For mye sukker kan gi muskelplager

VONDT I KROPPEN: Muskel- og skjelettplager kan forårsakes av dårlige kostholdsvalg. © Illustrasjonsfoto: Colourbox
VONDT I KROPPEN: Muskel- og skjelettplager kan forårsakes av dårlige kostholdsvalg. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Er du en godtegris, kan det være grunnen til smertene du har i skjelett og muskler.

Mat som kan dempe betennelser:
 • Antioksidanter i form av frukt og grønt med sterke farger. Husk å variere og spis mest mulig i rå tilstand. Også urter og krydder inneholde rmye antioksidanter
 • Linfrø og valnøtter
 • Mørk sjokolade for eksempel i form av kakaonibs
 • Grønn te
 • Vannløselig fiber fra bønner, grønnsaker og havre
 • Protein – og da spesielt myseprotein fra for eksempel yoghurt, kesam og skyr
 • Tilstrekkelig fiskefett. Spis 500 gram fet fisk hver uke og / eller ta omega 3 som kosttilskudd

Kilde: Lege Fedon Lindberg og overlege Berit Nordstrand

Mat som kan trigge betennelser:

 • For mye omega 6. Unngå for mye fett fra svin, okse, kylling og egg. Vær også forsiktig med oljer og margariner fra soya, solsikke, mais og peanøtter. Velg heller jomfrupresset olje fra oliven eller raps
 • Stivelsesholdige og sukkerrike matvarer som for eksempel søtsaker og hvitt brød. Vær også forsiktig med pasta, potet og hurtigkokt ris

Kilde: Lege Fedon Lindberg

Hva er betennelse?

- Betennelse, eller inflammasjon, er en fysiologisk mekanisme som er livsviktig for oss. Kroppen benytter denne mekanismen både som beskyttelse og reparasjon, sier Fedon Lindberg.

Man skiller mellom akutte inflammasjoner, som for eksempel brannsår, og kroniske inflammasjoner, som oppstår når immunsystemet reagerer kontinuerlig på kronisk infeksjon eller kjemisk skade.

Betennelsesvennlig livsstil:

 • La 60 prosent av maten komme fra planter
 • Sørg for regelmessig mosjon. 30 minutters gange daglig og mer intens trening to til tre ganger i uken er å anbefale
 • Lær deg å takle stress og pass på å få nok sammenhengende søvn. Sju-åtte timer per natt
 • Unngå røyking
 • Vær forsiktig med alkohol
 • Vær ute i frisk luft og få nok sol
 • Ta tilskudd av D-vitamin i vintermånedene

Kilde: Lege Fedon Lindberg

Er du litt for glad i kaker, smågodt, sjokolade og andre søte saker? Hvis du samtidig sliter med muskel- og skjelettplager, kan det være greit å være klar over at det kan være en sammenheng.

Sukker og raske karbohydrater er nemlig noe av det som kan trigge slike plager.

Vanlige plager

Muskel- og skjelettplager er blant de vanligste årsakene til kroniske smerter og nedsatt funksjon og livskvalitet. Slike plager har alltid funnets, og selv om årsakene har endret seg noe med tiden, har plagene en fellesnevner.

- Det er alltid en eller annen form for betennelse involvert, sier lege Fedon Lindberg.

Mat hisser betennelse

Forskerne har de siste årene hatt stort fokus på forebygging og lindring av betennelser, og er også blitt klar over hvor omseggripende slike lidelser er. Med forskningen har det ifølge Lindberg også kommet en forståelse av hvor vesentlig rolle kostholdet spiller.

- Det finnes mat som hisser, og mat som demper betennelsen, og ved å velge riktig, kan du gjøre mye for egen helse og livskvalitet, sier han.

Forsiktig med sukker

- Godt nytt om betennelser er at forskerne etter hvert vet mye om hvilke kostholdsfaktorer som virker inn på den delen av immunforsvaret som får kroppen til å reagere med betennelser, sier Lindberg.

Hormonet insulin påvirker dannelsen av de betennelseshissende eikosanoidene, og insulin frigis når det er for mye sukker i blodet.

Det å spise sukker og raske karbohydrater vil på denne måten være med på å trigge betennelser.

I tillegg er det slik at økt blodsukker etter måltider fører til økt oksidasjon - eller harskning - i kroppen, og dette forårsaker mer betennelser.

Mye piller

Også overlege og forfatter av boken ”Mat med mer,” Berit Nordstrand, mener et riktig fokus på kostholdet kan føre til bedring av muskelplager, skjelettplager og andre betennelsestilstander.

- Dagens behandling er for det meste smertestillende, men nyere forskning viser at en ubalanse i matfatet kan øke nivået av betennelsesstoffer i kroppen, sier hun.

I tillegg til muskel- og skjelettplager kan et høyt betennelsesnivå også føre til plager som lite energi, nedstemthet, diffuse smerter og overvekt.

Vektreduksjon kan hjelpe

Lindberg forteller at det også er en nær sammenheng mellom overvekt og inflammasjon – særlig dersom fettet legger seg rundt magen. Dette skyldes at nydannede fettceller ligner veldig på spesielle hvite blodlegemer som produserer betennelsesstoffer.

- En kombinasjon av vektreduksjon og mosjon har vist seg å ha god effekt på pasienter med blant annet artrose i knærne og dem som har psoriasis, sier han.

I tillegg vil slike livsstilsendringer føre til redusert risiko for hjertesykdom.

Langvarige konsekvenser

Han legger til at det naturligvis er lov å skeie ut for eksempel i helgene, men da bør du også være klar over at det får konsekvenser.

Ikke bare der og da.

- Et uheldig måltid får faktisk konsekvenser for betennelsesnivået i kroppen opp til to uker etter at du spiste det, sier han.

Dette betyr dessverre at betennelsesnivået vil holde seg høyt over tid dersom du jevnlig unner deg kos i form av matvarer som trigger betennelser.

Men det går også an å kose seg med mat på en sunn måte.

Muskel- og skjelettplager

MINDRE SØTT: Sliter du med vondt i kroppen, kan det være lurt å knipe inn på søtsakene, for etter den søte kløe kommer gjerne den sure svie. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Velg mat fremfor kosttilskudd

Heldigvis finnes det også mat som hemmer betennelsene, og her er det mye godt å velge i.

Mye tyder på at et kosthold rikt på antioksidanter øker kroppens forsvars- og reparasjonsprosesser ved å stimulere denne og beskytte mot utviklingen av kroniske betennelser.

Bær, frukt og fargerike grønnsaker er dermed god medisin mot muskel- og skjelettplager.

- Forskning viser også at antioksidantene gjør mest nytte for seg når de inntas gjennom maten i stedet for som kosttilskudd, sier han.

Sørg dessuten for å få i deg nok av solvitaminet – vitamin D. Dette er nødvendig for at kroppen skal absorbere kalsium fra kosten.

Tenk helhetlig

Nordstrand understreker at den betennelsesdempende effekten av mat er avhengig av alle ingrediensene i kostholdet ditt og ikke en enkelt ingrediens.

- Sliter du med betennelser i kroppen, bør du bevisst inkludere flere ingredienser i kosten som demper betennelser, samtidig som du kan redusere inntaket av ingredienser som synes å kunne øke betennelser. Nøkkelen til betennelsesdempende mat er å velge rene, naturlige, lite bearbeidede råvarer, sier Nordstrand.

Spis som i Syden

Hun bekrefter at et såkalt typisk vestlig kosthold kan være uheldig hvis du sliter med smerter i muskler og skjelett.

Mye bearbeidet rødt kjøtt, mettet fett, raffinert mel og sukker er som nevnt assosiert med høyere nivå av betennelsesstoffer i blodet.

- Et middelhavskosthold med frukt, grønt, olivenolje, mer fisk, hele korn og nøtter og et lavere inntak av rødt kjøtt gir derimot mindre betennelse, sier hun.

Nordstrand legger til at forskning også viser at omega-3, ingefær og gurkemeie kan redusere betennelsesreaksjoner i kroppen.

Hjelp bakteriene

Gir du de gode bakteriene i tarmene råvarer de kan trives med, vil de kunne stimulere og stabilisere immunforsvaret ditt så betennelser dempes.

- De vil også vedlikeholde tarmslimhinnen din så den ikke lekker fremmedstoffer over i blodet. Dette vil nemlig hisse immuncellene til betennelseskamp, sier Nordstrand.

Hun forteller at god mat for slike bakteriehjelpere kan være for eksempel bygg, havre, rotgrønnsaker, kål, ingefær, hvitløk og fermenterte planter.

- Dempes nivået av betennelsesstoffer i blodet, vil både kroppslige plager og psykiske vansker kunne bedres, sier hun.

Skyldes ikke bare mat

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er ikke like overbevist om kostholdets betydning for utvikling av denne typen plager.

- Muskel- og skjelettplager har mange årsaker. De kan skyldes alt fra feil kroppsholdning på grunn av slitasjearbeid til idrettsskader og sykdommer. Og selv om kosten kan forverre eller lette symptomene, vil jeg ikke si at kosten i seg selv er en årsak, sier Arsky.

For eksempel kan feil BH være med på å gi deg smerter både i hode, nakke og rygg.

Antioksidanter senker betennelsesnivået

- Generelt viser det seg for revmatikere at syredannende mat ofte forverrer tilstanden, mens basedannende mat gjør den bedre. Syredanende mat man da bør unngå er kjøtt, fisk, egg, melk og ost – altså proteinrik mat, sier hun.

Basedannende mat hun anbefaler å spise mer av er frukt, bær, grønnsaker, bønner og linser.

- Antioksidanter i frukt og grønt bidrar dessuten til å senke betennelsesnivået, så spis dine fem om dagen. Sitrus av alle slag er OK, for selv om de er sure i smaken, danner de base i kroppen. Mange revmatikere har for øvrig nytte av å droppe alt fra skjermplantefamilien, hvilket inkluderer tomat, potet og tobakk, sier hun.

Tenk også gjennom hvilken type fett du får i deg. For mye omega-6 kan trigge betennelsen.

Spis mest rå mat

Sist, men ikke minst, har måten maten fremstilles på betydning for utvikling av inflammasjon.

Ifølge Lindberg bør vi blant annet være ekstra forsiktige med sterkt bearbeidet- og varmebehandlet mat. Det skjer nemlig en slags karamellisering når vi varmer opp maten.

Han anbefaler derfor at minst 60 prosent av maten man inntar spises i rå tilstand.

- Resten bør varmebehandles så skånsomt som mulig. Koking, damping og langtidssteking ved lav ovnstemperatur er å foretrekke. Grilling, steking og frityrsteking bør i større grad unngås.

Les også:

Det er viktig at trening gjør vondt

Sjekk om du har riktig madrass

Slik unngår du stiv nakke og rygg

Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost

Forum: - Hva spiser dere som alternativer til brød?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus