoet.
 • Ikke spis når du er nervøs, oppbrakt eller har det travelt. Prøv å gjøre måltidene til en avslappende stund og spis langsomt. Å spise når du er stresset, kan forstyrre fordøyelsen.
 • Unngå tyggegummi, harde godterier og bruk av sugerør. Slike ting får deg til å svelge mer luft.
 • Sjekk eventuelt gebiss. Gebiss som passer dårlig, kan få deg til å svelge ekstra luft når du spiser og drikker.
 • Ikke røyk. Sigarettrøyking kan øke mengden luft du svelger.

Produkter som kan hjelpe

Noen produkter kan hjelpe, men de er ikke alltid effektive. Forsøk eventuelt:

 • Beano. Dette er en type produkt som du får kjøpt på apotek eller helsekostbutikker i andre land, muligens ikke i Norge. Stoffet kan tilsettes bønner og grønnsaker, og det kan bidra til å redusere mengden gass de produserer. For at beano skal hjelpe, bør du innta det med det første matstykket du svelger. Det virker best når det bare er litt gass i tarmen din.
 • Laktasetilskudd. Tilskudd med enzymet laktase kan hjelpe deg med å fordøyelaktose dersom du har laktoseintoleranse. Du kan også prøve melkeprodukter som er laktosefrie eller som har redusert mengde laktose.
 • Silikonpreparat. Dette er middel du får kjøpt på apoteket (Minifom, Siloxan) og som er beregnet for bruk mot luft i magen. Silikonpreparat bidrar til å bryte opp boblene i gassen, slik at gassen lettere passerer gjennom fordøyelseskanalen. Midlet angis spesielt å kunne hjelpe dem som raper mye. Dog er det langtfra alle som synes det hjelper.
 • Aktivt kull. Kulltabletter angis også å kunne hjelpe. Du tar dem før og etter måltid. Også her er effekten tvilsom.

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik finner du din biologiske alder

Avføringen avslører deg

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus