Er du i faresonen for å få diabetes?

FARLIG FEDME: Vil du unngå å få diabetes 2, er det å holde kroppsvekten normal første bud. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.
FARLIG FEDME: Vil du unngå å få diabetes 2, er det å holde kroppsvekten normal første bud. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Svarer du ja på ett eller flere av våre spørsmål er det dårlig nytt.

Mer om diabetes

Hva er diabetes 2?

Diabetes 2 er vår aller vanligste stoffskiftesykdom. Det er en kronisk sykdom som kan skyldes mangel på hormonet insulin og/eller insulinresistens som innebærer nedsatt insulinvirkning

Hos personer som har diabetes 2 er sukkerinnholdet i blodet høyere enn normalt. Dette skyldes at kroppen ikke klarer å lage nok insulin for å møte det økte behovet på grunn av insulinresistens. Sykdommen debuterer som oftest hos voksne og er forbundet med overvekt og lite fysisk aktivitet.

Tegn på at du kan ha diabetes:

 • Hyppig behov for å tisse
 • Stadig tilbakevendende sopp i underlivet
 • Ofte urinveisinfeksjon
 • Tiltagende slapphet og tiltaksløshet

Dette forebygger diabetes 2:

 • Sunt kosthold
 • Fysisk aktivitet
 • Stressmestring
 • God og nok søvn
 • Nok vitamin D
 • Et godt fungerende avgiftningssystem for miljøgifter

Dette bør du spise mindre av:

 • Produkter av hvitt/fint mel
 • Vanlig pasta
 • Ris
 • Poteter
 • Juice
 • Sukkerholdig brus
 • Godteri
 • Kaker med sukker og mel
Dette bør du spise mer av:
 • Grønnsaker som vokser over jorden
 • Fisk
 • Skalldyr
 • Nøtter
 • Frø
 • Belgfrukter
 • Moderat med frukt (Omtrent 100-200 gram daglig)
 • Moderat med helkorn

1. Har en av eller begge foreldrene dine diabetes 2?

2. Legger de ekstra kiloene dine seg særlig på magen?

3. Spiser du mye raske karbohydrater som sukker, hvitt mel, pasta, ris og potet?

4. Har du høyt kolesterol eller høyt blodtrykk?

5. Er du overvektig?

Les også: – Stoff i bær, sjokolade og vin kan beskytte mot diabetes

I fare for diabetes

Svarer du ja på ett eller flere av disse spørsmålene er det dårlig nytt.

Da kan du nemlig være i fare for å utvikle diabetes 2.

Diabetes 2 blir stadig mer vanlig i Norge. Ifølge Diabetesforbundet regner man med at antallet nordmenn med diabetes type 2 er firdoblet de siste 50 årene, og forbundet anslår at rundt 350 000 personer her i landet har sykdommen i dag. Av disse er det antageligvis bare halvparten som er klar over at det.

Les også: Åtte overraskende tegn på diabetes

Den gode nyheten er imidlertid at dersom du tar deg selv i nakken og gjør noen ganske enkle kostholds- og livsstilsgrep har du muligheten til å snu utviklingen.

- Hvis man klarer å være fysisk aktiv, sove nok, få et optimalt nivå av vitamin D samt få en sunn vekt, helst med en BMI under 25, er risikoen blitt vesentlig redusert, sier dr. Fedon Lindberg.

Så mye øker risikoen for diabetes i takt med din BMI over en tiårsperiode, ifølge Lindberg:

 • BMI 18,5-21,9: 0%
 • BMI 22,0-24,9: 80%
 • BMI 25-29,9: 560%
 • BMI 30-34,9: 1820%
 • BMI over 35: 4120%

Lurer du på hvor høy BMI du har? Da kan du regne det ut med vår BMI-kalkulator.

Lær deg å mestre stress

Andre faktorer som er med på å forebygge diabetes er stressmestring samt et godt fungerende avgiftningssystem for miljøgifter.

Studier viser nemlig at blant annet at miljøgiften PCB og kvikksølv kan være medvirkende årsaker til insulinresistens, fedme og diabetes 2.

Les også: Sjekk om barnet ditt sover for lite

Et godt avgiftingssystem får du blant annet ved å unngå redusere belastningen ved å installere vannfilter, bruke luftrenser, unngå drikke fra plastflasker, unngå oppvarming av mat i plastbeholdere, passe på at plastfilm ikke rører maten, holde deg unna enkelte fisketyper og velge økologisk når du spiser matvarer som er spesielt belastet.

Ikke bli for tykk

Aller første bud i kampen mot diabetes er imidlertid å unngå overvekt.

Koblingen mellom for mange kilo og denne sykdommen er nemlig helt klar.

- Begge deler oppstår på grunn av den samme hormonforstyrrelsen, nemlig insulinresistens. De fleste som utvikler høyt blodtrykk, forhøyet blodfettstoffer og hjerte- og karsykdom kommer for øvrig fra samme gruppe som folk som er disponert for overvekt og diabetes, sier Lindberg.

Farlig magefedme

- Økt magefett er både et resultat av og en medvirkende årsak til magefedme. De nye fettcellene, eller preadipocytter som de heter, som dannes når man får økt magefett likner veldig på hvite blodlegemer i forhold til sin evne til å forårsake betennelse i kroppen, sier han.

På sikt øker ikke magefedme bare risikoen for diabetes 2 og sykelig overvekt, men også faren for å utvikle hjertesykdom, de fleste kreftformer samt de fleste kroniske betennelsestilstander.

Det er derfor lurt å starte kampen mot magefettet hvis de ekstra kiloene har lett for å samles der.

Effektiv fettlagring

- Og det som er felles for alle disse tilstandene er nettopp insulinresistens, sier Lindberg.

Insulinresistens innebærer at man konstant har forhøyet insulin, selv i fastende tilstand, og kroppen blir da en uhyre effektiv fettlagringsmaskin.

- Har du først kommet inn i denne onde sirkelen med forhøyet insulin, som forverres hver gang du spiser raske karbohydrater i kombinasjon med mettet fett, vil du gå opp i vekt selv om du spiser mye mindre enn før. Og ikke nok med det, forhøyet insulin fører til økt appetitt og søthunger. Konklusjonen blir derfor at det er for mye insulin som gjør deg fet, sier han.

Bulende mager

Sitter du nå og lurer på om du muligens har insulinresistens, er det ganske greit å finne svar på dette spørsmålet. Reis deg ganske enkelt opp av stolen eller sofaen, still deg foran et speil og studer kroppsfasongen din.

- Hvis magen buler ut, men resten av kroppen virker normal, er du antageligvis disponert for økt insulinproduksjon og har allerede utviklet insulinresistens, sier Lindberg.

Lider du i tillegg av overvekt eller fedme, har du nesten garantert insulinresistens som i virkeligheten er et tidlig stadium av diabetes 2.

Effektiv forebygging

- Alle våre livsstilssykdommer kan enkelt forebygges med tre viktige tiltak. Du bør trene regelmessig, spise sunt i hverdagen og kutte røyken, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen ved Themanutrition.no.

Hun påpeker i likhet med Lindberg at en vektreduksjon vil være med på å reduseres faren for å få diabetes 2 hvis man har høyere BMI enn 25.

- For å unngå diabetes 2, bør man opprettholde en optimal normalvekt. Diabetes 2 innledes som regel med overvekt, spesielt rundt mage og midje, og det er svært uvanlig å ha sykdommen uten at man samtidig har magefedme, sier hun.

Husk å trimme

Ernæringsfysiologen anbefaler også regelmessig trening. Minstekravet bør være at man etterlever de helsemessige anbefalingene for aktivitet.

- Det innebærer 30 minutter moderat eller intensiv aktivitet daglig. Du kan for eksempel sykle til jobben eller gå en tur, sier hun.

For å få nok overskudd til å komme igang med treningen anbefales nok søvn og regelmessige måltider.

Videre bør man unngå søt mat og drikke i hverdagen.

- Reduser inntaket av sukret og smaksatt drikke, søte brødpålegg, kaker, snacks, bakevarer og søte kornblandinger, sier hun.

Diabetes av sukkerbrus

Ifølge britiske forskere kan det være lurt å være ekstra påpasselig med søt drikke.

Studier gjennomført av Imperial College London og InterAct viser nemlig at en boks med sukkerholdig brus per dag kan øke risikoen for å utvikle diabetes 2 med hele 18 prosent.

Til dem som drikker mye brus har Lindberg derfor følgende råd.

- Vann er best, men hvis valget står mellom sukkerholdig brus og sukkerfri brus er den siste absolutt å foretrekke, sier han.

Mer fisk enn kjøtt

Therese F. Mathisen trekker frem Middelhavskostholdet som spesielt diabetesvennlig.

- Hovedpunktene er regelmessige, mindre måltider gjennom dagen, og proteinrike matvarer bør vektlegges i alle dagens 4-5 måltidene. Spis fisk, kjøtt, egg eller meieriprodukter, vektlegg fiberrike karbohydratkilder som grovt brød og grove kornblandinger, spis mye grønnsaker og gjerne også bønner og linser, sier hun.

Som en hovedregel bør du spise mer fisk enn kjøtt gjennom uken – både til middag og som pålegg.

- Og husk moderat inntak av gode fettkilder som olivenolje, nøtter, fet fisk, avokado og oliven, sier hun.

LES OGSÅ:

Løping vs styrketrening: Hva er best mot magefett?

Ny app gir trygghet til diabetikere

- Kan man få et godt liv med kronisk sykdom?

- Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Norsk melkeproduksjon må kuttes med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Du trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum
Siste nytt
10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerNorsk melkeproduksjon må kuttes med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilDu trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus