TEST: JAWBONE UP

Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

En Jawbone Up rundt armen kan fortelle deg hvor mye du beveger deg i løpet av dagen og hvor lenge du sover om natten. Foto: Stein Jarle Olsen
En Jawbone Up rundt armen kan fortelle deg hvor mye du beveger deg i løpet av dagen og hvor lenge du sover om natten. Foto: Stein Jarle Olsen

TEST: Jawbone Up skal få deg til å leve sunnere.

Teknologi du har på kroppen er blant de store trendene for tiden , og vi har allerede sett på pulsklokker med GPS , Nikes treningsbånd Fuel Band og en smekker liten skritteller fra Fitbit.

Importbånd

Nå er det Jawbones sensorarmbånd Up som står for tur. Armbåndet ble lansert i Europa midt i mars, men har vært tilgjengelig i USA lenge, og det er derfra vi har «importert» vår utgave, slik at undertegnede har flere måneder med bruk bak seg.

Den første utgaven av Up fikk riktignok hard medfart både i teknopressen og blant forbrukerne, på grunn av problemer med både batterier og synkronisering.

Det hele kulminerte i at Jawbone gikk ut og tilbød alle kundene pengene tilbake, uavhengig av om de valgte å beholde produktet eller ei.

Versjon to ble lansert i november, og det kan se ut som om Jawbone har vært heldigere med denne utgaven.

Les også: Nå får du Kamasutra i alle vinkler

Sensorfylt

Konseptet med Up er at sensorer i et armbånd følger med på hvor mye du beveger deg og hvor mye og dypt du sover, mens du selv kan supplere med å registrere maten du spiser og hvordan humøret er i den tilhørende app-en.

Så gir programvaren deg tips og «visste du at?»-punkter om tilværelsen din, og hele formålet er at du skal gjøre «bedre valg for å føle deg på ditt beste».

Selve armbåndet er lett, relativt fleksibelt og mykt og kan fås i mange farger. Når du bestiller får du valget mellom Small, Medium og Large. Undertegnede har ganske tynne håndledd, men Medium-størrelsen fungerte likevel greit, og armbåndet er ikke påtrengende på noe vis.

Det eneste er at det kan være litt i veien når du sitter foran PC-en, særlig siden det er såpass tykt at det konstant vil være i kontakt med underlaget. Båndet er også sprut- og dusjsikkert, så du kan ha det med deg i dusjen om du vil.

Armbåndet har kun én knapp, og den har som eneste formål å bytte mellom våken- og sovemodus. Du må nemlig selv fortelle Up at du går og legger deg og at du står opp.

Les også: Snart kan du trene fra lenestolen

Jawbone Up i størrelse Medium. Foto: Stein Jarle Olsen

Plugg

Selve synkroniseringen av data foregår via en helt vanlig 3,5 millimeter-plugg som utgjør den ene enden på armbåndet, og det er også via denne du lader Up - via en egen USB-lader, du kan ikke lade fra mobilen.

Pluggen er skjult bak en liten hette, og denne bør du passe godt på at ikke forsvinner mens du lader eller synkroniserer. Kanskje hadde det vært lurt å legge med en ekstra hette eller to, Jawbone, for denne tror vi lett forsvinner.

Les også: PC-en din ser deg

App-en finnes tilgjengelig for iOS og nå også Android. Vi har basert denne testen på iOS-applikasjonen, og testet sammen med en iPhone 4.

Up-båndet inneholder bevegelsessensorer som tolker bevegelsene dine enten til steg eller soving. Skrittelleren er ut av boksen etter vår oppfatning ikke spesielt nøyaktig, og har en tendens til å overestimere antall steg ganske betraktelig.

Vi opplevde at båndet stort sett lå over det vi fikk med Fitbit Zip, som for oss fremsto som langt mer nøyaktig.

Up har riktignok en kalibreringsfunksjon som krever flatt underlag og nøyaktig oppmålt strekning, og det kan nok være verdt å bruke denne selv om det kan kreve litt planlegging.

Les også: Her er brillene som skal fjerne jetlag

Mikrobevegelser

Søvnregistratoren benytter sensorer fra MotionX som skal kunne tolke dine mikrobevegelser til å avgjøre hvor lang tid du brukte på å sovne, når du våknet og hvor lang tid du tilbrakte i dyp og lett søvn.

Her er det verre å avgjøre nøyaktigheten, men stort sett føler vi at den har god kontroll, riktignok med noen unntak.

Båndet har også en «smart» vekkefunksjon. Du definerer det seneste tidspunktet for vekking og et intervall bakover, og så finner båndet ut når du bør vekkes ut fra når du sovnet og hvordan det passer seg med søvnsyklusen.

Les også: Bruk mobilen som bilnøkkel

Målet er at du skal våkne på ditt mest opplagte, men undertegnede opplevde liten effekt av dette, og ble samtidig litt irritert over å våkne tidligere enn «nødvendig».

Samtidig er jeg notorisk trøtt om morgenen, så her er det godt mulig at andre vil oppleve bedre effekt.

Vekkerklokkefunksjonen er for øvrig veldig praktisk om du sover sammen med en partner som ikke står opp samtidig som du gjør, da du kan bli vekket uten at den andre merker noe.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

En 3,5-millimeterplugg står for synkronisering og lading. Men synkroniseringen lider av dårlig tilkobling. Foto: Stein Jarle Olsen

Matlogging

Du kan også logge matinntaket, og med en strekkodescanner kan du registrere det meste. Vi har dog kun brukt den amerikanske utgaven av appen, så vi er litt usikre på hvor mange norske produkter som finnes med.

Uansett finnes det også data for de aller fleste «generiske» produkter, for eksempel «søt frokostblanding» eller «hvitvin».

Du kan også endre dataene selv om du vil, slik at du kan registrere alt med pinlig nøyaktighet. En smart funksjon er også at du kan ta bilde av det du har inntatt om du vil utsette loggingen til senere.

Synkroniseringen med iPhone-en kan være en ganske vanskelig affære. Telefonen merker ofte ikke at båndet er tilkoblet, og særlig med et omslag rundt telefonen var dette problematisk (selv om det virket som om pluggen satt godt på plass).

Avhengig av hvor lenge det er siden sist synkronisering tar dette fra 5 til cirka 30 sekunder.

Vi skulle selvfølgelig sett at synkroniseringen kunne gått trådløst, for eksempel via Bluetooth smart, men ser også at det sannsynligvis ville hatt negativ innvirkning på batterilevetiden.

Båndet skal holde i rundt ti dager mellom hver lading, og det virker for oss å stemme godt.

Informasjonen presenteres i lettforståelige grafer og tabeller, men vi skulle gjerne sett at Jawbone hadde en dedikert webportal for Up-dataene, på samme måte som for eksempel Fitbit.

Power nap

Det er heller ikke noe problem å sove med armbåndet på, og båndet har også en «Power nap»-funksjon som vekker deg på det optimale tidspunktet cirka 26,5 minutter etter at du har sovnet.

Det er likevel litt irriterende at du må plugge båndet i telefonen og manuelt skru på power nap-funksjonen. Også her skulle vi gjerne kunnet styre båndet trådløst fra telefonen.

En siste funksjon er en påminner om at du har sittet for lenge i ro, særlig praktisk om du har en stillesittende kontorjobb. Her kan du få båndet til å vibrere så fort det registrerer et gitt tidsintervall uten aktivitet, for eksempel innenfor kontortid.

Les også: Disse sensorene hjelper norske utøvere til OL-gull

Skjermbilder fra Up-appen. Fra venstre det velkjente synkroniseringstrøbbelet, søvnoversikten og stegoversikten. Foto: Skjermdump

Konklusjon

Alt i alt er Jawbone Up en hendig masekråke på håndleddet. Den gir deg god oversikt over aktivitetsnivå og søvnmengde, men vi tror dataene hadde vært mer oversiktlige om de ikke kun var tilgjengelige gjennom Up-appen.

Synkroniseringstrøbbelet er irriterende, og det er det også at du må koble båndet til telefonen fysisk for hver gang du skal endre en innstilling eller skru på eller av en funksjon.

Likevel tror vi mange kunne hatt godt av å bære rundt på Up, om enn bare for å få litt bedre innsikt i hvordan man egentlig fører livet. Og vekkefunksjonen er av nevnte årsaker ekstra praktisk, selv om 1200 kroner er ganske stivt for hva du får.

Vi velger for øvrig å ikke gi noen normal score, men den ville sannsynligvis ligget rundt 7/10.

Les også:

Apple kan få fart på norsk sensorteknologi

Er klokka den nye superdingsen?

Norsk Facebook-jakke kan redde liv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:33 Keshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria
Siste nytt
13:33PolitikkKeshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus