Lekkert, men skadelig?

TRANGT: – Når du bruker høye hæler, vil føttene skyves fram i skoene. Det gir ikke god nok plass til tærne, forteller ortoped Grethe Elisabeth Borchgrevink. (FOTO: PSI / NTB scanpix)

Tidligere forskning

Forskere ved Griffith University i Queensland, Australia har kommet fram til at man endrer sitt naturlige ganglag med lang tids bruk av høye hæler.

I en artikkel, publisert i The Journal of Applied Physiology januar 2012, beskriver de flere utfordringer ved høyhælt bruk. Blant annet at kvinner som bruker høye hæler, går med kortere steg og bruker mer energi enn de som bruker flate sko. Som et resultat av lang tid i høye hæler hadde kvinnene utviklet kortere leggmuskler og risikerte skader på hofter, knær, rygg og sener.

(©NTB)

Mer enn åtte av ti som lar seg operere for fotplager, er kvinner. Kan det ha en sammenheng med skovalg?

Det smeller klikk-klakk i asfalten. Du kan høre henne før hun runder hjørnet. Hun er velkledd, smart og ofte i herlige høye hæler. Lekre stiletter og pumps.

Eiendomsmegler Carolina Toro (32) er bildet på den ambisiøse karrierekvinnen. Hun er fremoverlent, flink, ambisiøs, alltid på farten og alltid kledd i høye hæler.

– Når jeg går i høye hæler, føler jeg meg penere og mer feminin. Jeg føler meg freshere og får alltid mange komplimenter for det. Men skal jeg på mange visninger, har jeg alltid med et ekstra par sko i bilen med litt lavere hæl. Jeg kjenner jo at jeg blir sliten og skjønner at det ikke er bra å bruke hæler hele tida, forteller Toro.

Skoteori

Ifølge ortoped og overlege Grethe Elisabeth Borchgrevink ved St. Olavs hospital i Trondheim, finnes det ikke god nok forskning på hva som skjer med føttene når man går i høye hæler.

– Det finnes ikke forskning med god vitenskapelig metode. Det er for det meste antakelser når man regner med at høye hæler har negative konsekvenser for føttene, sier hun.

Ved St. Olavs hospital ser hun at det er betydelig flere kvinner enn menn som lar seg operere for fotplager. Andelen kvinner er faktisk oppe i 80-90 prosent. Borchgrevinks teori på den store kjønnsforskjellen, handler om sko.

– Det er primært kvinner som bruker sko med høye hæler. Derfor er det naturlig å tro at dette kan være årsaken, sier hun.

Les også: Ortopedens fem beste skoråd

Trangt for tærne

Gjennom forskning på trønderske kvinner skal hun se om teorien stemmer. Hun er nå halvveis i prosjektet og har undersøkt føttene til 200 kvinner. Den ene gruppa har brukt høye hæler på jobb de siste fem årene, og kontrollgruppa har brukt flate sko på jobb i samme periode.

Overlegen har en hypotese om at typiske kvinnebenplager, slik som krokete småtær, skjev stortå og smerter i forfoten, kan spores tilbake til bruk av trange og høyhælte sko.

– Når du bruker høye hæler, vil vekta alltid være på den framre delen av foten. Føttene skyves fram i skoene og gir ikke god nok plass til tærne. Også når det ikke er vekt på foten og den er vendt bakover, vil tærne og foten være låst i den samme posisjonen. Denne tvungne vinkelen sliter i stykker støttefunksjonen i leddbånd og sener. Presset mot forfoten vil kunne gi nerveirritasjon med hevelse og overfølsomhet, sier Borchgrevink.

Les også: Vi har løpt 3300 km for å finne den beste skoen

Vondt av flate sko

Avdelingsleder Carolina Toro ved EiendomsMegler 1 på Sagene i Oslo har gått i høye hæler siden hun var 16 år.

– Det startet med at jeg gjerne skulle vært noen centimeter høyere, siden jeg bare er 1.63. Men det handler også om følelsen det gir meg. I vår familie er det slik at alle pene senioritaer bruker høye hæler. Selv bestemor i Chile som nå er blitt 80 år, bruker høye hæler når hun skal pynte seg. Men hun blir jo veldig hoven i beina og klarer nesten ikke å gå i dem, forteller Toro.

Selv klarer eiendomsmegleren seg ikke uten et par høye hæler. Selv ikke når hun er på ferie på hytta.

– Jeg har blitt så vant til hæler at jeg får vondt i ryggen av å gå i lave sko. Det er ikke sånn at jeg bruker hæler på trening, men etter en times tid i flate sko kjenner jeg det i korsryggen. Og det må jo bety at jeg ikke har hatt godt av å gå så mye i høye hæler, sier Toro.

Les også: Verdens rareste joggesko

Kan være skadelig

Overlege Borchgrevink erkjenner symbolverdien ved å bruke høye hæler.

– Kvinner i høye hæler utstråler suksess, uavhengighet og at de har bein i nesa. De er gjerne karrierekvinner og gründerkvinner, og ikke bare jåledukker, slik jeg kanskje hadde sett for meg. Men det er et faktum at man ikke beveger seg fritt i høye hæler, og jeg blir ikke overrasket hvis jeg finner ut at det er skadelig for føttene, sier Borchgrevink.

Resultatene fra forskningen vil være klare i løpet av et halvt års tid.

Toro er usikker på om hun vil slutte med høye hæler dersom forskningen viser at det er usunt for henne.

– Hvis det er sånn at man risikerer å bli sittende i rullestol, ville jeg vurdert å gå over til flate sko. Men litt vondt skal jeg tåle. Jeg kommer nok ikke til å gå i 13 centimeters pumps resten av livet, men en liten hæl, det vil jeg nok alltid bruke, sier Toro.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus