Dette sier sovestillingen om forholdet ditt

FASTE SOVESTILLINGER: Sover du på siden, på magen eller på rygg? Tett inntil, eller så langt unna kjæresten så mulig? Ifølge forskere henger dette sammen med hvilken personlighet du har. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FASTE SOVESTILLINGER: Sover du på siden, på magen eller på rygg? Tett inntil, eller så langt unna kjæresten så mulig? Ifølge forskere henger dette sammen med hvilken personlighet du har. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvordan dere sover sammen, sier mer om dere enn du tror.

Sprer du armer og bein som en sjøstjerne i senga, eller har du det aller best når du kan krølle deg sammen og søke trygghet i kjærestens armer?

Uansett hva du måtte foretrekke, mener forskere at din foretrukne sovestilling avslører mye om deg og forholdet ditt.

– Sovestillingen kan påvirke følelsene våre eller vise frem personligheten din, sier Dr. Mark Kohler fra University of South Australia's Senter for Sleep Research til News.com.au.

Noen studier viser at søvnstillinger indikerer et stille kroppsspråk. Men det er mer intuitivt, og siden vi ikke diskuterer søvnstillinger med andre mennesker så ofte, er det lite som kan sies med sikkerhet.

Les også: Sover du for lite? Slik overlever du med kun tre timers søvn

Ryggsovere har høy selvtillit

Ifølge den britiske Sleep Assessment and Advisory service, sover de fleste av oss på siden eller i fosterstilling.

Søvnforsker Mark Kohler mener at folk som sover på siden stort sett er veltilpassede og balanserte mennesker.

– Mennesker som sover i fosterstilling, samt de som sovner med ansiktet ned i puten, er sannsynligvis noe engstelige av natur. De som sover på ryggen, i den såkalte «kongestillingen», har høy selvtillit, tror Kohler.

De som sover i «kongestillingen» ligger på ryggen, med armene ut til hver side.

– Folk som sovner på magen, med ansiktet ned, er jevnt over mer engstelige og mindre selvsikre, sier søvneksperten.

Vi har alle en foretrukken sovestilling, og mange sover på samme måte som de gjorde i barndommen eller tenårene.

Avslører forholdet

Kroppsspråkeksperter mener at man kan tolke mye ut fra et pars favoritt-sovestillinger.

– Ved å observere et par og deres søvnmønster, kan man si mye om tilstanden i forholdet, sier kroppsspråk-guru Barbara Pease til News.com.au.

Samlivsterapeut Trine Huseby har tro på at sovestillingen til et par kan indikere noe om hvordan samlivet fungerer.

– Men man trenger ikke sove tett for å ha et godt forhold. Det jeg vet, er at søvnproblemer kan føre til gnisninger i forholdet. Sliter dere med søvnløshet på grunn av at den ene snorker, eller barn som våkner om natten, kan det være greit å finne midlertidige løsninger på problemet, som å ligge på hvert sitt rom.

Er den ene i parforholdet misfornøyd med søvnrutinene, er det viktig å snakke om det og finne en løsning. Det kan være at den ene ønsker å ligge tett inntil, mens den andre foretrekker å sove for seg selv. Også her vil løsningen være å inngå kompromisser, mener samlivsterapeuten.

Dette sier sovestillingen om forholdet

1. I hverandres armer

Å sove tett sammenflettet, er svært romantisk. Men også upraktisk. Og i lengden: ganske urealistisk.

Dette er en stilling for nyforelskede, og et tegn på at dere er nye for hverandre.

Samlivsterapeuten tror det er få par som sover i hverandres armer natten gjennom, etter at den første intense forelskelsen er over.

– Men det kan nok være vanlig at man i perioder sover nært, når den ene har behov for det, sier Trine Huseby.

Ifølge forskning varer forelskelsen i bare to år. Slik tar dere vare på forholdet.

SOVESTILLING

SOVER TETT INNTIL: Sover du slik, er du mest sannsynlig nyforelsket. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

2. Sove i skje

Begge to ligger på siden vendt samme vei, som et sett med skjeer. Den ene bak den andre, med en arm rundt sin kjære.

Dette er en veldig intim stilling, som gir trygghetsfølelse. Den kan også være erotisk.

Stillingen kan gi noen ledetråder om hva slags behov dere har. Ligger mannen bakerst, vil han vise frem sin beskyttende natur, mens kvinnen viser at hun ønsker å bli tatt vare på. Og omvendt, er det kvinnen som omfavner sin kjære, vil hun vise frem sin omsorgsfulle side, ifølge News.com.au.

Uansett har personen som omfavner en tendens til å være den mest selvsikre og sterkeste i forholdet, ifølge kroppsspråkekspert Barbara Pease.

SOVESTILLING

I SKJE: En stilling som gir mye nærhet og trygghet til kjæresten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: - Sutring gir mindre sex

3. Rumpe mot rumpe

Det å ligge vendt bort fra hverandre, men med rumpa inntil, kan være en svært intim stilling.

– Rumpa er en så intim del av kroppen til å berøre hverandre med, at det antyder at dere er veldig nær hverandre, sier kroppsspråkekspert Barbara Pease.

For når alt kommer til alt, er det sikkert ikke så mange du kunne tenke deg å sove sammen med på den måten. Ifølge News.au.com avslører stillingen at dere gir hverandre frihet i forholdet, samtidig som dere ikke er redde for å miste hverandre.

Kanskje er dette løsningen om den ene parten ønsker og trenger mer fysisk intimitet enn den andre, også om natten? Dere kjenner nærhet, samtidig som dere ligger vendt hver deres vei, og har rom.

SOVESTILLING

RUMPE MOT RUMPE: Kun rumpa berører kjæresten. En sovestilling som gir deg frihet, men som likevel kan oppleves som intim. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: Så mange barn passer du til å få

4. På hver sin side av sengen

Dette er en ganske vanlig stilling.

Tilhører dere de parene som ikke får sove før dere ligger så langt unna hverandre at dere nærmest faller utfor kanten på hver deres side av dobbeltsengen?

Det betyr ikke at forholdet deres er mislykket eller mangler intimitet, beroliger samlivsterapeut Trine Huseby.

– Fysisk nærhet er viktig i et forhold. Men det er ingen som har sagt at det skje i senga, eller mens man sover. Det er ikke fare på ferde selv om dere sover hver for dere, i hver deres seng, eller til og med på hvert deres rom.

Er dere intime på dagtid, og kanskje gir hverandre et varmt godnattkyss, har det ingenting å si at dere ikke berører hverandre i løpet av natten, mener samlivsterapeuten.

Det å sove hver for seg, kan dessuten være en rasjonell løsning i søvnløse perioder.

– Søvnproblemer hos par jeg har vært i kontakt med, skyldes ofte at den ene – som regel mannen – snorker, og holder kjæresten våken. Eller barn som våkner om natten. Da har de fleste par forståelse for at man i en periode velger en løsning hvor man sover hver for seg. Vi mennesker er rasjonelle, sier Trine Huseby.

Hun understreker at det er forskjell på unntak og fast praksis. Forholdet deres tar ikke skade av at dere i en periode sover hver for dere.

SOVESTILLING

INDIVIDUALISTEN: Foretrekker du å sove litt unna partneren, er du ikke alene. Det er svært vanlig å ligge på hver sin side av dobbeltsengen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les også: Sjekk om dere bør holde sammen

5. Fotflørterne

Det å flette føtter, eller kun berøre hverandre med en fot, et kne eller hånd, er en stilling som demonstrerer at dere hører sammen, samtidig som dere er selvstendige og respekterer hverandres individualitet, skal man tro News.com.au.

– Det å lett stryke den andre lett over ryggen før man sovner, er for eksempel et fint uttrykk for kjærlighet. For mange holder dette i massevis, sier samlivsterapeut Trine Huseby.

Å berøre hverandre lett når dere sover, viser at dere hører sammen, og at dere er et fellesskap.

SOVESTILLING

FOTFLØRT: Alene, men likevel sammen. Berører du kjærestens føtter mens dere sover, viser du at dere hører sammen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

6. Natt- og dag-sovere

Noen par går til sengs til ulik tid. Kanskje trenger den ene parten mindre søvn enn den andre, eller kjæresten din er b-menneske og sitter oppe til langt på natt, mens du begynner å gjespe når klokka blir 21.

Har dere svært ulike soverutiner, kan det bli et problem for forholdet, og ikke minst sexlivet.

I så fall anbefaler samlivsterapeut Trine Huseby å inngå kompromisser.

– Det kan være lurt å se praktisk på samlivet, selv om det høres kjedelig ut. Ser du for deg at dere skal legge dere sammen, snakke om dagen som har vært og kanskje ha sex, er det lett å bli skuffet om partneren foretrekker å sitte oppe. Da kan paret gjøre en praktisk avklaring, for å unngå at den ene parten blir trist og skuffet, og den andre irritert, sier Huseby.

Hun foreslår at paret finner en løsning mellom ytterpunktet å aldri legge seg sammen, og det å alltid gjøre det. Kanskje dere kan bli enige om å legge dere samtidig to dager i uka?

Les også:

Så mange ganger i uka bør dere ha sex

Babygråt om natta ødelegger ett av tre ekteskap

Så lenge varer foreldrelykken

SOVESTILLINGER

SOVE ALENE: Er du lei av å gå til sengs alene hver eneste kveld, fordi partneren din vil sitte oppe, kan det være greit å ta en prat. Inngå kompromisser, anbefaler samlivsrådgiveren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus