Imaarl (23) sov i 59 dager

23 år gamle Imaarl Duprey fra England lider av Kleine-Levins syndrom. Foto: Privat
23 år gamle Imaarl Duprey fra England lider av Kleine-Levins syndrom. Foto: Privat

Sjelden sykdom gjør at Imaarl Duprey kan sove i flere dager.

Imaarl Duprey merket at noe var galt da hun som 18-åring sov i ti dager i strekk etter en familiesammenkomst.

Etter flere turer til sykehuset og spesialister fikk den engelske kvinnen påvist Kleine-Levins syndrom (KLS), kalt «tornerosesyndromet».

Rundt 1000 mennesker i verden lider av det samme sovesyndromet.

23-åringen står nå frem i tabloidavisen The Daily Mail der hun forteller om sykdommen.

Les også: – Man sover dårligere ved fullmåne

Avhengig av hjelp

Den åpenhjertige 23-åringen forteller at hun er avhengig av omsorg og hjelp fra sine aller nærmeste, særlig moren Kerry Griffiths (46) og lillesøsteren Shahnequa (21), når hun blir utmattet og trøtt.

Det kan gå lang tid mellom de ekstreme soveperiodene, men i fjor sov hun nesten 59 dager i strekk.

– Den har hatt en veldig stor innvirkning på meg og min familie. Da jeg fikk påvist KLS trodde mamma at jeg kunne ha et sammebrudd. Jeg trodde det samme. Jeg trenger konstant tilsyn. Min søster har tvunget meg til å droppe forelesninger på universitetet og mamma har måttet ta mye fri fra jobben. Tilstanden har blitt en straff for dem, så vel som meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten, sier hun til avisen.

Les også: Derfor sover gravide dårlig

– Blir en liten pjokk

Moren Kerry mener likevel søvnperiodene er det minste problemet. Hun forteller at personer med syndromet ofte endrer oppførsel og oppfører seg som små barn etter å ha sovet.

– Når jeg vekker henne for at hun kan bruke badet eller spise noe, er hun en helt annet person. Imaarl er borte. Hun er et annet sted. Hun blir som en liten pjokk, sier moren.

I desember 2012 ble Imaarl etter flere års hard kamp for å fullføre utdannelsen uteksaminert fra University of London med en grad i psykologi.

– Jeg er en lykkelig person i hverdagen, og jeg ønsker ikke at KLS skal styre livet mitt. Jeg er ikke sikker på fremtiden, men jeg ønsker å tenke positivt, sier hun til The Daily Mail.

Les også: Ti tips som får barnet til å sove uten gråt

– Vi vet aldri

Nærmere 70 prosent av alle som har syndromet er menn og mange får voldsom appetitt både på mat og sex når de er våkne.

Ifølge Huffington Post vises tilstanden vanligvis i ungdomsårene og kan gå bort og komme tilbake igjen i en syklus.

Dr. Emmanuel Mignot, direktør for Senter for narkolepsi ved Stanford University, sier at det ikke finnes medisiner for å kurere syndromet.

– Det er derfor vi må gjøre mye mer forskning på dette relativt sjeldne syndromet. Det er riktig nok bare et par tusen mennesker med sykdommen, men de blir ofte ikke lagt merke til, og det er svært lite forskning som blir gjort, sier han til avisen Today.

Mignolet sier det er umulig å si når og hvorfor personer med syndromet faller i søvn.

– Det er et stort problem. Vi vet aldri. Noen ganger kan det være at de sover i to uker, eller i flere måneder. Noen ganger har jeg hørt folk si at de har vokst det fra seg og ikke har hatt problemer på lang tid. Plutselig en dag kommer det tilbake.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus