Har du en høstdepresjon?

Høstdepresjon: I mørkere tider er det lett å bli deprimert. Hjelp deg selv til solen kommer tilbake. Foto: Colourbox
Høstdepresjon: I mørkere tider er det lett å bli deprimert. Hjelp deg selv til solen kommer tilbake. Foto: Colourbox

Sjekk de typiske symptomene her

Høsten har satt inn for alvor og dagene blir kortere og kortere. I denne perioden er det veldig mange nordmenn som får den såkalte «høstdepresjonen».
- Det et først og fremst mangel på lys som fører til at folk føler seg deprimerte på høsten, forklarer professor i psykiatri ved NTNU, Olav Linaker til MSN.no.

Les også: Du kan hjelpe deg selv ut av depresjon

En folkesykdom

Er det vanlig med en høstdepresjon?

- Ja, det er utrolig vanlig. De aller fleste nordmenn kjenner høsten på kroppen. Det er ingen grunn til å bekymre seg hvis man føler seg slapp og nedstemt i noen dager.

Linaker påpeker at det er mørkt når vi går hjemmefra og ofte mørkt når vi kommer hjem.

- Dette gjør at kroppen kommer i en slags ubalanse, og derfor føler vi oss litt "deppa", sier han til MSN.no.

Les også :Høstens romantiske reise

Få mer lys

- Hvordan kan vi unngå en høstdepresjon?

- Det aller beste tipset er å få mer lys. Det vanligste er at folk sitter foran en lampe som simulerer naturlig sollys. Det viktigste er man får minst en halvtime med dagslys hver dag, og at det treffer mot øynene. Professoren forklarer at fysisk aktivitet også kan bidra til å gjøre tiden lettere, og det finnes mange alternative treningsformer som for eksempel Crossfit.

- Vi har vakker natur her i landet - særlig flott er det nå på høsten. Mitt beste tips er å komme seg ut i lyset og mosjonere. Vi har mange flotte toppturer her i landet som kan testes ut. Da vil livet fort se litt lysere ut, slår han fast.

Les også: Høstens rimeligste reisemål

Her er 5 tegn på at du kan ha en høstdepresjon:


1. Lite overskudd

Det første tegnet på at man har en liten høstdepresjon er at man føler seg slapp og har lite overskudd når mørket faller på. Dette høres nok kjent ut for de aller fleste av oss.

2. Appetitten øker
Du har nok merket at det smaker ekstra godt med mat på høsten - særlig sukker og karbohydrater. Grunnen til dette er at kroppen trenger mer energi i mangel på dagslys. Hvis du føler et stort behov for mat, så kan dette være et tegn på at kroppen din beveger seg inn i en liten høstdepresjon.

Les også: Høsten i fjellet


3. Trist til sinns
Det er vanlig å følge seg litt trist og nedstemt på høsten, og dette er klassiske tegn på høstdepresjon: Vær på vakt hvis du føler deg VELDIG langt nede i over to uker - da bør du søke profesjonell hjelp.

4. Mindre sosial
Et typisk tegn på at man har en høstdepresjon, er at man ikke ønsker å være sosial. Noen trekker seg tilbake og får mer behov for å være alene.

5. Vondt i hodet
Mange får vondt i hodet og magen når høstdepresjonen setter inn. Dette kan være ubehagelig, men det går som regel raskt over.

Har du flere av disse symptomene? Da gjelder det få så mye lys og mosjon som overhodet mulig. Husk at de aller fleste nordmenn opplever akkurat det samme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus