Fremtidsmat:

Her er middagen din i fremtiden

FRITERTE LARVER: Innen larver vil bli en nødvendighet vil vi ha funnet velsmakende måter å tilberede dem på. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
FRITERTE LARVER: Innen larver vil bli en nødvendighet vil vi ha funnet velsmakende måter å tilberede dem på. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Med årene vil jordkloden vår få mange flere munner å mette. Det vil påvirke oss i Norge.

Mer bruk av rester:

Resirkulering av mat i stor skala vil kanskje bli en dyd av nødvendighet i fremtiden, ifølge Ellen Math Henrichsen i rapporten Måltidsnæringen i 2020.

  • Søppel og avskjær vil omgjøres til menneskemat i stedet for å bli brukt som dyrefôr som i dag.
  • Vi vil bli flinkere til å spise halvgammelt brød, middagsrester og overmoden frukt.
  • Nye produkter blir basert på reststoff som vegetarpølse med kjøttsmak og brødrester.
  • Nye oppbevaringsmetoder vil komme i stedet for dagens vage best før-merking.
  • Intelligent prising vil bli tatt i bruk der produktprisene går ned jo nærmere man kommer utløpsdatoen.
  • Dannelse av hybrider av butikk og kafé der usolgt mat kan tilberedes og selges i kafeen

I fremtiden vil vi kanskje bli nødt til å spise tang og tare, larver og gresshopper for å få i oss nok næring, men de vil sannsynligvis være bearbeidet, velsmakende og stilig servert.

– Fra et miljømessig synspunkt er landjorda snart utnyttet maksimalt, sier Helge Bergslien, fasilitator og smaksekspert ved NCE – Culinology, Norwegian Center of expertise innen industriell fremstilling av mat til magasinet Bedre Helse.

Alger som proteinkilde

Med årene vil jordkloden vår få mange flere munner å mette, og dette vil også påvirke oss i Norge.

– Fremtidens matkammer ligger i havet, og det er egentlig gunstig for Norge. Vi har nok hav å ta av og dessuten tradisjon på både fangst og oppdrett av fisk. Nå må vi imidlertid gå et hakk dypere, sier smakseksperten.

Les også: Du spiser flere insekter enn du tror

Proteiner må vi ha i oss, og i fremtiden må vi i større grad bruke skjell og skalldyr, samt marine alger som proteinkilde.

– Skjellene sørger for sin egen føde og lever av de milliarder av algene som finnes naturlig i sjøen, sier han.

Larver er fin fremtidsmat

Noe av svaret på fremtidig proteinbehov kan ligge i Østens mattradisjoner.

– Japan har brukt tang og tare som «grønnsaker» i århundrer. I Kina lager man suppe av tørkede glassmaneter.

Larver, gresshopper og andre kryp og insekter kommer det garantert til å være nok av i all fremtid. Fremtidsmat er også et spørsmål om å utvide sin mathorisont, mener Bergslien.

Mat med høyt næringsinnhold

– Skal vi lage mye og nok mat med høyt næringsinnhold, god smak og lav pris, kommer vi ikke utenom produksjon i stor skala. Alt dette vil bli innen rekkevidde dersom vi forvalter ressursene riktig – og ikke minst tenker alternativt i matfatet, mener Bergslien.

Men når tiden for mikroorganismer, tang, tare og larver blir en dyd av nødvendighet, regner han med at vitenskapen har funnet nye måter å prosessere disse næringskildene på.

– Jeg er ikke i tvil om at moderne matindustri vil være i stand til å lage noe som er både smakfullt, sunt og estetisk innbydende når den tid kommer, sier han.

Les også: Vil møte krisetider med insekter

BildeFREMTIDSMAT: Se til Østen! Insekter og larver kan være gode proteinkilder for nordmenn om noen år. Illustrasjonsfoto: Colurbox.com

Laboratoriekjøtt

Fremtidens kjøttkaker og vossakorv vil kanskje aldri ha gått på fire ben, men ha blitt produsert i store, spesialkonstruerte tanker med gasser fra havbunnen som næringskilde.

Å produsere kjøtt i store kvanta utenfor dyrekroppen høres kanskje ut som ren science fiction, men er i dag på vei til å bli realisert.

Det er både miljømessige og etiske grunner til at «laboratoriekjøtt», eller «kulturkjøtt», er et godt alternativ i fremtiden.

Industrielt husdyrhold er brutalt mot dyrene, og dessuten bidrar det industrielle husdyrholdet til at klimagasser bryter ned miljøet vårt, noe som igjen truer artsmangfoldet på jorda.

Les også: Her er de passe groteske kakene

Produksjon av kjøtt i bioreaktor

– Dette er godt dokumentert fra flere hold, deriblant FNs matvareorganisasjon FAO, sier Stig Omholt, professor ved NTNU.

Produksjon av kjøtt i bioreaktor, involverer stamceller fra utvalgte dyr som gris, ku, kylling og antilope.

– Disse cellene blir påvirket til å dele seg opptil 30–50 ganger. Det vil si at fra én stamcelle vil vi kanskje få opptil én billiard, altså én million milliarder celler, sier forskeren.

For at cellene skal bli til muskelceller og andre celletyper, må de ha mat, og denne «maten» kan foredles fra naturgass.

Les også: Nye smaker på vei til din tallerkenen

svinekjøttKJØTTMARKED: Naturlig kjøtt vil i fremtiden eksistere side om side med «laboratoriekjøttet», men sannsynligvis til en høyere pris. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Større kjøttutvalg

I fremtiden vil man ha mange kjøttalternativ å velge mellom, spår Omholt.

Naturlig kjøtt vil eksistere side om side med «laboratoriekjøttet», men sannsynligvis til en høyere pris enn i dag.

Tilgangen til «kulturkjøtt» vil forhåpentligvis kunne tvinge frem andre krav til dyreproduksjon i fremtiden, tror Stig Omholt.

– Noe av det beste med morgendagens «kulturkjøtt» er at det verken innebærer hjerne, nerver eller smerte.

Les også: Insekter kravler inn i skandinavisk matlaging

Navlestreng til middag

Professoren mener at forskning i fremtidskjøtt er en god investering på mange måter: Den bidrar til å bevare regnskogen og gi kjempemessige miljøgevinster, den sparer dyr for smerte, og den vil kunne legge grunnlaget for en ny og lønnsom norsk industri.

– Hvis ti grisepurker får ti unger hver to ganger i året og vi kun bruker navlestrengen, har vi nok stamceller til å fôre hele kloden. Dette fordi det i navlestrengen vil finnes flere millioner slike celler som kan mangfoldiggjøre seg. Og det uten en gang å drepe dyr. Bare dét er en sympatisk tanke, sier Omholt.

Les også: Disse kan finnes i kroppen din

Mat mot 2050:

Dette er noe av som ekspertene ser i krystallkulen:

1. Mer volum, mindre energi: Fedmeepidemien vil bli vår største helsemessige utfordring i 2030. Matindustrien burde produsere mat som gir befolkningen like mye, eller mer volum enn i dag, men større metthetsfølelse og mindre energi.

2. Mer fiber, mindre brød: Nye fiberformer som for eksempel byggnudler vil gjøre sitt inntog.

3. Nye matleverandører: Vi vil kjøpe mat via nye distribusjonskilder. Kanskje kjøper bare 20 prosent maten i tradisjonelle butikker, cateringbedrifter leverer mat til barnehager, vi tar med mat fra kantina på jobben etc.

4. Mer bearbeidet kål og belgfrukt: Proteinrike kål, erter og belgfrukter vil bli bearbeidet og servert i ulike varianter for å styrke immunforsvaret. Kanskje vil gamle metoder som fermentering av grønnsaker og kål ta seg opp igjen?

5. Mat mot sykdom: «Snille bakterier» vil bli tilført mousse og pasta, men også drikker. Det vil bli flere biolaprodukter, smoothier og juicer. Vi vil få vaksineshots, mat mot stress, mat som bygger opp kroppen etter antibiotikakurer eller spesifikke sykdommer, mat mot irritabel tarm og mye annet.

6. Mat formet som gaver: Frukt er for eksempel en råvare som prosesseres lite. Den kan bearbeides til nye former og presenteres i emballasjer. Mat kan også i større grad brukes som gaver.

7. Mat med fargekoder: Maten vil få fargekoder som et forenklet budskap om for innhold av vitaminer og antioksidanter. Begreper som er vanskelige å forklare vil få gult eller rødt.

Kilde: Forskningsdirektør Einar Risvik, Næringsmiddeldagene 2007, Matforsk

Les også:

Derfor bør damer droppe trusen

Vi har sjekket ti myter om lettbrus

Derfor bør du ikke spise kjøttdeig

Forum: - Hvis dere ikke spiser brød, hva spiser dere da?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter05:10 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38 Kinas virusdødstall overstiger 1.80000:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25NorgeSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter05:10VerdenNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»04:47NorgeNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32NorgePollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38VerdenKinas virusdødstall overstiger 1.80000:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus