Slik sjekker du om egget er ferskt

Er egget helt ferskt er mesteparten av hvitten stiv, slik som her. Jo eldre egget er, jo mer av hvitten er tyntflytende, nesten som vann. Foto: Josef Mälle (PantherMedia)
Er egget helt ferskt er mesteparten av hvitten stiv, slik som her. Jo eldre egget er, jo mer av hvitten er tyntflytende, nesten som vann. Foto: Josef Mälle (PantherMedia)

Best før-stempelet er basert på EU-regler, og ikke på norske forhold.

Hvert år kastes tonnevis av gode norske egg fordi de har gått ut på dato. Hadde vi forholdt oss til om egget faktisk er ferskt eller gammelt, i stedet for å kaste egg når det har passert best før-datoen, hadde vi sluppet unna med å kaste en brøkdel.

For mens siste forbruksdag brukes på lett bedervelig mat, for å unngå matforgiftning er best før-stempelet en indikasjon på når maten garantert er best.

Det er imidlertid ikke alltid tilpasset norske forhold.

– Best før-datoen på norske egg er basert på hvor lenge egg holder i EU-sonen. Det er ikke basert på en ubrutt kjølekjede, slik vi har i Norge, men på forholdene i varmere middelhavsland, der eggene gjerne blir plassert på en pall på gulvet i butikken, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsdirektør i Matvett.no til DinSide.

Les også: Kunsten å koke et egg

Norske egg kan være ferske nok til å bruke i flere uker etter datostempelet, og heldigvis er det enkelt å sjekke.

Hvor ferskt er egget?

Trikset vi viser under lærte denne journalisten av Delia Smith, en britisk TV-kokk som har lært en hel generasjon med briter å lage mat.

Hun står bak en rekke kokebøker, og den første i serien «how to cook» åpner med et helt kapittel om hvordan man skal koke og steke egg.

Vi hadde dessverre ikke tilgang på både ferske og gamle egg, så derfor tyr vi til YouTube, der det finnes en rekke ulike videoer som beskriver hvordan du kan ta eggeprøven hjemme. Alt du trenger er en bolle, gjerne gjennomsiktig, og litt vann.

Bare se her:

Som du kan se av videoen vil et ferskt egg legge seg horisontalt på bunnen av bollen. Et par uker gammelt egg vil stå på skrå, mot det vertikale, mens et gammelt egg som du ikke bør bruke vil stå vertikalt, og nesten flyte.

Trikset kan også brukes dersom du skal lage mat med rå egg, eller stivpiske hvitene, da vil du helst at de skal være så friske som mulig.

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

Knekk det på en tallerken

Et annet alternativ for å se hvor ferskt egget er, er å knekke det ut på en flat overflate, for eksempel nederst i en stor bolle, på en stekepanne eller på en tallerken. Eggehvitten er nemlig todelt, noe er fast, nærmest geléaktig, mens resten er rennende.

Jo ferskere egg, jo tydeligere er forskjellen; og jo større del av eggehvitten er fast.

Du kan se en video av dette helt nederst i artikkelen. Er egget råttent, vil du lukte det. Det er ingen tvil. Vi lover.

Har du noen gang lurt på hvorfor egg kan ha to plommer?

Verdens eggedag

Det kan nok høres utrolig; men egget har sin egen internasjonale organisasjon: The International Egg Commission! Norge er medlem, og hvert år, den andre fredagen i oktober, feirer alle medlemslandene egget, ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I Norge markeres dagen på flere lærerværelser, skolekjøkken og på SFO. MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt inviterer i år til en stor publikumsservering av nystekte omeletter midt i gågata på Lillehammer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus