Gransker astma hos barn

Forekomsten av astma hos barn og unge later til å øke. Folkehelseinstituttet vil nå granske hvorfor. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Forekomsten av astma hos barn og unge later til å øke. Folkehelseinstituttet vil nå granske hvorfor. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Forekomsten av astma hos barn ser ut til å øke, men det er fortsatt uklart hvorfor.

Folkehelseinstituttet skal nå undersøke årsaker til utvikling av luftveisplager og astma hos barn. I løpet av høsten inviteres barn fra Den norske mor og barn-undersøkelsen til å delta i studien «BraPust», heter det i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

– For at studien skal gi sikre svar, er det viktig at så mange som mulig av de inviterte barna blir med i studien, også barna uten astma for å gi et sammenligningsgrunnlag med astmatiske barn, sier Wenche Nystad, seniorforsker på Folkehelseinstituttet (FHI).

Barna som deltar i studien vil blant annet få tilbud om å undersøke lungefunksjonen og om de har allergi. De inviterte barna, som er bosatt i Hordaland, Rogaland, Oslo, Akershus og Østfold, får invitasjonsbrev i posten. Disse er deltakere i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) fra FHI. De tilhører en gruppe barn hvor man har analysert blodprøve fra barnets mor i svangerskapet og gjort analyse av blod fra navlestrengen.

– Studien «BraPust» er en unik mulighet til å undersøke teorien om at forhold allerede så tidlig som i fosterlivet kan påvirke risiko for at barn senere utvikler allergier og kronisk astma, sier Nystad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus