Meny

Herpes og HPV

Mange er smittet uten å vite det

BLEMMER: Herpes gir væskefylte blemmer og sår på hud eller kjønnsorganer. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.no

Over halvparten av dem som er smittet med herpes lever lykkelig uvitende om hvordan ting egentlig er fatt.

FAKTA

-Hysteriet rundt herpes er overdrevent

-Jeg har arbeidet med kjønnssykdommer i 10 år og syntes at hysteriet rundt herpes er overdrevent. Rett og slett fordi vi vet at det gjelder så mange. Vi har ikke noen konkrete tall på hvor mange som er bærere av de to herpestypene, fordi flertallet ikke får utbrudd, forteller Lena Myhre, ekspert på hud-og kjønnssykdommer ved Aleris Medisinske Senter.

Herpes

 • HSV-1 (munnsår) og HSV-2 kryssmitter oftere enn før, på grunn av at vi praktiserer mer oralsex
 • 50- 80 prosent av befolkningen vil gå gjennom en primærinfeksjon med HSV-2 i løpet av barneårene
 • 20-40 prosent av befolkningen i aldersgruppen 20-40 år har antistoffer mot HSV- 2
 • Et flertall er smittet uten å vite, fordi de aldri får utbrudd eller utbrudd som de ikke tolker som herpes
 • Asymptomastiske utbrudd er ofte grunnen til at så mange blir smittet av sykdommen
 • HSV- 2 er generelt hissigere enn HSV- 1, men mange med HSV- 2 får få eller ingen utbrudd
 • Herpes forsvinner ikke fra kroppen, men det finnes medisiner som forhindrer og behandler utbrudd.
 • Valtrex- tabletter (Valacyclovir) og Zovirax- salve (Aciklovirer) er vanlige medikamenter
 • Utviklingen av Aciklovirer regnes som en banebrytende oppdagelse. Forskerne G. Elion og G. Hichings mottok Nobelprisen i medisin for dette i 1988

Kilder: Folkehelseinstituttet og Apotek1.no

HPV

 • 70 prosent av alle seksuelt aktive mennesker vil bli smittet av HPV en gang i løpet av livet
 • 10 prosent av norske kvinner opplyser å ha hatt kjønnsvorter. Det antas at det samme antallet gjelder for menn
 • HPV- viruset finnes i over 100 genotyper. 18 av disse defineres som høyrisiko. Det innebærer at de kan forårsake celleforandringer og på sikt bidra til å utvikle livmorhalskreft
 • HPV-viruset kalles også vortevirus, fordi det også er opphavet til fot-, hånd- og kjønnsvorter
 • Kjønnsvorter forårsakes av HPV- genotypene 6 og 11 og er ikke kreftfremkallende. Du kan ha "usynelige" kjønnsvorter, fordi de er så flate og dermed vanskelig å oppdage
 • Vortene forsvinner som regel av seg selv etterhvert, ved hjelp av kroppens eget immunforsvar. Det kan derimot ta tid.
 • Det finnes behandling. Pensling med Wartec liniment (podofyllotoksin) eller påsmøring med Wartec krem pleier å ha god effekt
 • Forsvinner ikke vortene kan de fryses eller brennes vekk hos en hudlege
 • Kjønnsvortene kan likevel komme tilbake. Enten på grunn av ny smitte eller fordi behandlingene ikke har fjernet viruset helt

Kilder: Folkehelseinstituttet og Apotek1.no

Uspesifikke, men ufarlige plager som små sår, rifter eller symptomer som forveksles med sopp, er grunnen til at mange ikke skjønner at de har herpes genitales. Sammen med klamydia og HPV er herpes en av våre vanligste kjønnssykdommer. Vi skiller mellom to typer herpesvirus: Herpes 1 og herpes 2 (HSV- 1 og HSV- 2). Herpes 1 opptrer oftest på leppen (munnsår), mens herpes 2 finnes oftest på kjønnsorganene. Kryssmitte er derimot svært vanlig.

I følge Folkehelseinstituttet går 50-80 prosent av befolkningen gjennom en primærinfeksjon av HSV-1 i løpet av barneårene. I aldersgruppen 20-40 år har 20-40 prosent antistoffer mot HSV-2.

Over halvparten av de smittede får aldri noen symptomer og lever lykkelig uvitende om hvordan ting egentlig er fatt. En av dem kan være deg.

-Det er ikke helt kjent hvorfor noen kan gå et helt liv uten å merke at de har herpes. Stress, menstruasjon, sykdom og generelt nedsatt allmenntilstand kan bidra til å vekke viruset fra dvalen. Det er viktig å finne ut hva som trigger og unngå disse situasjonene. De fleste får en herpes med få og milde utbrudd, forteller Lena Myhre, spesialist i hud- og kjønnssykdommer ved Aleris Medisinske Senter.

Primærinfeksjonen (hvis man får en slik) starter som regel 2-12 dager etter smittetidspunktet. Den kan være svært smertefullt med mange væskefylte blemmer, samt influensalignende symptomer som feber, muskelsmerter og stråling nedover i lårene. Begge herpestypene blir i kroppen resten av livet og hviler i nerveknutene i ryggraden. Senere utbrudd (om man får det) er som regel mye mildere.

Smitter hvis viruset våkner

Smittefaren er størst ved utbrudd og liten i utbruddsfrie perioder. Herpes kan smitte uten at du har synlige utbrudd. Grunnen til det er at den som har herpes ikke merker at viruset har våknet og er på vei mot hudoverflaten. Viruset er med andre ord til stede i hudens slimhinner uten å lage sår. Under et samleie gnies slimhinnene gjerne mot hverandre og dermed kan man bli smittet.

Hvorfor oppstår slike "usynlige" utbrudd?

Man kan si at viruset våkner, for så å "ombestemme seg" og gå i dvale igjen. Dette er ikke lett å merke, og 70 prosent smittes under slike “abortive” utbrudd.

Herpes smitter altså ikke når viruset ligger i dvale. Kunsten er å skjønne når det våkner (feks ved menstruasjon, influensa etc) og ta forholdsregler deretter. For noen oppleves dette både frustrerende og vanskelig da enkelte ikke får noen forvarsler i det hele tatt.

-Mange blir nedbrutte etter å ha fått beskjed om at de har en kjønnssykdom. Det er forståelig, fordi det handler om noe intimt og privat man kun forteller til en partner eller en nær venn. Samtidig er det viktig å tenke på at dette er noe mange opplever i løpet av livet. I forhold til herpes er så å si hele befolkningen smittet, om vi slår sammen de to typene. Min oppfatning er at folk er mye mer åpne og tolerante enn man tror, sier Myhre.

Over 100 ulike genotyper

HPV- infeksjon (Humant papillomavirus) er også svært vanlig og i likhet med herpes kan en slik infeksjon foreløpe helt symptomfritt. Like fullt kan man smitte andre. I følge Folkehelseinstituttet vil rundt 70 prosent av de seksuelt aktive bli smittet av HPV-viruset i løpet av livet. Smitteveien er vaginalt eller analt samleie eller ved annen intim hudkontakt. Skadet hud og såre slimhinner gjør en mer mottagelig for smitte.

Det er identifisert mer enn 100 ulike genotyper (sammensettinger) av HPV. 40 av disse kan smitte seksuelt. 18 av disse er ansett som “høyrisiko”- typer som kan forårsake celleforandringer og er noen av årsakene til livmorhalskreft.

Inkubasjonstiden for høyrisiko genotypene er 10- 30 år. Jevnlige celleprøver fra underlivet vil avdekke celleforandringer. Det er utviklet en vaksine mot genotypene 16 og 18 som er årsaken til 70 prosent av disse krefttilfellene. Jenter på 7.klassetrinn har siden 2009 fått tilbud om vaksinasjon.

Gir blomkålliknende vorter

HPV-viruset er også årsaken til kjønnsvorter (condymata acuminata) og gir små blomkållignende vorter på kjønnsorganene og områdene rundt. Hos noen er vortene helt flate og derfor vanskelige å oppdage.

Vortene er svært smittsomme. 1 prosent av alle seksuelt aktive i alderen 15-49 antas å få kjønnsvorter i løpet av livet. Vortene forårsakes av HPV- genotypene 6 og 11 og er ikke er kreftfremkallende. Vortene forsvinner som regel av seg selv etter en tid, ved hjelp av kroppens eget immunforsvar. Det finnes også behandlinger (se faktaboks), men vortene kan likevel komme tilbake. Enten fordi man blir smittet på nytt eller fordi viruset ikke lar seg fjerne helt.

- Globalt sett er Kondylomer (kjønnsvorter forårsaket av HPV) den vanligste kjønnssykdommen blant unge, og vi regner med at unge som har hatt minst to sex-partnere er smittet. Som regel leger sykdommen seg selv i løpet av to år, sier Myhre

10 prosent av alle norske kvinner opplyser at de har hatt kjønnsvorter. Det antas at det samme antallet også gjelder for menn. Forekomsten av synlige kjønnsvorter er økende for begge kjønn.

Ikke verdens undergang

Ved Sex og samfunn i Oslo ser de mye av både herpes og kjønnsvorter.

-Vi ser mye av begge deler her hos oss og forsøker så godt vi kan å formidle at dette ikke er verdens undergang, og at man kan leve fint med dette. Folk føler ofte skam og syntes det er flaut, noe som er naturlige reaksjoner. Det finnes heldigvis gode medisiner mot begge disse tilstandene som holder dem i sjakk. Likevel vil man jo helst unngå dem, og vi oppfordrer ungdom til å hente gratis kondomer hos oss. Det er bare å komme innom, forteller Siv Gamnes, leder for Sex og samfunn

Hun ser mange fortvilede ungdommer som tror sexlivet er en saga blott. Det er det ikke, men Gamnes oppfordrer til åpenhet, uansett hvor vanskelig det er.

-Det beste rådet jeg kan gi er å forsøke å akseptere tilstanden og fortelle en potensiell kjæreste hvordan det er fatt. Sett deg inn i sykdommen og forsøk å skjønne når den reaktiveres. Da kan du være føre var i forhold til mulige utbrudd. Sånn sett tror jeg de som har få eller ingen utbrudd har det lettest. De slipper å forholde seg til det på samme måte, og da er det kanskje også lettere å fortelle det til en partner, avslutter Gamnes.

Les også

Oralsex? Les dette først

Kondom er ikke nok

Best i senga med kondom

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12 Mueller-rapporten legges fram torsdag18:30 Kvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21 Solskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17 Røde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35 – Jeg ble en mor uten barn17:32 Gressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30 Katteeier brente død katt17:13 Evakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02 Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36 Stor skogbrannfare i Sør-Norge15:27 Norsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21 Arbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17 Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22 18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43 Mot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21 Mann omkom i scooterulykke i Telemark11:14 Omstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36 Tre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53 Turistforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38 Mann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13 Strømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48 Norskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09 Listhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40 Én omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27 Før CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23 Ecuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10 Mann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58 Fossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49 Landslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23 30 år etter Hillsborough-tragedien06:00 FN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56 Flere dansker enn før jobber etter 65 år05:53 Rapport: Ny taxireform vil føre til lavere lønninger05:50 Dette skjer i dag05:44 Oscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?05:37 Vettregler for private barnehager skal hindre pengemisbruk05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høyre kneler for bompengemotstand i Buskerud – Ap frykter smitte05:15 Mann framstilles for fengsling etter påkjørsel i Sandefjord05:02 17 pågrepet etter kjemisk eksplosjon i Kina der 78 døde04:36 Minst åtte mistet livet i ekstremvær i USA04:04 Hjelpeorganisasjoner: Haster å hente hjem IS-kvinner og barn03:45 Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 201103:37 Høie: Leger kan ta pasientbilder med privat mobil02:54 American Airlines må droppe 115 flyginger per dag02:19 Ecuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»02:02 Hydros anlegg i Brasil kan være i full drift om få uker01:22 Syriske medier: Minst elleve drept i rakettangrep mot Aleppo01:03 Casper Ruud tapte finalen i ATP-turneringen i Houston00:07 Juntaen i Sudan ber om internasjonal støtte00:05 Åtte pågrepet etter uro på Nørrebro i København22:36 Liberal ordfører vil bli Demokratenes presidentkandidat22:20 Tiger Woods tok sin første golfmajor siden 2008: – Som om sirkelen er sluttet21:42 Politiet etterforsker voldshendelse – video av hendelsen sirkulerer på nettet21:24 Eirik Jensen takket støttespillere for gave21:02 Avinor varsler nedbemanning20:44 Rosenborg på nedrykksplass etter 1-3-tap mot Stabæk: – Vi henger ikke sammen20:26 Fortsatt mange måneder før alt er som normalt for datasystemene i Hydro20:21 Enken etter Slobodan Milosevic er død20:10 Forsvarstopp: Norge er ikke i stand til å forsvare seg ved et angrep20:07 Sosialdemokratene tar ledelsen i Finland19:00 10 populære konspirasjonsteorier18:22 Svenskenes «førstedame» Bibi Andersson er død17:18 Høyrenasjonalist utløste voldsom uro på Nørrebro i København17:08 61-åring dømt til sju års fengsel for overgrep mot datter17:05 Over 120 drept i kamper om Libyas hovedstad15:49 Brannhelikoptre og mannskap i full gang med trening før sommeren15:44 DSB: – Vi er forberedt på flere intense skogbrannsesonger14:52 Joey Barton etterforskes etter angrep på manager14:26 Pave Frans advarer mot selvopptatthet14:17 Røde Kors kan hente hjem norske Syria-barn14:05 Siktet bilfører i Sandefjord erkjenner straffskyld for uaktsomt drap13:37 Bombe fra annen verdenskrig funnet i elv i sentrum av Frankfurt12:59 Advokat: Assange vil samarbeide med Sverige hvis voldtektssak gjenopptas12:54 Liverpool-linket spiss på vei bort fra Leipzig12:54 Advokat anklager Ecuador for løgn om Assanges oppførsel12:05 Sp vil ha mål om 50 prosent selvforsyning i norsk landbruk12:03 Demokrater forsvarer muslimsk politiker etter at Trump delte video11:49 Politiet: Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll blir anmeldt11:33 «Ser ut som en praktbok»11:13 Berg-forsvarer tror på mildere dom11:11 Casper Ruud finaleklar i ATP-turneringen i Houston11:10 Flere partier vil at Sverige henter hjem IS-barn10:33 Kronprinsens klimatur til Stillehavet utløste over 9 tonn klimagasser10:14 Telenor har fikset feil som rammet trygghetsalarmer09:51 Minst tre omkom da småfly krasjet ved Mount Everest09:41 Antiterrorlover gjør det vanskelig å hjelpe09:33 Finnene går til valg – uklare regjeringsalternativer09:31 Store protester mot Australias flyktningpolitikk i flere byer09:22 Solskjær: – Ingen vil huske denne kampen om noen år om vi ender i topp fire09:18 Problemer hos Telenor rammer trygghetsalarmer08:55 El-sparkesykler: – Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer08:44 Slukkearbeidet fortsetter flere steder i Rogaland08:34 Mann fløyet til sykehus med kritiske skader etter bilulykke07:53 Flere skadd i protester mot regjeringen i Albania07:39 Gressbrannen i Tysvær ennå ikke under kontroll06:45 Studenter anklaget for å svindle Apple for 900.000 dollar06:40 Mye russebråk sør på Østlandet06:05 Dette skjer i dag
Siste nytt
19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12PolitikkMueller-rapporten legges fram torsdag18:30NorgeKvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21SportSolskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17NorgeRøde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35Livet– Jeg ble en mor uten barn17:32NorgeGressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30NorgeKatteeier brente død katt17:13NorgeEvakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02MotorTidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36NorgeStor skogbrannfare i Sør-Norge15:27SportNorsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21NorgeArbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17NorgeStøttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22Norge18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43ReiseMot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21NorgeMann omkom i scooterulykke i Telemark11:14VerdenOmstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36NorgeTre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53NorgeTuristforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38NorgeMann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13NorgeStrømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48NorgeNorskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09PolitikkListhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40NorgeÉn omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27SportFør CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23VerdenEcuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10NorgeMann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58SportFossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49SportLandslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23Sport30 år etter Hillsborough-tragedien06:00NorgeFN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56VerdenFlere dansker enn før jobber etter 65 år05:53NorgeRapport: Ny taxireform vil føre til lavere lønninger05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenOscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?05:37NorgeVettregler for private barnehager skal hindre pengemisbruk05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøyre kneler for bompengemotstand i Buskerud – Ap frykter smitte05:15NorgeMann framstilles for fengsling etter påkjørsel i Sandefjord05:02Verden17 pågrepet etter kjemisk eksplosjon i Kina der 78 døde04:36VerdenMinst åtte mistet livet i ekstremvær i USA04:04NorgeHjelpeorganisasjoner: Haster å hente hjem IS-kvinner og barn03:45VerdenDrivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 201103:37NorgeHøie: Leger kan ta pasientbilder med privat mobil02:54VerdenAmerican Airlines må droppe 115 flyginger per dag02:19VerdenEcuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»02:02NorgeHydros anlegg i Brasil kan være i full drift om få uker01:22VerdenSyriske medier: Minst elleve drept i rakettangrep mot Aleppo01:03SportCasper Ruud tapte finalen i ATP-turneringen i Houston00:07VerdenJuntaen i Sudan ber om internasjonal støtte00:05VerdenÅtte pågrepet etter uro på Nørrebro i København22:36PolitikkLiberal ordfører vil bli Demokratenes presidentkandidat22:20SportTiger Woods tok sin første golfmajor siden 2008: – Som om sirkelen er sluttet21:42NorgePolitiet etterforsker voldshendelse – video av hendelsen sirkulerer på nettet21:24NorgeEirik Jensen takket støttespillere for gave21:02NorgeAvinor varsler nedbemanning20:44SportRosenborg på nedrykksplass etter 1-3-tap mot Stabæk: – Vi henger ikke sammen20:26NorgeFortsatt mange måneder før alt er som normalt for datasystemene i Hydro20:21VerdenEnken etter Slobodan Milosevic er død20:10NorgeForsvarstopp: Norge er ikke i stand til å forsvare seg ved et angrep20:07PolitikkSosialdemokratene tar ledelsen i Finland19:00Norge10 populære konspirasjonsteorier18:22KulturSvenskenes «førstedame» Bibi Andersson er død17:18VerdenHøyrenasjonalist utløste voldsom uro på Nørrebro i København17:08Norge61-åring dømt til sju års fengsel for overgrep mot datter17:05VerdenOver 120 drept i kamper om Libyas hovedstad15:49NorgeBrannhelikoptre og mannskap i full gang med trening før sommeren15:44NorgeDSB: – Vi er forberedt på flere intense skogbrannsesonger14:52VerdenJoey Barton etterforskes etter angrep på manager14:26VerdenPave Frans advarer mot selvopptatthet14:17PolitikkRøde Kors kan hente hjem norske Syria-barn14:05NorgeSiktet bilfører i Sandefjord erkjenner straffskyld for uaktsomt drap13:37VerdenBombe fra annen verdenskrig funnet i elv i sentrum av Frankfurt12:59PolitikkAdvokat: Assange vil samarbeide med Sverige hvis voldtektssak gjenopptas12:54SportLiverpool-linket spiss på vei bort fra Leipzig12:54PolitikkAdvokat anklager Ecuador for løgn om Assanges oppførsel12:05PolitikkSp vil ha mål om 50 prosent selvforsyning i norsk landbruk12:03PolitikkDemokrater forsvarer muslimsk politiker etter at Trump delte video11:49NorgePolitiet: Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll blir anmeldt11:33Politikk«Ser ut som en praktbok»11:13PolitikkBerg-forsvarer tror på mildere dom11:11NorgeCasper Ruud finaleklar i ATP-turneringen i Houston11:10PolitikkFlere partier vil at Sverige henter hjem IS-barn10:33ReiseKronprinsens klimatur til Stillehavet utløste over 9 tonn klimagasser10:14NorgeTelenor har fikset feil som rammet trygghetsalarmer09:51ReiseMinst tre omkom da småfly krasjet ved Mount Everest09:41VerdenAntiterrorlover gjør det vanskelig å hjelpe09:33PolitikkFinnene går til valg – uklare regjeringsalternativer09:31PolitikkStore protester mot Australias flyktningpolitikk i flere byer09:22SportSolskjær: – Ingen vil huske denne kampen om noen år om vi ender i topp fire09:18HelseProblemer hos Telenor rammer trygghetsalarmer08:55MotorEl-sparkesykler: – Det nytter ikke for oss eldre å gå på gata mer08:44NorgeSlukkearbeidet fortsetter flere steder i Rogaland08:34NorgeMann fløyet til sykehus med kritiske skader etter bilulykke07:53VerdenFlere skadd i protester mot regjeringen i Albania07:39NorgeGressbrannen i Tysvær ennå ikke under kontroll06:45VerdenStudenter anklaget for å svindle Apple for 900.000 dollar06:40NorgeMye russebråk sør på Østlandet06:05NorgeDette skjer i dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus