Blodpropp

Sjekk om du er i fare for blodpropp

BLODPROPP: Noen får et varig hovent ben etter en blodpropp. Dette kan selvsagt redusere livskvaliteten noe. Ellers lever de fleste et helt vanlig liv © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto
BLODPROPP: Noen får et varig hovent ben etter en blodpropp. Dette kan selvsagt redusere livskvaliteten noe. Ellers lever de fleste et helt vanlig liv © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto

6000 nordmenn får blodpropp hvert år.

I en periode av livet har kvinner høyere risiko for å få blodpropp enn menn. Hormontilskudd øker risikoen betraktelig, men nå får du tak i nye blodfortynnende medisiner som kan senke faren for blodpropp.

Fra du er 20 til du er 70 år, blir risikoen din for å få blodpropp hele 50 ganger større. Dette gjelder såkalt venøs blodpropp. Det vil si blodpropp i venene eller samleårene – de store blodårene som fører blodet tilbake til hjertet.

I tillegg til alder, spiller arv en viktig rolle for om du får blodpropp.

Legemiddelverket anslår at seks til åtte prosent av nordmenn har en arvelig tendens til å utvikle blodpropp, en såkalt trombosetendens. Kvinner har forbigående høyere risiko for blodpropp, spesielt i forbindelse med svangerskap. Generelt har sengeliggende og overvektige større risiko.

Faren øker også for deg som kvinne hvis du røyker, bruker p-piller eller tar østrogentilskudd, samt hvis du har passert 35 år.

Østrogen er verstingen

At hormonpreparater øker risikoen for blodpropp, er ingen nyhet. Kvinner med arvelig blodpropptendens bør som regel ikke bruke p-pille, vaginalring eller p-plaster og heller ikke ta østrogentilskudd.

– Hormonpreparater kan så mye som firedoble risikoen for blodpropp. Dette betyr langt mer for eldre enn for yngre kvinner i og med at alder øker risikoen for blodpropp betraktelig, forteller Per Morten Sandset, ekspert på blodproppbehandling og overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus.

– Preparatene som inneholder østrogen, er de farligste. Risikoen er langt lavere dersom man bruker vaginalkrem eller plaster fordi disse preparatene kun virker lokalt. Piller omdannes i leveren, sier Sandset.

Gynekolog Åsle-Marit Ullern ved Femina Spesialistsenter i Oslo understreker at det i Norge tilbys få typer hormonsubstitusjon og at produktene er ganske like. De varierer likevel noe i styrke og bruksmåte.

I dag kan kvinner tilbys produkter med lavere doser østrogen og gestagen enn tidligere, og det pågår stadig forskning på hvor liten dose man gi.

Venøs blodpropp farligst

Alle kvinner med intakt livmor og som får østrogen, skal også ha gestagentilskudd. Gestagenet hindrer for sterk vekst av livmorslimhinnen – en vekst som kan øke sjansen for kreft.

– Denne kombinasjonsbehandlingen øker risikoen for proppdannelse både på den venøse og den arterielle siden. Det samme gjelder for p-piller. For venøs blodpropp er arv en viktig faktor. Risikoen vil være størst de første par årene av behandlingen. På den arterielle siden spiller faktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og røyking en større rolle, forteller Ullern.

– Hva er risikoen for blodpropp hvis man velger å bruke naturlige planteøstrogener?

– Her er det så vidt jeg vet ingen særlig risiko, men det mangler nok fortsatt resultater på langtidsstudier her, sier Ullern.

– Kan man leve et normalt liv etter en venøs blodpropp?

– Noen får et varig hovent ben etter en blodpropp. Dette kan selvsagt redusere livskvaliteten noe. Ellers lever de fleste et helt vanlig liv, sier Per Morten Sandset.

Tegn på venøs blodpropp, den farligste formen, kan være smerter og ubehag i benet, lett hovent ben, fargeforandringer og tykke blodårer.

Dette kan starte forsiktig og så balle på seg. Pasienten bør komme seg raskt til behandling og blir da satt på blodfortynnende medisin.

Nye blodfortynnende medisiner

Blodfortynnende medisin reduserer blodets evne til å levre seg. Den kan brukes både for å løse opp en eksisterende blodpropp og for å forebygge. Blodfortynnende brukes forebyggende i forbindelse med hjertesykdom og kreft, samt i forbindelse med operasjoner. Det mest brukte blodfortynnende middelet er Marevan (med warfarin som virkestoff). Marevan er ikke lenger enerådende på markedet. Tre nye blodfortynnende medisiner er nå ute til bruk. De heter Xarelto, Pradaxa og Eliquis. Dette blir omtalt som en liten revolusjon i helseverdenen.

Årlig rammes rundt 6000 nordmenn av blodpropp og må gå på blodfortynnende medisin i en kortere eller lengre periode.

– Marevan har praktisk talt vært enerådende i 50 år som blodfortynnende medikament til langtidsbruk, så dette er virkelig et gjennombrudd. De nye medisinene er langt mer stabile enn Marevan.

Pasienter som nå går over til et av de nye preparatene, vil heretter slippe å oppsøke lege for å kontrollere blodfortynningen, forklarer Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk.

Ustabiliteten i Marevan gjør at pasientene lett kan få for mye eller for lite blodfortynnende. For mye kan føre til blødninger, som hjerneblødning, mens for lite kan gi blodpropp. Madsen understreker at selv om denne kontrollen blir overflødig for dem som går over fra Marevan til en av de nye medisinene, bør pasienter som tar blodfortynnende likevel ikke slutte å oppsøke lege jevnlig.

Marevan og kosthold

Virkestoffet i Marevan, warfarin, ble for 50 år siden utviklet som rottegift, men da man skulle bruke warfarin mot jordrotter, spiste de giften og levde videre i beste velgående. Det at jordrottene spiste rotgrønnsaker med mye vitamin K, gjorde at effekten av warfarin ble nøytralisert.

Grønne grønnsaker, som spinat, brokkoli, kål, rosenkål, grønnkål, tang og tare, er kjent for å redusere effekten av warfarin også for mennesker. Dersom man har et jevnt inntak av disse grønnsakene, tilpasser legen dosen med Marevan i henhold til blodprøvene, og store endringer i kosten er uheldig. De nye medisinene krever ikke noe spesielt kosthold.

– Kan de nye medisinene kombineres med alkohol?

– Man skal alltid være forsiktig med å kombinere blodfortynnende medisiner og alkohol. Dette gjelder også for de nye medisinene.

Med alkohol i blodet, får pasienten mindre kontroll, og det er lettere å falle og slå seg. Da kan det oppstå livsfarlige blødninger i kroppen, forklarer Madsen. Større mengder alkohol tynner ut blodet, noe som øker risikoen for hjerneblødning.

Et par glass vin nå og da, går greit.

– Har de nye medisinene også disse bivirkningene?

– Alle typer blodfortynnende øker risikoen for blødninger. Det være seg mage-, hjerne- og hudblødninger, utdyper Madsen. Noen brukere av det nye merket Pradaxa har rapportert om sug i magen, uten at dette er noe stort problem.

På blå resept i 2013

Madsen forteller at de nye medisinene kommer som et resultat av mange års forskning og utvikling.

I FARESONEN: Røyking, p-piller og uheldig livsstil øker sjansen for å få blodpropp.

I FARESONEN: Røyking, p-piller og uheldig livsstil øker sjansen for å få blodpropp. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Når det foreligger et vitenskapelig gjennombrudd som nå, er det helt vanlig at mer enn ett legemiddelfirma kaster seg utpå, men hva skal pasientene velge?

– Til syvende og sist blir dette opp til den enkelte lege å avgjøre. Våre anbefalinger går ut på at hver lege lærer seg å kjenne ett av disse midlene godt, og så tilbyr det i praksisen sin. Det er ingen særlige forskjeller. En del pasienter må likevel fortsette å gå på Marevan, forklarer Madsen.

De nye blodfortynnende medisinene er 10 ganger så dyre som Marevan. De legemidlene som nå kommer på blåresept er Pradaxa og Xarelto, og utfordrer det gamle og hittil nesten enerådende warfarin (Marevan).

De to nye antikoagulantene – blodfortynnende legemidlene – får forhåndsgodkjenning på blåresept. Dette er nytt siden 1. januar i år.

– Vil utkonkurrere Marevan

– 90.000 pasienter går på Marevan nå, og dette er et tall som fort kan bli halvert ved at pasientene går over på de nye medisinene, sier overlege Per Morten Sandset.

– Noe som er svært positivt med de nye medisinene, er at man trolig kan gi den samme dosen til alle, uavhengig av vekt og kroppsstørrelse. I tillegg er det lettere å bruke de nye blodfortynnende midlene sammen med andre livsnødvendige medikamenter. Begge disse faktorene er noe man må ta hensyn til når pasienten går på Marevan. Marevan er i det hele tatt en vanskelig behandlingsform som lett gir blødninger. Én og annen blødning er ikke farlig, men med mange blir det alvorlig, forklarer Sandset.

Til Marevans forsvar påpeker Sigurd Ørstavik, medisinsk direktør i Nycomed Pharma, at Marevan har reddet liv i 50 år.

– Behandling med Marevan reduserer risikoen for invalidiserende sykdom og for tidlig død som følge av blodpropp, sier han og legger til:

– Det er alltid positivt at det kommer nye medisiner slik at legene har flere alternativer å velge mellom. Norske leger har lang erfaring med bruk av Marevan, og ut fra forskning og erfaring har legene gode grunner til å velge Marevan, sier Ørstavik.

Ifølge ham krever Marevan legeoppfølging på et rimelig nivå, der en enkel test viser om dosen er rett.

– Men det er opp til legen, sammen med pasienten, å velge hvilken behandling som passer best, sier han.

Angående tilpassing av kostholdet når man går på Marevan, sier Ørstavik at dette oftest dreier seg om hyppigere legekontroller når man gjør større kostendringer.

Mindre senskader

Rundt halvparten av dem som rammes av alvorlig blodpropp i bena, får store senskader, såkalt posttrombotisk syndrom (PTS). Symptomer kan være smerte, hevelse, kløe, eksem og sårdannelse.

Per Morten Sandset ved Oslo universitetssykehus er prosjektleder for en studie med 209 pasienter med denne typen blodpropp i Helse SørØst.

Rundt halvparten av pasientene fikk standard behandling med blodfortynnende medisin. Resten fikk i tillegg trombolysebehandling (trombolytiske medisiner brukes for å bryte ned blodproppen).

Effekten av behandlingen ble målt etter seks måneder og etter to år, og skal måles igjen etter fem år.

Etter to år hadde 55 prosent av pasientene med standardbehandling, utviklet PTS. Hos dem som også fikk trombolyse, var tallet kun 41 prosent.

Sandset mener at tilleggsbehandlingen trombolyse vil kunne føre til at færre pasienter får senskader. Studien er først ute i verden med å påvise dette. Sandset tror forskjellene mellom gruppene vil bli større etter fem år.

Les også:


8 tegn på at du har et helseproblem

Slik finner du din biologiske alder

For høy hvilepuls kan bety hjerteproblemer

Slik tester du helsen din

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 – Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner
Siste nytt
00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15VerdenItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43PolitikkGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06Verden– Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus