PT-en ringte i fylla

PERSONLIG TRENER: Mye fysisk kontakt og informasjon om klientens fysiske og psykiske helse gjør at man bør tenke over hvordan man forvalter tilliten man er gitt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PERSONLIG TRENER: Mye fysisk kontakt og informasjon om klientens fysiske og psykiske helse gjør at man bør tenke over hvordan man forvalter tilliten man er gitt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

«Kaja» (18) trodde hun skulle komme i superform.

Autorisasjon av helsepersonell

Autorisasjon betyr offentlig godkjenning

Alt offentlig helsepersonell må ha norsk autorisasjon eller lisens for å kunne arbeide

Autorisasjon er en bekreftelse på at arbeidstakeren oppfyller faglige og formelle krav som stilles til yrkestittelen

Yrkestitlene beskyttes dermed mot misbruk

Uønsket oppmerksomhet på telefon, sms eller i sosiale medier er ubehagelig. Enda mer ubehagelig er det når det kommer fra en person man har tillit til.

Forestill deg at du ønsker å komme i så god form at du trenger en PT (personlig trener).

Han er en godt voksen mann over førti, og du er atten. Formkurven stiger. En formiddag ringer han, tydelig beruset og forteller at du er en "grisete, liten jente" som har deilige bilder på Facebook.

– Jeg fikk ikke frem et ord. Han snakket i vei om at han var sjarmert av meg og slikt. Først trodde jeg det var en spøk som hadde gått altfor langt, men samtalen varte og rakk. Jeg ble redd, sier «Kaja» (18).

– Jeg burde bare lagt på, men jeg ble helt sjokkert og ble bare stående og lytte. Vi er ikke venner på Facebook, så han må ha søkt meg opp, sier hun.

For å få telefonsamtalen ut av systemet, skrev «Kaja» sin historie på Kvinneguidens forum. Der fikk hun gode råd fra folk som hadde vært i liknende situasjoner.

Les også: Norsk kreftvaksine forlenger livet til pasientene

Vil være anonym

Hun vil naturlig nok være anonym i denne saken. Treningssenteret er det eneste i sitt slag i den lille byen hun bor i.

«Kaja» forteller at hun har et bestemt mål med treningen. Hun skal inn i millitæret.

– Jeg er ekstremt fokusert på målet mitt og tar treningen på alvor. Dette formidlet jeg til ham da vi startet treningen. Jeg ble derfor paff da jeg fikk en telefon som indikerte at han hadde helt andre ting i tankene, sier hun.

Les også: Nytt håp om malariavaksine

Tok kontakt med senteret

Etter hvert fant «Kaja» ut at hun slett ikke var den eneste som har motatt slibrige telefoner fra den personlige treneren.

Hun tok kontakt med senterledelsen. Da ble det fart på sakene. Hun opplevde å bli tatt på alvor, og ledelsen tok en skikkelig alvorsprat med vedkommende.

– Jeg fikk tilbake penger for de resterende PT-timene, slik at jeg kunne finne meg en ny trener, og en unnskyldning fra min tidligere PT. Han beklaget henvendelsen og sa han var lei for det. Jeg bare ristet på hodet. Uansett, så er det aller mest pinlig for ham, men det satte en skikkelig støkk i meg, sier «Kaja».

Les også: Håper på vaksine mot malaria innen fire år

Finn de seriøse

I jungelen av yrkestitler er det lett å gå seg vill. Terapeuter av ulike slag, massører og personlige trenere har ingen lisens å miste. Like fullt er de som profesjonelle å regne, om de driver seriøst og ønsker å bli oppfattet slik.

Mange har tatt utdanning eller fulgt gode kurs og programmer som kan være til stor nytte for andre. Det kan likevel være vanskelig for vanlige mennesker å finne ut hvem som er dyktige fagfolk eller ikke, fordi de ikke vet hvor de kan finne seriøs informasjon.

For en person som ikke har et forbund eller en arbeidsgiver i ryggen, kan det derfor være lønnsomt å tenke ekstra godt i gjennom kommunikasjon og etikk.

– Det er viktig å være sitt ansvar bevisst og tenke nøye gjennom rollen som profesjonell. Hva krever arbeidet utover det rent faglige? Enten man masserer, trener eller veileder, utfordrer man den naturlige intimsonen fysisk eller psykisk. Da er det ekstra viktig å være påpasselig, sier Ingvill Holm Fjær, sosionom og sexologisk rådgiver ved Reform Resurssenter for menn.

Hun legger til at det er viktig å plassere ansvaret der det hører hjemme.

Uavhengig om man har en beskyttet yrkestittel eller ikke, er tilfredsstillende utført arbeid en vinn-vinn situasjon for både klient/pasient og for den profesjonelle, sier hun.

Les også: Trikset som utsetter menstruasjonen

Seksuell krenkende adferd

«Kaja» historie er ikke unik, også når det kommer til pasienter som har blitt behandlet av auorisert personell.

Hvert år mister leger og annet medisinsk personell autorisasjonen for brudd på helsepersonellloven. Stavanger Aftenblad har gått gjennom tall fra Statens helsetilsyn og funnet at 205 leger mistet retten til å praktisere siden 2004. Rusmisbruk er den hyppigste grunnen. Seksuell krenkende adferd og utnyttelse av pasienten, følger på plassen under.

Uforsvarlig behandling er en på langt nær like hyppig årsak til at helsepersonell mister lisensen.

Når det kommer til uforsvarlig behandling, blir det ofte gitt advarsler. Av de 491 advarslene som har blitt gitt fra 2004 og frem til i dag, handler en stor andel av dem om kritikkverdig behandling.

Dette viser hvor viktig tillit og respekt er for en profesjonell relasjon.

– En terapeut uten ordinær utdanning vil stå svakere utrustet i møte med kompliserte følelser, og ha et mindre faglig apparat rundt seg. Det gjelder også for klienten. Mange driver egen praksis i tillegg, og dermed eksisterer det ikke en arbeidsgiver heller, sier psykologspesialist Kristina S. Moberg som også skriver en psykologblogg.

Hun er også opptatt av å vektlegge det store ansvaret som kreves av den profesjonelle . Lange utdanninger, som lege og psykolog, gir bred erfaring med de terapeutiske mekanismene, også når relasjonen blir komplisert, sånn som forelskelse, ekstrem avhengighet eller tilknytning, fiendtlighet o.l. Alt dette skal i prinsippet kunne jobbes med. Det skal også kunne åpne et terapeut-bytte, på en vennlig måte.

– I et klient-terapeut forhold er asymmetrisk. Den ene har større ansvar og kunnskap enn den andre. Klare grenser er en del av den gode og trygghetsskapende alliansen som bør være til stede når man oppsøker helsehjelp, sier hun.

Les også: Derfor svetter vi

Hvor går grensen?

I en relasjon knyttet til trening er det mye fysisk kontakt. Det kan være lett å misforstå, hvis man allerede har krysset en grense emosjonelt og følelsesmessig, og kanskje tillatt seg å tenke utover den profesjonelle forholdet.

Sett fra et psykologisk perspektiv er dette helt normalt. Tanken er også fri, men noen klarer ikke å la det bli med det.

I forhold til den personlige treneren, er saken klar. Han gikk over streken i det han ringte henne uten at det var knyttet opp mot deres PT/klient forhold. Slike retningslinjer er helt nødvendige for at en relasjon skal kunne kalles profesjonell, sier psyokolog Moberg.

Les også: Dette kan skje med huden din om du ikke renser den

Hva sier de ulike treningssentrene?

Vi spurte noen av treningssenterkjedene i Norge hvordan de ser på kommunikasjon mellom sine personlige trenere og deres klienter.

Evo Fitness:

– I en slik sak er vi klare på at vi ville gitt vedkommende en skriftlig advarsel og fulgt ham tett opp lang tid i etterkant. I tillegg ville medlemmet fått en beklagelse og refundert sine PT-klipp, sier Henning Holm, Product Director

– I EVO er vi opptatt av at PT-ene i tillegg til godkjent utdanning skal ha et godt lag med mennesker. Vi vektlegger gode kommunikasjons- og formidlingsevne. Gjerne personlig og engasjerende, men på et profesjonelt plan, sier han.

SATS Norge:

– Hos oss hadde det blitt en personalsak. Det er en utfordring at "personlig trener" ikke er en beskyttet tittel. Vi oppfordrer derfor alle som ønsker å bruke en PT om å sjekke kvalifikasjonene. I tillegg til krav om PT-utdanning, må han eller hun gjennom en audition hos oss. Her observerer vi hvordan ulike situasjoner blir håndtert, sier Lars-Einar Petterson, Nordic PR Manager i SATS.

SATS har et eget etisk regelverk som ligger til grunn for kontakten mellom PT og kunde.

– Det innebærer blant annet at man er kritisk til kontakt utenom treningen, forteller Petterson.

I tillegg skal de personlige trenerene vise til andre tilbud i eller utenfor SATS, dersom klienten etterspør en kompetanse de ikke har.

– Hvis medlemmet sliter med en skade, skal PT-en overlate dette til kvalifisert helsepersonell. Om en klient legger press på en personlig trener eller omvendt, er dette veldig ugreit. Vi er forberedt og har klare rammer for hvordan vi vil håndtere en slik sak, forteller han.

Fitness Xpress:

– Vi har pr dags dato ikke et etisk regelverk for kommunikasjon mellom PT og kunde. Men vi har taushetsplikt og bruker sunn fornuft i all kommunikasjon. Tillit og respekt er viktig i møte med kundene, sier Mette Kojan, PT- ansvarlig.

Les også:

Bli din egen personlige trener

Treningssenter for kvinner

Hva slags terapi skal du velge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus